FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elkezdődött a békamentés Zalában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 


Terelőfólia kihelyezésével február utolsó napján elkezdődött az idei békamentés az Alsóerdőn. A hirtelen jött meleg miatt gyorsan kellet intézkedni az önkénteseknek, akik kíváncsian várják, mekkora az idei békaállomány a tavalyi alacsonyabb populációt követően.

    - A vonulás első jelei mutatkoztak, Gellénháza és Zalaegerszeg közötti útszakaszon már jeleztek elütött békát, ezért nem várjuk meg a további baleseteket, hanem a tervezettnél korábban nekiláttunk kihelyezni a terelőfóliát – nyilatkozta dr Illyés Zoltán, az önkéntesekből álló akciócsoport vezetője. Immár 8. éve segítik a kétéltűek vonulását az Alsóerdőből az Aranyoslapi forráshoz. – 90 százalékban barnavarangyok vonulása várható, illetve erdei és kerti béka is előfordulhat. Ezzel kapcsolatban tájékoztató táblát is kihelyezünk, hogy akik segítik a békák áthordását az út másik felére, tudják, hogy pontosan milyen állatot mentettek. Fontos lenne, hogy ezt a megadott elérhetőségen jelezzék is nekünk ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Ugyanezen a címen várjuk azok jelentkezését, akik szeretnék segíteni a békamentő akciót. Tavaly mélyponton volt az önkéntesség, ezért öröm, hogy az idén, több „zöld civil szervezet” munkájának összehangolásával folyik a mentőmunka, melyet eredetileg a Domberdő Természetvédelmi Egyesület tagsága kezdeményezett.

- A tavalyi mentés milyen statisztikával szolgált?

- Legkevesebb volt a mentett békák száma, közel 1600 egyed, míg volt már olyan év, hogy 3-4000 volt ez az adat. Valójában mivel a békák 3-4 évesen ivarérettek, ilyen időciklusokban köszönhet vissza nagyobb jellegű változás. Azt pedig csak reméljük, hogy a tavalyinál nem lesz kevesebb a béka az idén.

- Milyen gyakorisággal lesznek önkéntesek a helyszínen?

- A vonulás megindulásakor reggel és este. Illetve a csúcsnapokon, két-három óránként és még éjszaka is, mivel van az érintet részen egy földút és egy betonozott út, mely elé nem lehet terelőfóliát helyezni, és itt fokozottan kell majd figyelni a gyűjtésre.

- Az eszköz állomány megfelelő – e?

- Néhány éve kaptunk a Zalaerdő Zrt.-től szerszámokat, amelyek nagyon jó minőségűek. A karók az idén még kitartanak, de jövőre újítani kell. Illetve egy budapesti cégtől újrahasznosítással készült fóliát kaptunk felajánlásban.

- Az önkormányzat támogatja – e az akciót?

- Megkerestük az illetékeseket és szóba került, hogy esetleges útfelújításkor békaalagutat is terveznek ide. Ez egy útba süllyesztett, rácsos tetejű átjárót jelent. A technológiája már rendelkezésre áll.

- Mi lesz a többi tó melletti békával?

- Országosan a Varangy Akciócsoport Egyesület koordinálja a mentést. Az a legjobb, ha a helybeli emberek szervezik ezt meg a a saját környékükön. Mi a szaktudást és a tapasztalatokat tudjuk megosztani velük.

Forás: Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K. http://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/zold/elkezdodott-a-bekamentes

Módosítás dátuma: 2017. március 17. péntek, 13:31  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel