FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elkezdődött a békamentés Zalában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 


Terelőfólia kihelyezésével február utolsó napján elkezdődött az idei békamentés az Alsóerdőn. A hirtelen jött meleg miatt gyorsan kellet intézkedni az önkénteseknek, akik kíváncsian várják, mekkora az idei békaállomány a tavalyi alacsonyabb populációt követően.

    - A vonulás első jelei mutatkoztak, Gellénháza és Zalaegerszeg közötti útszakaszon már jeleztek elütött békát, ezért nem várjuk meg a további baleseteket, hanem a tervezettnél korábban nekiláttunk kihelyezni a terelőfóliát – nyilatkozta dr Illyés Zoltán, az önkéntesekből álló akciócsoport vezetője. Immár 8. éve segítik a kétéltűek vonulását az Alsóerdőből az Aranyoslapi forráshoz. – 90 százalékban barnavarangyok vonulása várható, illetve erdei és kerti béka is előfordulhat. Ezzel kapcsolatban tájékoztató táblát is kihelyezünk, hogy akik segítik a békák áthordását az út másik felére, tudják, hogy pontosan milyen állatot mentettek. Fontos lenne, hogy ezt a megadott elérhetőségen jelezzék is nekünk ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ). Ugyanezen a címen várjuk azok jelentkezését, akik szeretnék segíteni a békamentő akciót. Tavaly mélyponton volt az önkéntesség, ezért öröm, hogy az idén, több „zöld civil szervezet” munkájának összehangolásával folyik a mentőmunka, melyet eredetileg a Domberdő Természetvédelmi Egyesület tagsága kezdeményezett.

- A tavalyi mentés milyen statisztikával szolgált?

- Legkevesebb volt a mentett békák száma, közel 1600 egyed, míg volt már olyan év, hogy 3-4000 volt ez az adat. Valójában mivel a békák 3-4 évesen ivarérettek, ilyen időciklusokban köszönhet vissza nagyobb jellegű változás. Azt pedig csak reméljük, hogy a tavalyinál nem lesz kevesebb a béka az idén.

- Milyen gyakorisággal lesznek önkéntesek a helyszínen?

- A vonulás megindulásakor reggel és este. Illetve a csúcsnapokon, két-három óránként és még éjszaka is, mivel van az érintet részen egy földút és egy betonozott út, mely elé nem lehet terelőfóliát helyezni, és itt fokozottan kell majd figyelni a gyűjtésre.

- Az eszköz állomány megfelelő – e?

- Néhány éve kaptunk a Zalaerdő Zrt.-től szerszámokat, amelyek nagyon jó minőségűek. A karók az idén még kitartanak, de jövőre újítani kell. Illetve egy budapesti cégtől újrahasznosítással készült fóliát kaptunk felajánlásban.

- Az önkormányzat támogatja – e az akciót?

- Megkerestük az illetékeseket és szóba került, hogy esetleges útfelújításkor békaalagutat is terveznek ide. Ez egy útba süllyesztett, rácsos tetejű átjárót jelent. A technológiája már rendelkezésre áll.

- Mi lesz a többi tó melletti békával?

- Országosan a Varangy Akciócsoport Egyesület koordinálja a mentést. Az a legjobb, ha a helybeli emberek szervezik ezt meg a a saját környékükön. Mi a szaktudást és a tapasztalatokat tudjuk megosztani velük.

Forás: Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K. http://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/zold/elkezdodott-a-bekamentes

Módosítás dátuma: 2017. március 17. péntek, 13:31  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Európai Ifjúsági Fórum Közgyűlése

Az Európai Ifjúsági Fórum 2016. november 17-19. között tartotta Várnában a kétévenkénti Közgyűlését. Az esemény során számos programelem segítette a résztvevőket abban, hogy nagyobb betekintést nyerjenek az európai szintű érdekképviseletbe és a különböző ifjúságot érintő kérdések európai helyzetébe. Többek között volt szó a következő EU Ifjúsági Stratégiáról, a YouthUp projektről, a soron következő YoFestről, illetve a Strukturált Párbeszéd folyamatának értékeléséről. Az eseményen a Fórum közel 100 tagszervezetén kívül, tagjelöltek és vendégek vettek részt.

Bővebben...