FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Poloskák a kertben - a jó fiúk

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Azt mondom, hogy "poloska", sokunk reagál úgy, hogy "fúj, undorító " és el kell pusztítani őket. Tény és való, hogy vannak köztük kártevők is, de vannak igazi ragadozók, melyek bizony hasznos segítőink a kertben kártevő rovarok elpusztításában. Számos faj növényi szöveteket szívogat és ezért kártékony. Más fajok ragadozók. Kertjeinkben, a mezőn, a réteken kb. 50 ragadozó faj él. Ismerjük meg őket!

A poloskák közül több családot is ki kell emelni, amelyek a gyümölcsösökben biológiai védekezési lehetőségként alkalmazhatók: virágpoloskák, mezei poloskák, tolvajpoloskák és címeres poloskák. A poloskák imágók vagy peték alakjában telelnek át. A petékből kis nimfák kelnek ki, amelyek lehetnek ragadozók is, fejlődésük általában kb. 3 hétig tart. Némely fajnak évente csak 1, másoknak 2-3 nemzedéke is van. A ragadozó poloskák jelentősen közreműködnek a különböző rovarkártevők és atkák állományának csökkentésében. 

A virágpoloskák (Anthocoridae)

Anthocoris - virágpoloska

közül a két legfontosabb az Anthocoris és az Orius. A virágpoloskák apró, csak néhány mm nagyságú, fényes, foltosan színezett rovarok, amelyek különböző apró ízeltlábúakat, pl. levéltetveket, tripszeket, atkákat és takácsatkákat szívogatnak. Tömegesen fordulnak elő az agrár-ökoszisztémákban is.

Az Orius-nem egyes fajait a tripszek elleni biológiai védelemben alkalmazzák az üvegházakban. 

Tavasztól levéltetvek, levélbolhák, tripszek és takácsatkák petéit és lárváit valamint hernyókat ragadoznak. 

orius - virágpoloska

Szipókájukkal (szúró-szívó szájszerv) oldalról szúrják meg a zsákmányt, majd kiszívják azt. A virágpoloskák naponta akár 100 takácsatkát is elpusztíthatnak. Gyümölcsösökben és erdőszéleken gyakran találkozhatunk velük. Pollenen is megélnek, ami képessé teszi őket arra, hogy gazdaállatok hiányában is fennmaradjanak.

A tolvajpoloskák (Nabidae)

 
nabidae - tolvajpoloska

kb. 7-10 mm nagyságú, többnyire fahéjbarna rovarok, feltűnő, ívelten elálló szívókájuk és "tolvajló" fogólábbá alakult erősebb első lábpárjuk van. Testalkatuk és testtartásuk kissé egy apró imádkozó sáskára emlékeztet. Levéltetveket és különböző rovarlárvákat szívogatnak. A tolvajpoloska nimfája naponta 15-20 levéltetvet fogyaszt el.

Évente egy nemzedékük van. Hasznát az erdőkben , vagy az erdők melletti gyümölcsösökben tapasztalhatjuk.

A mezei poloskák (Miridae)

nabidae - tolvajpoloskaFeltűnően finom, törékeny, gyakran pálcikaszerűen elnyúlt kis rovarok. A ragadozó fajok levéltetveket és atkákat szívogatnak. A mezei poloskák (Miridae) közül megközelítően 30 fajt tartanak számon, mint a gyümölcsösök hasznos ragadozóit. Általában 4-7 mm hosszú, színes rovarok. Pontszemeik hiányoznak, ezért vakpoloskáknak is nevezik őket. Általában pete alakban telelnek át. 

A címeres poloskák (Pentatomidae)

termetes, erősen páncélozott rovarok, külsejükkel inkább a bogarakra emlékeztetnek. A nagy címeres poloskafajok megszúrják és kiszívják a nagy légylárvákat, a hernyókat, de az erősen páncélozott bogarakra, pl. a burgonyabogarakra is rátámadnak, amelyeket erős szívókájukkal közvetlenül a szárnyfedők közölt döfnek meg.

A címeres poloskák (Pentatomidae) családja széleskörű táplálkozási módú csoport. A rovarok nagysága 5- 15 mm között változik, színük változatos. Fajaik többsége növényevő, sőt jól ismert kártevő (pl. káposztán, paradicsomon). Vannak azonban közöttük hasznos ragadozók is.  Hazánkban a következő fontosabb fajok fordulnak elő :

a tőrös címerespoloska (Troilus luridu Fabricius) a gyapjas lepke és az apácalepke hernyóit:

 

az acélkék poloska (Zicrona coerulea L.) a kormoslepke lárváit:

tőrös címeres

a vörhenyes címerespoloska (Arma custos Fabricius) az amerikai fehér medvelepke hernyóit pusztítja :

Forrás: http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1185988
Módosítás dátuma: 2016. november 01. kedd, 18:09  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés