FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A BUDAPESTI TANÖSVÉNY környezeti nevelési prevenciós program

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Sok fiatal örömére, és talán mégtöbbek bánatára egyre jobban közeledik az iskolakezdés. Ez alkalomból hirdetjük meg újra Tanösvény Programunkat, mellyel egy kis segítséget szeretnénk nyújtani azon iskolás csoportok számára, akik még kihasználnák a jó időt egy félnapos program eltöltésére a természetben.

Az interaktív vezetett túrák továbbra is ingyenesek, a jelentkezéseket szeptember 1-től várjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen.

További információk a programról és a jelentkezésről: http://fori.hu/tanosveny-2015

A TANÖSVÉNY környezeti nevelési prevenciós program

Budapest helyi jelentőségű védett természeti területein több helyen is található tanösvény, mely a védett terület természeti értékeit, növény- és állatvilágát hivatott bemutatni. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai 2014 tavaszától iskolás csoportok számára másfél-két órás vezetett túrát tartanak az alábbi területeken:

•           XI. kerületi Rupp-hegy természetvédelmi terület

•           XII. kerületi Kis-sváb-hegy természetvédelmi terület       

•           XVI. kerületi Naplás-tó természetvédelmi terület       

•           XVII. kerületi Merzse-mocsár természetvédelmi terület

•           XXII. kerületi Tétényi-fennsík természetvédelmi terület

 
A program célja
A program az alsó tagozatos iskolásokat célozza meg. A túra lehetőséget nyújt a gyermekek számára, hogy a környezeti nevelés eszköztárán keresztül testközelbe kerüljenek hazánk természeti értékeihez, a megszokott közegből kiszakadva, a szabad levegőn, természeti környezetben tegyenek szert új ismeretekre. A program elsődleges célja, hogy pozitív irányba mozdítsa a fővárosban élő kisiskolások természethez fűződő viszonyát.
 
A program rövid leírása
A program a lentebb részletezett találkozási pontoktól indul, és jellemzően kijelölt tanösvényeken halad. Hosszát az adott korosztály igényeinek megfelelően alakítjuk ki (kb. másfél-két óra). A túrát a Természetvédelmi Őrszolgálatunk egyik munkatársa vezeti és elsősorban az adott területre jellemző élővilággal valamint a természetvédelem alapjaival ismerteti meg a gyerekeket interaktív módon. Az ismeretátadás során játékokat, kézbe adható tárgyakat is használunk annak érdekében, hogy ne csak új ismeretekkel, hanem élményekkel is gazdagodva távozhassanak a tanulók a védett területekről, így formálva szemléletmódjukat.

Jelentkezés a túrákra/Fontos információk

Részvételi szándékukat e-mailben a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , vagy a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címre szükséges jelezni, az iskola, a korosztály, a létszám, valamint a dátum pontos megjelölésével, majd válaszlevél formájában kollégánk megerősíti a csoport regisztrációját. A dátum esetenként változhat őrszolgálatunk egyéb elfoglaltságai miatt, ilyen esetben kollégánk felveszi a kapcsolatot a jelentkezni kívánó csoport kapcsolattartójával. 
Maximum 30 fős csoportok jelentkezését várjuk, a nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással tudjuk fogadni. Kérjük, a vezetett túra ideje alatt két felnőtt kísérő mindvégig maradjon a csoport mellett. A foglalkozásokat igény esetén rossz időben is megtartjuk.

Szükséges felszerelés
  • időjárásnak megfelelő, kényelmes öltözék, lehetőleg túracipő, vagy bakancs 
  • egyéni igény szerint enni- ill. innivaló
  • hátizsák 
 
A program helyszínéül szolgáló természetvédelmi területek
 

Kis-sváb-hegy természetvédelmi terület

(Találkozási pont: Kissvábhegyi út végén a parkolóban)

Budapest XII. kerületében a Gál József és Álom utca által határolt területen található ez a 18 hektáros terület, mely szabadon látogatható. A terület zárvány jellege miatt kiemelten fontos a megőrzése, mind a védett növényfajok, mind a tájkép védelme érdekében. Természetes növénytársulása a cserszömörce és a mészkedvelő tölgyes karsztbokorerdő. Geológiai értékei közé tartoznak a felhagyott bányafalakban fellelhető különböző ősmaradványok.

Naplás-tó természetvédelmi terület

(Találkozási pont: a tó gátjánál a halőrháznál)

A Budapest XVI. kerületében található terület szabadon látogatható. A tó és környéke a maga 166 hektáros kiterjedésével az egyik legnagyobb fővárosi védett terület. A Szilas-patak mentén húzódó kiszáradó kékperjés láprétek képviselik a terület botanikai értékeit. Az 1985 óta folyó madármegfigyelések eredményeképpen eddig 150 madárfajt figyeltek meg a madarászok, köztük több ritka fajt is. Fontos még kiemelni a területen élő mocsári teknős (Emys orbicularis) állományt.

Merzse-mocsár természetvédelmi terület

(Találkozási pont: előzetes megbeszélés alapján, a Rákoskerti vasútállomásnál (1), vagy az Ecsert és Budapestet elválasztó földúton a természetvédelmi terület táblánál (2))

Budapest XVII. kerületében a Liszt Ferenc repülőtér szomszédságában található 49 hektáros terület. Szabadon látogatható. Budapest utolsó nagy kiterjedésű mocsaras területe, melyet a Fővárosi Önkormányzat mesterséges vízutánpótlással, valamint egy élőhelyrekonstrukciós program beindításával igyekszik megóvni. A Naplás-tóhoz hasonlóan a Merzse-mocsár is a madarászok kedvelt megfigyelő helye. A vizes élőhelyen egy madármegfigyelő lesből zavaratlanul lehet megfigyelni a vízimadarak életét.

Tétényi-fennsík természetvédelmi terület

(Találkozási pont: a Szoborpark mögötti parkolóban)

Budapest XXII. kerületében a Balatoni út, a Kamaraerdei út és a közigazgatási határ között fekvő 130 hektáros terület, mely szabadon látogatható. A fennsíkot alkotó kőzetek közül leginkább domináns a szarmatakori mészkő. A sziklagyepek és sztyeprétek mellett sajnos egyre nagyobb területeket hódít el a galagonya. A védett értékek között fokozottan védett növény- és állatfajokat egyaránt megfigyelhetünk. A fővárosban az egyik olyan védett természeti terület, amely Natura 2000 különleges természetmegőrzési terület is egyben.

 Forrás: http://fori.hu/tanosveny-2015
 
Módosítás dátuma: 2016. augusztus 18. csütörtök, 16:42  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés