FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Erdőmentés a Fogarasi-havasokban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fotó: GreenpeaceA Greenpeace erdőmentő táborába 11 országból – köztük Magyarországról is – érkeztek önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet akciójának célja, hogy ezek a bükkösök bekerüljenek az új román erdőtörvény őserdőket és öreg erdőket összegyűjtő nemzeti katalógusába, és szigorú védelmet kapjanak a jövőben. 

A Fogarasi-havasokban, az Argeș (Argyas) folyó völgyében, a Vidraru-tó partján lévő természetvédelmi bázisra Romániából, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Horvátországból, Svájcból, Szlovéniából, Szlovákiából, Finnországból és Magyarországról érkeztek önkéntesek, hogy elkészítsék az ősi állapotban megmaradt erdő fáinak leltározását.

Fotó: Greenpeace


A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok, farkasok és medvék is menedéket találnak. Az erdők azonban villámgyorsan fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt. Az akcióval a Greenpeace arra akar rávilágítani, hogy a román kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy törvényi védelmet biztosítson ezeknek a felbecsülhetetlen természeti értéket képviselő az őserdőknek.

Tudtad?
- Európa területének kevesebb mint 2%-át borítják olyan erdők, amelyekben csekély mértékű, vagy egyáltalán nincs emberi beavatkozás, de ez az alig 2% is rohamos gyorsasággal csökken.
- Oroszországon kívül a Kárpátokban találhatók a legnagyobb kiterjedésű mérsékelt övi erdők.
- Biodiverzitás szempontjából ezek az erdők alkotják Európa leggazdagabb élőhelyeit.
 

Az a néhány őserdő, ami még megmaradt Európában, biológiai szempontból valódi kincsesláda. Nem engedhetjük meg, hogy elveszítsük őket. A román kormánynak egyedülálló lehetősége van arra, hogy utat mutasson egy szigorú erdővédelmi törvénnyel, amely megőrzi Európa természeti örökségének egy páratlan és létfontosságú szeletét.“ – mondta a Greenpeace közép-európai erdővédelmi kampányának vezetője, Valentin Sălăgeanu.

Fotó: Greenpeace

Korábban az erdészeti tevékenységnek és erdővédelemnek nagyon gyenge volt a szabályozása Romániában, és még a meglévő erőtlen jogszabályokat sem igen tartatták be. Megszokott, megtűrt dolog volt a romboló, kizsákmányoló erdőgazdálkodás és az illegális fakitermelés is.

Fotó: Greenpeace


Idén július 11-én a román környezetvédelmi miniszter, Cristiana Pașca-Palmer, lerakta az új erdőtörvény alapjait, amely arra hivatott, hogy megőrizze az utolsó őserdőket és a természetes állapotú öreg erdőket az országban. Jogszabályban rögzítették, hogy hogyan kell azonosítani azokat az erdőket, amelyek bekerülhetnek az Őserdők és Öregerdők Nemzeti Katalógusába. Azoknak az erdőknek, melyek bekerülnek a katalógusba, állandó, szigorú védelmet biztosítanak. A hatóságoknak bárki küldhet javaslatokat védelemre érdemes erdőkről.

Fotó: Greenpeace


A Greenpeace a most készülő fakataszterrel fogja alátámasztani, hogy a Vidraru-tó környéki erdők megfelelnek a hivatalos kritériumoknak, és egyben javasolja a terület felvételét a katalógusba. Mindemellett a fakitermelés nyomait is dokumentálni fogják, és bevezetnek egy olyan eszközrendszert, amellyel azonosíthatók az illegális erdészeti beavatkozások. A munka során minden egyes szabálysértést jelenteni fognak a hatóságoknak az erre a célra létrehozott weboldalon keresztül. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet egy petíciót is megfogalmazott a romániai őserdők megmentésért.

Fotó: Greenpeace

Forrás: http://www.turistamagazin.hu/erdomentes-a-fogarasi-havasokban.html
Kapcsolódó cikkeink:

Veszélyben Magyarország legidősebb erdei

Idén még hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

Mérgező vegyületre bukkantak a Tiszában 

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 18. csütörtök, 13:10  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Civilek az ifjúságpolitika alakításában

A fiatalokat nevelő és képviselő civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak az ifjúságpolitikábanÁtalakul a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Az átalakulással az eddigi tagok mandátuma megszűnik, a testület munkájában ezután az elnökön kívül csak civil szervezetek vesznek részt. A grémium javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat lát el, segítve a kormány, valamint a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter munkáját.
Bővebben...