FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban idén tavasszal egyszer már Európa legjobbjai voltunk, hiszen a közel 200 ezer önkéntessel együtt 4 évre előre teljesítettük a teljes európai uniós elvárást az országos szemétszedés résztvevőinek tekintetében. A TeSzedd! többéves sikertörténetéből már Te is kivetted a részed. Most arra kérünk, hogy a hulladék keletkezésének csökkentésében is segíts ilyen jó eredményt elérni!

Idén november 22-30. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek keretében az Európai Unió országaiban lelkes önkéntesek a saját ötleteik megvalósításával hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezése megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának és a különböző anyagok újrahasznosításának fontosságára. A kezdeményezést Magyarországon az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálja.

A kezdeményezéshez, ami idén immár hatodik éve valósul meg, tavaly már több mint 12 ezren csatlakoztak. A résztvevők, miközbenszerepet vállalnak bolygónk fenntarthatóságának megőrzésében, építik az őket körülvevő közösséget és a pénztárcájukat is kímélik.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a keletkezett étel és élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése. Ehhez kapcsolódó akcióötletekkel is lehet csatlakozni, de bármilyen kreatív, a keletkező hulladék mennyiségét csökkentő ötlet megvalósítható.

A legjobb, legeredményesebb akciókat minden résztvevő ország benevezi az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, amelyet ünnepélyes gála keretében adnak majd át a nemzetközi zsűri által kiválasztott kezdeményezések megvalósítóinak. Hazánkból tavaly a dabasi óvoda „Játékok, amiből nem is gondolnád" c. projektje bekerült a nemzetközi szinten legjobb három, oktatási intézmények által megvalósított akció közé.

Ezúton kérünk Téged arra, hogy szűkebb-tágabb környezeted bevonásával csatlakozz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéséhez! Az akció során megvalósíthattok saját ötletet a hulladékok csökkentésére és mi is tudunk segíteni már kipróbált javaslatokkal, ötletekkel.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről minden szükséges információt megtalálsz a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon. Szintén ezen a weboldalon tudod regisztrálni a saját akciótokat is 2014. november 15-ig.

Az OHÜ munkatársai az akció lebonyolítása során minden résztvevővel személyesen tartják a kapcsolatot, bármilyen kérdéssel fordulj hozzánk bizalommal.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja közvetett módon a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése. A környezetünkre való odafigyelés ma már természetes elvárásnak számít, ezen túlmenően kötelességünk is, hiszen - a saját és a jövő generációinak érdekében is - felelősek vagyunk természetes környezetünkért, annak megóvásáért és az erőforrásainak tudatos kihasználásáért.

Kérjük, csatlakozz Te is a kezdeményezéshez, és lehetőségeidhez mérten segíts népszerűsíteni is az akciót, annak érdekében, hogy minél többen részt vehessenek benne, és ezáltal a környezettudatos szemléletmód minél több ember számára természetes legyen.

Üdvözlettel:
az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervező csapata

Módosítás dátuma: 2014. november 11. kedd, 22:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az Orbán-kormány a fiatalok művelődését is pénzkérdésnek tekinti?

Ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz számára semmi sem szent: a jövő nemzedékét jelentő fiatalok művelődésén is képes spórolni – közölte Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Ifjúságpolitikai Kabinet vezetője.

A közelmúltban életbe lépett kormányrendelet alapján megszűnt a fiatal, 26 év alatti diákcsoportok azon lehetősége, hogy ingyenesen látogathassák az állami fenntartású múzeumok tárlatait. Farkas Gergely szerint ez a lépés várhatóan nagyon sok diák - például az osztálykirándulással egybekötött - múzeumlátogatását akadályozza meg a jövőben.

Bővebben...