FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Véget értek az V. ODFIE ökológiai napok

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Immár ötödik alkalommal 2014. szeptember 12–14. között szervezett ökológiai napokat a Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) a nyárádmenti Kisadorjánban.

 

A rendezvény célja a fiatalok figyelmének felhívása a különböző környezeti problémákra, illetve olyan megoldások ismertetése, amelyek elérhetők, helyileg és egyénileg is megvalósíthatók. A rendezvény egy baráti társaság kiruccanásából indult öt éve, de mára már nagyon sokan bekapcsolódtak a programba az évek során. Évről-évre észrevehető egy mennyiségi és minőségi fejlődés is.

A rendezvényen többnyire a maros köri ifjúsági egyletek tagjai vettek részt, de néhányan más egyházkör egyleteit is képviselték, a résztvevők a következő településekről érkeztek: Szentháromság, Jobbágytelke, Jobbágyfalva, Nyárádgálfalva, Marosvásárhely, Szabéd, Magyarsáros, Segesvár, Kolozsvár, Csíkfalva és Kökös.

A résztvevők péntek este Környezetszennyezés és globalizáció című előadáson vettek részt. Az előadáson a környezetszennyezésről kaphattak egy kis ízelítőt Keresztes Kriszta Kincső biológia szakos egyetemi hallgatótól, aki megdöbbentő adatokkal és képekkel kívánta érzékeltetni az eddigi környezeti katasztrófák és következményeik súlyosságát. A fiatalok azonban mégsem a reménytelenség érzésével utaztak haza vasárnap, ugyanis szombaton délután Farkas István biológus, mesterképzős hallgató Környezetvédelem a Mi házunk táján című előadásában különböző megoldásokat sorakoztatott fel a környezetkárosítás megelőzésére, amelyeket ki-ki a maga környezetében alkalmazhat.

Szombaton délelőtt a fiatalok gyalogtúrára indultak a szentháromsági Tüzes-hegycsúcsára, Fekete Botond vezetésével. A sétát pihenőkkel 4 óra alatt tették meg, visszafele azonban már csak a kitartóbbak gyalogoltak, a többiek egy bio-járgányt igényeltek, szekéren tértek vissza a táborba. A fáradt, kiéhezett túrázókat a háznál meleg gulyás várta.

Ebéd után szemészedére került sor Kisadorján utcáin, a fiataloknak sikerült a szeméttől megtakarítani a nyárádmenti kisfalut. A helybéliek információkat kaptak a környezettudatos élet és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Ezután a résztvevők sportban és kvízjátékokban mérték össze ügyességüket, tapasztalatukat. A sportvetélkedő feladatai kimerítetek a fiatalokat, így a szervezők a rendszeres sportolás fontosságára is felhívták a hangsúlyt.

Esténként Gergely Noémi és Kedei Orsolya által tartott áhítatain vettek részt a fiatalok. Vasárnap, a kisadrojáni unitárius templomban alkalmi istentiszteletre került sor melyet Györgyilyés Izolda negyedéves teológiai hallgató tartott.

A pozitív visszajelzések azt bizonyítják, hogy van érdeklődés téma iránt és érdemes a témában tovább gondolkozni és hasonló rendezvények szervezésén dolgozni.

A rendezvényt a Magyar Unitárius Egyház és a Communitas Alapítvány támogatták.

Módosítás dátuma: 2014. november 05. szerda, 20:40  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

X. Fidelitas Tisztújító Kongresszus, Debrecen - az MTI beszámolója

Véget ért a Fidelitas eddigi egyik legszínvonalasabb rendezvénye, a X. Tisztújító Kongresszus Debrecenben, melyen a küldöttek ismét Ágh Pétert választották meg a szervezet elnökévé. A résztvevőket Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetben köszöntötte, a kongresszuson felszólalt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a Fidelitas korábbi elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója, Nyitrai Zsolt államtitkár, Cser-Palkovics András és Schmidt Csaba polgármesterek, Mihalovics Péter miniszteri biztos valamint Dömötör Csaba YEPP elnök is. Az MTI híreiből készült összefoglalót ajánljuk figyelmetekbe.

 

Bővebben...