FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A V4-ek nem támogatnak aránytalan gazdasági terheket jelentő uniós klíma- és energiapolitikát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Kibővített klímapolitikai miniszteri találkozót rendezett a Visegrádi Együttműködés elnökségét betöltő Szlovákia 2014. szeptember 29-30-án, Pozsonyban. A kétnapos egyeztetésen hazánkat Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára képviselte.

A résztvevők ismételten megerősítették azon szándékukat, miszerint a térség többi országával együtt a jövőben is fenntartják szoros együttműködésüket a klímapolitikai és az ahhoz kapcsolódó gazdasági kérdésekben.

A találkozó első pontjaként a miniszterek értékelték a 2014. szeptember 23-án lezajlott, Ban Ki Mun ENSZ Főtitkár által kezdeményezett klímacsúcs eredményeit, üdvözölték, hogy igen nagy számban vettek részt a tanácskozáson magas rangú politikai vezetők és felhívták a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére a klímaváltozás negatív hatásai elleni harcban.

Ezt követően egyeztették álláspontjukat a soron következő, Limában megrendezésre kerülő ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény COP20 konferenciára való felkészülés jegyében. Egyetértettek abban, hogy a limai konferencia eredményessége rendkívül fontos ahhoz, hogy a felek 2015-ben, Párizsban egy új globális egyezményt fogadhassanak el. A konferencia legfőbb célja ugyanis az új globális klímaegyezmény kibocsátás-csökkentési hozzájárulásaihoz szükséges keretrendszer kidolgozása.

Az Európai Unió 2020-2030-as időszakra tervezett klíma- és energiapolitikai keretével kapcsolatos tanácskozáson Szabó Zsolt államtitkár elmondta, Magyarország továbbra is kész minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy az Európai Tanács októberi ülésén megállapodás születhessen a klíma- és energiapolitikai keretről, azonban ennek igazságos és arányos feltételrendszerén még dolgozni kell.

A miniszterek és államtitkárok a továbbiakban is fenntartják álláspontjukat, miszerint egyetlen reális szinten meghatározott üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentési célértékre van szükség, amely kellőképpen figyelembe veszi a tagállamok eltérő gazdasági fejlettségét, energiatermelési és -ellátási adottságait. Mindehhez igazságos erőfeszítés- és tehermegosztás szükségeltetik, amely megfelelően kompenzálja az alacsonyabb jövedelmű tagállamok terheit és hozzájárul energiarendszereik modernizációjához. A jelenlévők újfent hangsúlyozták, hogy az energiamix meghatározásában és alakításában a tagállamok önállóságának teljes mértékben meg kell maradnia.

A Visegrádi Együttműködés országai, valamint Bulgária és Románia képviselői a találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették a tárgyalásuk főbb klímapolitikai eredményeit és az egyéb aktuális környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos közös álláspontjukat.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés