FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Így múlik el a világ dicsősége time lapse

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Ha csodálja, esetleg zsigerileg utálja a hódító birodalmakat, vagy csak egyszerűen szeret történelmi térképeket nézegetni, ne hagyja ki az io9.com összeállítását. Az oldal egyszerűségében is tanulságos mini time lapse-ekben mutatja be többek között a Római, a Hun és az Ottomán Birodalom, a közelebbi múltból pedig a brit és francia gyarmatbirodalom területi változásait.
ku-xlarge.gif

Így egymás mellé helyezve az egyes birodalmak földrajzi kiterjedése érdekes képet ad különböző fejlődési sebességükről és fokozatos vagy éppen drámai gyorsaságú összeomlásukról. Bizánc hosszú agóniája, a mongolok uralmának robbanásszerű növekedése vagy éppen az európai gyarmattartók történelmi távlatban viszonylag rövid virágzásából ki-ki ízlése szerint vonhat le tanulságokat.

Az io9 kommentelőinek egy része sértett nosztalgiával kéri számon a gyűjtemény készítőit a válogatás hiányosságai miatt. Különösen a hajdani nagyságukat talán véglegesen (persze ki tudja; a gyűjtemény önkéntelenül is azt sugallja, hogy a történelem kapcsán hiba öröknek hinni a ma fennálló viszonyokat) elveszítő, kisállami – középhatalmi sorba süllyedt nemzetek részéről reklamálják néhányan kimaradásukat – például a portugálok és a lengyelek, utóbbiak az Európában egykor legnagyobb Lengyel-Litván Unió miatt.

Bár csak egy állótérkép erejéig, a Habsburg Birodalom részeként a Magyar Királyság is helyet kap az összeállításban. Nekünk érdekes lenne egy részletesebb történelmi animáció is Magyarország kapcsán. Ennek hiányában egyelőre be kell érnünk ezzel a tavalyi, Európa államhatárainak 1100 év alatti változásait 11 percben bemutató videóval, még ha az ekkora területet és korszakokat átfogó összeállításokba elkerülhetetlenül csúszik is néhány hiba.

ku-xlarge

Ahhoz képest, hogy a trianoni döntés központi szerepet foglal el a magyar nemzeti emlékezetben, meglepő, hogy internetszerte nincs olyan igényes, színes-szagos és történelmileg nagyjából hiteles bemutató, mint például a lengyel államnak a magyarnál is hektikusabb földrajzi elhelyezkedését az elmúlt ezer évben ábrázoló gyönyörű time lapse animáció, amin Lengyelország vörös sárkánykígyóként, ide-oda folyó tintapacaként vagy nemzeti komplexusokra kalibrált Rorschach-tesztként tekereg, tűnik el és éled újjá 81 másodpercben.

Módosítás dátuma: 2013. július 15. hétfő, 10:03  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI