FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nem gyártanak több VHS kazettát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Július végétől már senki sem gyárt VHS kazettákat a világon.

Az egykori piacvezetők a Panasonic és a Sony már évek óta befejezték a VHS-magnók gyártását, csak a japán Funai Electric tartotta mostanáig magát, de 2016 közepére ők is feladták. A cég 1983-ban kezdett el VHS kazettákat gyártani, miután 1980-ban sikertelenül dobták piacra a saját fejlesztésű CVC formátumot. A régi szép időkben a Funai évente 15 millió VHS lejátszót gyártott, Európában és Amerikában a SANYO néven,
2015-ben azonban már csak 750 ezer gördült le a gyártósorról.

Bye bye #VHS le dernier magnétoscope sera produit ce mois-ci. #jevousparleduntempsquelesmoinsde20ans pic.twitter.com/S5iY6OSTAv

— TCM Cinéma (@TCM_Cinema) July 22, 2016

A VHS vagyis Video Home System maga korában is kapott vetélytársakat. 1972-ben a Phillips gyártotta az első lejátszókat és kazettákat, majd előjöttek a riválisok. A LaserDisc technológia és Sony féle BetaMax azonban nem tudott áttörni igazán, így megmaradt a vájtfülűeknek. Akkoriban felröppentek olyan pletykák, hogy a formátumháborút a pornóipar döntötte el, mert a disztribúciós hálózatot VHS-re szervezték meg, s a Sony pedig nem akart ebben versengeni.
Ennél azonban hihetőbb, hogy a Betamax árban nem tudott versengeni a VHS-el. A Sony lejátszója 1000 dollárba került, egy VCR pedig 300 dollárba.
A 80-as évek közepére a VHS elárasztotta a világot, ekkor özönlöttek be Magyarországra is az alámondásos sokszor átmásolt akciófilmek.

Released on this day in 1986 (North America) one of my top 5 #scifi #Movies of all time #Aliens #vhs #coverart pic.twitter.com/WnPG3Al8Z1

— The Sci-Fi Shed (@TheSciFiShed) July 18, 2016

A VHS aranykorának vége a kilencvenes évek közepén kezdődött, 1995-ben dobták piacra az első DVD-t, amit azóta már megfojtott az online streaming.

It's the end of an era. #RIP #VHS pic.twitter.com/7TXpgGY4ax

— Mohamed Fayaz (@mfayax) July 21, 2016

A VHS gyártás leállása beindította a gyűjtők fantáziáját, máris elkezdték árulni régi relikviákat, amelyek pár év múlva még többet érhetnek.

R.I.P. VHS; Last Remaining VCR Manufacturer to Cease Production This Month https://t.co/gjbyLCrCJz

— Mohamed Yehia (@yeh1a) July 22, 2016
Forrás: http://hu.euronews.com/2016/07/22/vege-nem-gyartanak-tobb-vhs-kazettat
Módosítás dátuma: 2016. július 25. hétfő, 23:13  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...