FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Digitális sötét napokra figyelmeztet a net atyja

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
 

digitalis_adatvesztes_3.jpgVint Cerf, az Internet Society egyik alapítója, matematikus és informatikus, a Google fő ötletgazdája szerint fel kell készülnünk arra, hogy átmenekítsük információinkat a jövő generációinak.

Cerf szerint sötét napok várnak ránk, ezt a Természettudományok Haladását Támogató Amerikai Egyesület (AAAC) éves találkozóján fejtette ki nemrég. A neves szakember szerint a gond az, hogy a technológiák, melyeket használunk és amelyekkel tartalmainkat létrehozzuk és tároljuk, egyre gyorsabban avulnak el. Így pedig az információ könnyen elveszhet.

Kétélű kard a digitális adattárolás

A dokumentumokat, képeket és más adatokat tároló egykori formátumokat a legújabb szoftverek már nem képesek olvasni. Ez jelenleg talán még csak kis bosszúságot okoz, az évek múlásával azonban irgalmatlan mennyiségű információt tartalmazó archívumok válhatnak hozzáférhetetlenné.

Cerf szavait a szakértők is megerősítik. A digitális memória kétélű kard, amely bár könnyebbé tette számunkra az információk tárolását és megosztását, a megfelelő hardver nélkül ugyanakkor tökéletesen hozzáférhetetlen.

digitalis_adatvesztes_2.jpg
Cerf szavait már csak azért is érdemes komolyan venni, mert a ma is igen aktív tudós volt az egyik, akinek a TCP/IP technológiát köszönhetjük, évekig a DARPA egyik irányítója volt, és már tíz éve a google "chief Internet evangelist" posztját tölti be - ő az, akit az internet egyik atyjaként szoktak emlegetni.

Régi probléma, semmi megoldás

A probléma, melyet felvetett, egyáltalán nem új, még ha az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlődés miatt egyre aggasztóbb is. A szakemberek már két évtizede foglalkoznak ezzel, máig nem sikerült azonban átfogó stratégiát, vagy bármi hasonlót kiötölni. Az egyéni problémákat egyéni megoldások követik, a vállalatok szakemberekhez fordulnak, hogy az elavult módon tárolt információkhoz hozzáférjenek. Cerf maga is küzd a gonddal – első számítógépe egy Atari volt, és otthon egy egész rakás Atari-lemezt tárol, de nem tud hozzáférni a rajtuk tárolt cikkekhez és más információkhoz.

Az adatok felhőben tárolása sokak szerint szintén nem megoldás hosszú távon, hiszen a hozzáférés itt is problémás lehet. Természeti katasztrófák, balesetek vagy egyszerűen az adatok nem megfelelő kezelése pedig azok elvesztését eredményezheti.

Archeológusok a neten

Cerf szerint 50 éven belül már internet-archeológusok próbálják majd a régi adatokat archaikus szoftverek és hardverek segítségével helyreállítani, hogy a net történetét és fejlődését megismerhessék - maga a net pedig ekkora talán nagyrészt már használhatatlan, elérhetetlen információkból áll majd.

digitalis_adatvesztes_1.png

Jelenleg a legjobb megoldás a biztonságos adattárolásra annyi, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat, és ne hagyjuk, hogy az információk "beragadjanak" a régi rendszereken. A sötét napok eljövetele még nem holnap, nem is az idei évben várható, mégis olyan problémát jelent, amely egyre többeket érint a világon és rengeteg értékes adat eltűnésével fenyeget. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ma, amikor már digitálisan tárolunk szinte minden információt, azok el sem veszhetnek, és a jövő történészeinek elég lesz rákeresni a megfelelő információkra - azt azonban nem vesszük figyelembe, hogy milyen sebességgel cserélődnek adattárolóink és hogy a régi rendszerekkel a legtöbb esetben már semmilyen modern eszközünk nem kompatibilis.

Forrás: VPS Olivaw

http://mikrovps.blog.hu/2015/02/28/digitalis_sotet_napokra_figyelmeztet_a_net_atyja?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

Módosítás dátuma: 2015. március 02. hétfő, 10:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúságpolitika a 8. YOUTH FEST Fórumán
Ifjúságpolitika témában tartották meg szombaton a 8. YOUTH FEST Fórumát. A Szilágysomlyó melletti strandon zajlott eseményen jelen volt Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, Boncidai Csaba, Szilágyperecsen polgármestere, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettese, valamint Demyen István a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZiT) elnöke és Papp Lajos–Levente alelnök, MIÉRT elnökségi tagok.
Bővebben...