FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

3,5 millió forintos hegesztőberendezést kapott a Miskolci Egyetem

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Miskolci Egyetem, valamint Gépészmérnöki és Informatikai Kara kiterjedt ipari kapcsolatrendszerének eredményeként a hegesztő- és vágóberendezéseket, valamint ipari robotokat fejlesztő Daihen Varstroj vállalat egy, napjaink csúcstechnológiáját képviselő hegesztőberendezést adományozott a Miskolci Egyetemnek. A nettó 3,5 millió forint értékű, korszerű, védőgázas fogyóelektródás ívhegesztő gépet az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet Hegesztéstechnológiai Laboratóriumába telepítették. A berendezés ünnepélyes átadására február 18-án, a Szlovéniában található lendvai gyáregység és a Miskolci Egyetem vezetőinek részvételével került sor.

A Daihen Varstroj a japán Daihen csoporthoz tartozik, amely csaknem 100 éve folytat fejlesztési tevékenységet a hegesztés területén. Az 50 éves tradíciókkal rendelkező, hegesztőberendezéseket gyártó szlovén Varstroj vállalat 2014-ben egyesült a Daihennel, és Daihen Varstroj néven egy modern, európai központot hoztak létre Lendván. Az egyesülés alkalmával a Daihen Varstroj intenzív kampányt indított el a környező országokban, amelynek köszönhetően 250 ezer euró összértékben hegesztőberendezéseket ajándékoztak osztrák, szlovén, horvát, magyar, szerb és bosnyák felsőoktatási intézményeknek, valamint szakközépiskoláknak. Magyarországról a Miskolci Egyetem az egyedüli felsőoktatási intézmény, amelyet ilyen modern, nettó 3,5 millió forint értékű hegesztőberendezéssel ajándékoztak meg.

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán több mint 50 évvel ezelőtt – az országban először – indult el hegesztőszakmérnök képzés, amelynek köszönhetően napjainkban a posztgraduális képzésben részt vevő hallgatók az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) és a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) által elfogadott európai (EWE) és világszintű (IWE) okleveleket vehetnek át. A Welbee családhoz tartozó, folyamatfelügyelő rendszerrel ellátott, impulzus üzemmódra alkalmas, védőgázas fogyóelektródás ívhegesztő berendezés jelentősen hozzájárul a hegesztőszakmérnök, valamint az MSc- és a BSc-képzésben részt vevő hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez, illetve az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetben a hegesztés területén folyó intenzív kutatómunkához.

(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. február 18. szerda, 19:02  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről

Véleményezésen a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet módosításáról szóló Nemzeti Erőforrás Minisztériumi rendelet tervezete. A tervezet többek között tartalmazza a pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalását és az egyedi támogatások kérdéseit is.
Véleményezési határidő: 2011. április 21.

A tervezet a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet kis terjedelmű, a gyakorlati tapasztalatok miatt időszerűvé váló módosítását tartalmazza. A módosítás főbb irányai a tervezet szerint az alábbiak:

1. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsára és a Regionális Ifjúsági Tanács tagjaira vonatkozó módosítás.

2. A pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalása.

3. Az egyedi támogatási igényekre épülő rendszer megszüntetése.

4. A Wekerle Sándor Alapkezelő kijelölése pályázatokat kezelő szervként.

Az anyag letölthető a www.kormany.hu honlapról.

Előterjesztés állapota: egyeztetés alatt

Véleményezési határidő: 2011. április 21.

Véleményezésre szolgáló e-mail-cím: kristof.teglasy@nefmi.gov.hu

OrientPess Hírügynökség