FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Leleplezzük a 4K piszkos titkait

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
DSC 0144A lenyűgöző 4K tévék egyelőre nem túl hasznosak, és ennek ugyanaz az oka, mint ami az elmúlvt években 3D és a full hd bevezetését lassította: kevés a tartalom. A profi 4K kamerák drágák, és ezen a területen nem számítunk gyors előrelépésre, mert a tévécsatornák egy része még a 16:9 képarányú és full hd felbontású adásra sem állt át.

Sajnos a gond sokkal nagyobb, mint azt eleinte gondoltuk. Azt hallottuk, hogy a Sony a túlmelegedéstől tartva nem tett 4K kamerát az egyébként kiváló, 20 megapixeles fényképezővel felszerelt Xperia Z1 okostelefonba. Ez nagyon kíváncsivá tett minket, az Acer ugyanis nem volt ilyen szívbajos, és a Liquid S2 telefonba 4K kamerát épített. Ezt ki is próbáltuk, és most már értjük, hogy miért korai a 4K bevezetése.

Az Acer Liquid S2 optikáján 4K megy be

A Liquid S2-nek elég komoly a hardvere, a négymagos és 2,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon az egyik legjobb processzor, amit ma mobilba lehet építeni. Melegedést nem éreztünk, de amikor a kamerát átállítottuk 4K felbontásra, felvétel közben a kijelzőn megjelenő kép rettenetesen szaggatott. Ez egy dolog, ettől még a felvétel lehetne akár jó is, de van itt még valami. Nem egészen egy percen át forgattunk, amivel egy 610 megabájtos videófájl jött létre.

DSC 0140
Nem gigabájtok, hanem inkább terabájtok kellenek a 4K-hoz

A Sony valószínűleg attól (is) tartott, hogy túl gyorsan megtelik az Xperia Z1 tárhelye, amivel nyilvánvalóvá válik a vevők számára, hogy a beépített 16 gigabájt kevés egy ilyen menő telefonnak. Persze memóriakártyával is lehet bővíteni a készülékek tárhelyét, de amikor olyan brutális másodpercenkénti adatforgalomról van szó, mint amire 4K-rögzítés esetében kell számítani, akkor a kevésbé hozzáértő vevők már könnyen beleszaladnak egy pofonba. Olcsón megveszik a nagy kapacitású, lassú vezérlővel ellátott kártyákat, aztán meg csodálkoznak, hogy pocsék felvételek készülnek.

Rögtön múzeumba kerül a 4K

Találtunk olyan területeket is, ahol a 4K óriási előrelépést jelent, és ehhez nem is kell óriási videófájlokat tárolni. Alapvetően azért mentünk a Panasonic standjához, hogy megnézzük a húszhüvelykes Toughpad 4K UT-MB5 tabletet, de nem a hardver kötötte le a figyelmünket, hanem a rajta bemutatott demók.

DSC 0170

Az egyikben egy női arcon néhány gombnyomással tudtuk átállítani a rúzs, az alapozó és a szemfesték színét. Ha a rendszer az emberek frissen elkészült portréján is képes lesz ilyen műveletek elvégzésére, akkor a 4K nagy segítséget nyújthat a szépségápolási cikkek online eladásában.

A 4K-demókon főleg a futball és a mozifilmek kerülnek szóba, pedig ezek a kijelzők a kultúra népszerűsítésében is jók lennének. A második demó egyszerűen hátborzongató volt: festményeket fényképeztek le őrült nagy felbontásban, és minden egyes ecsetvonás pont úgy nézett ki, mintha az eredeti festményt szemléltük volna.

DSC 0174

Csak végig kell fotózni a világ nagy galériáit, és megtölteni egy kamiont 4K tabletekkel, hogy az ország bármeny eldugott pontjára eljussanak a világ legszebb művei. Ezzel a módszerrel azok is részletesen megismernék az alkotásokat, akik soha életükben nem fognak eljutni Argentína, New York vagy akár Madrid múzeumaiba, és 4K tévére sincs pénzük.

DSC 0171

Most is fent vannak a neten a híresebb festmények, de a közepes minőségű fotókon pont a legérdekesebb részletek nem látszanak. Az iPad 4 pedig, amely szintén közel 4K felbontású, viszonylag kis mérete miatt nem adja ugyanazt az élményt, mint a dohányzóasztal méretű tablet.

Forrás: http://index.hu/tech/szemlemorzsa/2013/09/07/leleplezzuk_a_4k_piszkos_titkait/

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 07. szombat, 19:48  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés