FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Drága és buta dolgok korszaka jön?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
DSC 8130 Az iparági guruk lezártnak tekintik az okostelefonok korszakát, és azt állítják, hogy mostantól egyszerűbb kütyükre költjük el a pénzünket. Ami viszont nem jelenti azt, hogy olcsóbban megússzuk a kütyüvásárlást.

Tényleg szükségünk van a legújabb okostelefonra és táblagépre, vagy csak a gyártók őrült termékfrissítési ciklusának váltunk az áldozatává? Ezzel a kérdéssel szembesültünk a konzumidióták fellegvárának számító Las Vegasban, az elektronikai gyártók által uralt CES 2013 egyik nyitóelőadásán. Persze a témát feszegető iparági guruk mindjárt meg is nyugtattak mindenkit, hogy idén minden más lesz.

Természetesen folytatódik a régi trend, tehát a processzorokban még több mag, a kijelzőkön még több pixel lesz, de ezzel egy időben valódi intelligencia is megjelenik az eszközeinkben. Eddig a hirdetésekben is emlegetett „smart”, vagyis az okosság csupán annak volt a szinonimája, hogy az adott eszközeink képesek a netre, vagy egymáshoz kapcsolódni. De idén állítólag értelmessé is válnak ezek a kapcsolatok, és egyre több hasznos adatot tudunk megjeleníteni a készülékeken.

Körülnéztünk a CES 2013 nulladik napján megtartott CES Unveiled nevű megabemutatón, és több tucat közepesen unalmas termék közt találtunk is néhány olyat is, ami megfelel a fenti elvárásnak. De a cégek akkora összegekkel dobálóztak, amelyek simán lenulláznák a magyar kormány rezsicsökkentő csomagjának minden vélt vagy valós előnyét.

Majdnem megvolt

A Netatmo dizájnos lakossági időjárás-állomása kiváló ötlet – pár évvel ezelőtt hasonló projektbe vágott bele egy magyar csapat is, de abból semmi nem lett. Talán nem dobtak be elég buzzwordöt, a francia Netamo ugyanis nemcsak profit szenzorokat nyújt, hanem közösségi élményt, meg innovatív dizájnt is.

Az eszköz hőmérsékletet, szén-dioxid-szintet, páratartalmat, légnyomást és zajszennyezést mér, az adatokat iOS-en és Androidon tudja megjeleníteni. A felhasználók így könnyen megtudhatják, hogy melyiktől szenvednek a leginkább, és ezt az infót meg is oszthatják az ismerőseikkel. A készlet 38-40 ezer forintos ára elég húzós, mert nem sokkal kerül többe egy Nexus 7 tablet. Persze a júzer nemcsak egy kütyüt kap: korlátlan hozzáférés is jár az összes méréshez, és több száz mérési adat alapján már egészen pontos képet ad egy nagyváros környezeti viszonyairól.

Hurrikán alatt

Ha már szóba kerültek a környezeti ártalmak, érdemes megemlíteni a Spare One mobiltelefonját is, amit kimondottan vészhelyzetekre találtak ki. Ez a kő egyszerűségű mobil egyetlen ceruzaelemmel 15 éven át a rendelkezésünkre áll, 10 óra beszédidőt biztosít, illetve 24 órán át világíthatunk a beépített led segítségével. A telefonnak még kijelzője sincs, de mindegyik számgombra előre elmenthetünk egy-egy telefonszámot, és a segélyhívónak külön gombja van.

A készlethez jár egy vízálló tasak, így a sufniban tárolt Spare One hurrikán vagy árvíz idején is működőképes marad. Műanyag burkolata alatt van egy microSIM átalakító, valamint egy hegyes célszerszám, amivel ki tudjuk venni a SIM-kártyánkat az iPhone-ból. A Spare One jó kiegészítő lenne vízi sportokhoz, de a több mint húszezer forintos árával valószínűleg nem a kenuzók, hanem inkább a vitorlázók és  jachtozók közül kerül majd ki a legtöbb vevő. Mondjuk a biztonsági telefon semmi nem ért volna a Sandy hurrikán pusztítása után, mivel a mobilcégek adótornyai is működésképtelenné váltak.

Távoli kapcsolat

A hőmérsékletet más oldalról közelíti az Allure Energy intelligens termosztátja, amit a családtagok okostelefonjaival lehet összekötni. A falra szerelhető érintőkijelzős berendezés érzékeli a felhasználók távolságát, és amikor valamelyikük közeledik a lakáshoz, fokozatosan elkezdi beállítani az általa kedvelt hőmérsékletet. A termosztát azonban nem köt kompromisszumot: hiába szeretne a család legtöbb tagja 23 fokot, mert ha az elsőként hazaérkező a 20 fokot kedveli, akkor egész nap az általa kedvelt klíma marad érvényben.

A szobák hőmérséklete külön-külön állítható, amihez természetesen megfelelő (magyarán drága és bonyolult) fűtési rendszerrel kell rendelkezni. Az Allure eszköze sem olcsó, közel százezer forintba kerül a kényelmes hőszabályozás luxusa.

Hasonló távirányításra képes a Belkin wifis kapcsolója, bár az nem automatizált, hanem kézzel kell kapcsolgatni a lámpákat. A gyártó szerint korlátlan számú eszközzel korlátlan számú lámpát kezelhetünk, amit nyilván egy átlagos méretű lakás és család keretein belül kell érteni. Csak éppen tízezer forintos ára nem átlagos.

Érintés nélkül

Néhány megpróbálkoztak az érintőkijelző újratervezésével is. A Sensus például az iPhone-tokot tette érintésérzékennyé, tehát a júzer a készülék oldalát és hátlapját simogatva tud parancsokat kiadni. A Griffin pedig olyan digitális zsírkrétát mutatott be, amivel a kisgyermek a iPadtől távol is tud rajzolni a drága tabletre. A toll végén egy színes led világít, és az iPad szemközti kamerája ennek a mozgását érzékeli. Sajnos a hasonló elven működő Sony Playstation Move szenzornál már kiderült a módszer hátránya: a led fényével megegyező színű háttér használhatatlanná teszi az irányítót, és az eszköz nem is eléggé pontos. A Griffin digitális rajzeszköze szaggatott vonalakat rajzol, tehát a gyermek nem számíthat sok sikerélményre.

Végére maradt a Lenovo vezeték nélküli kijelzője, amivel a teljesen hagyományos számítógépeket és laptopokat tudjuk érintőkijelzőssé tenni. Ez egy táblagép-szerű eszköz, ami csak táblagépként nem működik. Az akkuról négy órán át működő eszközben nincs processzor, csak a számítógép képét jeleníti meg, és tudunk rajta kézzel matatni, vagy speciális tollal rajzolni. Az ötlet alapvetően jó, de az áfa nélkül is körülbelül százezer forintos árral nem valószínű, hogy idén nagyon elterjed. Harmadennyiért vinnék, mint a cukrot, de nagyobb az esélye annak, hogy elkaszálják a projektet, mielőtt le tudnák szorítani a gyártási költségeket.

Ez még csak a kezdet

Az Unveiled elméletileg az az esemény, amelyen a CES legjobb újításait gyűjtik össze. Mi azért bízunk benne, hogy a következő napokban látunk a fentieknél cifrább és okosabb dolgokat is, legyen szó akár hagyományos, még többmagos telefonokról, vagy soha nem látott innovációkról. Elvégre az Nvidia az új Tegra 4 processzor bejelentésével olyan magas labdát dobott fel, amit valószínűleg az összes mobil- és tévégyártó igyekszik majd lecsapdosni.

Módosítás dátuma: 2013. január 07. hétfő, 19:55  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Zöld oktatási innováció három felsőoktatási intézménytől

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Budapesten, sajtórendezvényen mutatta be április 14-én azt a három intézmény összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi európai uniós támogatású projektet, amely a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínálna a felsőoktatásban tanulók számára.

Bővebben...