FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Idén áttörés lesz az ssd-k piacán

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Gyors karriert fut be a merevlemezek utódjának szánt szilícium alapú adattároló, az ssd. A hazai piac dinamikus fejlődését mutatja a Kingston eredménye: a gyártó 2010-ben és 2011-ben is háromszorosára növelte a magyarországi forgalmát.

„Jelenleg leginkább a magánfelhasználók érdeklődnek az ssd iránt, de a cégek is ismerik a technológiát, csak éppen úgy tűnik, nincsen rá pénzügyi keretük" – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. A vállalati felhasználók főleg a szerverekben alkalmaznak ssd-ket, mert azok nagyjából feleannyira melegednek, mint a hagyományos vincseszterek, tehát csökkenteni tudják a hűtési költséget.

Az emberek kezdik felismerni, hogy a 2-3 éves pc-k és laptopok teljesítménye azzal is jelentősen növelhető, ha csupán a merevlemezt cserélik le ssd-re. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az ssd nem minden szempontból egyenértékű a hagyományos merevlemezekkel. Adattárolásra inkább merevlemezt érdemes használni, mert adott összegért tízszer nagyobb tárhelyet kapunk, viszont a teljesítményt igénylő feladatokat az ssd látja el jobban – gyorsabban indul el rajta az operációs rendszer és a szoftverek.

A tavaly szeptemberi thaiföldi árvizek jelentősen befolyásolta az ssd-k piacát, mert az országban lévő merevlemezgyáraknak szüneteltetniük kellett a termelést. Akinek azonnal szüksége volt egy új adattárolóra (például tönkrement a merevlemeze, és nem tudta elindítani a gépét), pár hónapon át könnyebben és olcsóbban talált a boltokban ssd-t, mint vincsesztert.

Most a modern sata-3 merevlemezek 1 terabájtos tárkapacitással körülbelül 25 ezer forintba kerülnek, míg a 90-120 gigabájtos ssd-k gyártótól és mérettől függően 30-40 ezer forintért kaphatók. Piacelemzők 2012 második felében várnak áttörést az ssd-k piacán, mégpedig attól, hogy az árak várhatóan gigabájtonként egy dollár alá esnek. Ezen kívül a táblagépek, a könnyű kiszerelésű ultrabookok iránt növekvő igény is az ssd elterjedését segíti. Az IDC kutatócég szerint 2011-ben 5 milliárd dollár volt az ssd-k globális piaca, és 2015-ig évi 51 százalékos bővülés jöhet.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A HVG cikke a a kormány ifjúságpolitikai keretprogramjáról

Cimbora és E-bigél: emberebb és magyarabb ifjakat faragna a kormány

Elkészült a kormány ifjúságpolitikai keretprogramja. Eszerint okostelefonokra készült alkalmazásokkal, vírusfilmekkel vennék rá a fiatalokat az aktívabb politikai részvételre. Felélénkítenék a cserkészmozgalmat, Élő Könyvtár program segítségével ismertetnék meg a fiatalokat a hátrányos helyzetű csoportokkal, valamint újraélesztenék a ’70-es, ’80-as években népszerű Cimbora című ifjúsági műsort és a "hátizsákos turizmust".
Bővebben...