FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Két új elemmel bővült a periódusos rendszer

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Megkapta a végleges nevét a periódusos rendszerbe idén nyáron felvett két elem, írja a BBC. A 114-es elem, ami az 1998-as felfedezése óta ununkvadium (Uuq) néven szerepelt a szaksajtóban, Georgij Flerov orosz atomfizikus tiszteletére ezentúl Flerovium (Fl) lesz, a 116-os ununhexium (Uuh) pedig Livermorium (Lv), a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory után, ahol az anyagot felfedezték. A két új elemet orosz, illetve orosz-amerikai magkutatócsoport találta meg 1998-ban és 2000-ben.

A Flerovium és a Livermorium is szupernehéz, rendkívül radioaktív és instabil anyag: kevesebb mint egy másodpercre sikerült őket tiszta elemi formában kimutatni, ezután kisebb atomtömegű elemekre hasadtak.

Az új elemek hírét több éves tudományos vita után a Pure and Applied Chemistry című szaklapban publikálta az alkalmazott kémiai és fizikai kutatócsoportok nemzetközi egyesületeinek (IUPAC és IUPAP) közös munkacsoportja még júniusban. Az utóbbi években több, egymástól független kutatólabor is bejelentette, hogy a 114. és a 116. elem mellett megtalálták a periódusos rendszer 113., 115. és 118. elemét is, ám ezekről egyelőre még vitázik a szakma.

  • Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Módosítás dátuma: 2011. december 04. vasárnap, 00:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

Minden ifjúsági szervezet felelőssége, hogy a magyarság alapeszméi a migrációs nyomás ellenére is fennmaradhassanak, hogy az értékek és alapeszmék megerősödhessenek – fogalmazott Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Makón, ahol éves gyűlését tartotta a Magyar Ifjúsági Konferencia. A határon innen és azon túli magyar fiatalokat tömörítő szervezet a kormány kiemelt ifjúsági programjairól és a legfontosabb változásokról értekezett, valamint górcső alá vette az elmúlt egy év kezdeményezéseit.

Bővebben...