FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ez minden idők legnagyobb kémügye

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
460363260

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megtalálta a módját, hogy miként tudna kémprogramokat telepíteni a merevlemezekre, ami azt jelenti, hogy a világ összes számítógépét le tudnák hallgatni. A moszkvai központú Kaspersky Lab talált rá a 14 éve titokban működő kódra, mellyel az amerikai kémek 42 országban fertőztek meg számítógépeket. Az orosz biztonsági cég nevezte el a kémprogramot kifejlesztő csoportot Equation Groupnak, utalva a tagok algoritmusok iránti vonzalmára.

Teljes távvezérlés

A célpontok közt van Irán, Oroszország, Pakisztán, Afganisztán, Kína, Mali, Szíria és Algéria, és a kóddal vállalatokat, nukleáris kutatóintézeteket és iszlám aktivistákat figyeltek meg.

A Kaspersky szerint csak a legértékesebb célpontok gépére telepítettek olyan kódot, amivel a számítógép teljes irányítását át tudták volna venni, és az esetek többségében beérték azzal, hogy fájlokat tudtak lemásolni. Mivel a kódban van egy önmegsemmisítő mechanizmus, a Kaspersky szerint csak a jéghegy csúcsát látják, és több tízezer számítógépet fertőzhettek meg a kémek.

Az Equation Group rendelkezik a legmenőbb játékszerekkel. Ők a mesterek, és tőlük kaphattak egy-két megoldást a Stuxnet és a Flame fejlesztői

- mondta Costin Raiu, a Kaspersky Lab globális kutatási és elemzési csapatának vezetője.

  A Kaspersky szakértői azt mondják, valódi áttörés, hogy a kémek képesek voltak kártékony kódot telepíteni a merevlemezek szoftverére, ami mindig lefut, amikor bekapcsolják a számítógépet. A háttértárnál csak a BIOS értékesebb, mert az az első kód, ami a pc bekapcsolásakor elindul.

Több mint egy tucat merevlemezgyártó érintett, és köztük vannak a legnagyobbak is, mint például a Western Digital, a Seagate, az IBM, a Micron Technology, a Samsung és a Toshiba is.

Forrás: http://index.hu/tech/2015/02/17/ez_minden_idok_legnagyobb_kemugye/
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A KIM-hez kerül a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat tevékenységeinek egy része
TÁJÉKOZTATÁS
A 305/2012.(X.29.) Korm. rendelet értelmében 2012. november 1. napjával a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz kerülnek át a Nemzeti Család - és Szociálpolitikai Intézettõl az alábbi feladatok:
a) a magyarországi ifjúsági munka és szolgáltatások tudás - és kompetencia központjaként, regionális, országos eszközrendszerek mûködtetésével, fejlesztésével, feltárásával, elterjesztésével támogatja az ifjúsági szektor megfelelõ mûködését,
b) elõsegíti az állami - önkormányzati, civil és gazdasági szektorok közötti együttmûködést az ifjúságpolitika és az ifjúsági munka területén,
c) elõsegíti a társadalmi kohézió, illetve a versenyképes tudás alapú társadalom megteremtésének érdekében a fiatalok és közösségeik kompetenciáinak fejlesztését, szem elõtt tartva a partnerség, nyitottság, rugalmasság elveit és gyakorlatát.
Bővebben...