FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szakmai napot tart az Educatio a biztonságosabb internetért

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Biztonságosabb Internet napot a világ több mint 170 országában ünneplik meg, idén február 10-én. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy elősegítse az online technológiák biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát, különösképpen a gyerekek és a fiatalok körében, valamint hogy felhívja a figyelmet az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre.

Gyerekként, felnőttként, diákként, szülőként vagy pedagógusként közös felelősségünk, hogy mire és hogyan használjuk az internetet, milyen virtuális környezetet teremtünk magunk körül. A „jobb internet” sok mindent jelenthet, a Biztonságosabb Internet Nap célja a pozitívumok előtérbe helyezése a negatívumokkal szemben. De hogyan működhet ez a gyakorlatban? Első lépésként fel kell ismerni az online hírnév fontosságát, amelyet leginkább azzal vívhatunk ki, ahogyan a társainkkal szemben viselkedünk az online közösségben. A cél az olyan pozitív lehetőségek keresése, amely során alkotunk, értéket teremtünk és hasznos dolgokat osztunk meg egymással. A minket és társainkat érő negatívumok csökkenéséhez leginkább azzal járulhatunk hozzá, hogy segítjük azokat, akik problémákba ütköztek az interneten, vagy éppen online zaklatás áldozataivá váltak.

A pedagógusok egyik fontos feladata, hogy felruházzák tanulóikat a digitális írástudás képességével, azonban a technológia használatának ismerete önmagában nem elég. Szükség van arra, hogy olyan értékrendet és nézetet közvetítsenek, amellyel elősegítik a pozitív tartalmak megosztását, valamint támogatják és segítik az online térben bajba jutott fiatalokat. A cél olyan készségek fejlesztése, amelyekkel a tanulók megvédhetik saját magukat a negatív hatásoktól, segítségükkel képesek lesznek felismerni a kockázatokat, és ami még fontosabb, megtanulnak segítséget kérni veszély esetén.

A február 10-én, az Educatio NKft. által szervezett Szakmai Nap a Biztonságosabb Internetért rendezvényen olyan témák kerülnek terítékre, amelyek segítik a pedagógusokat ilyen készségek és képességek fejlesztésében. Az eseményen megismerik azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek segítségével biztonságos online környezetet teremthetnek az osztályteremben és az iskolában, illetve amelyek révén felelős és körültekintő internethasználatra taníthatják diákjaikat.

A szakmai napon a magyarországi oktatási intézmények számára ingyenesen elérhető eBiztonság Minősítés programot is bemutatják, amellyel az érdeklődők felmérhetik és fejleszthetik saját iskolájuk biztonsági szintjét. Az eBiztonság Minősítés mérés-értékelő rendszere meghatározza az oktatási intézmények internetbiztonsági szintjét, illetve azt is kijelöli, milyen feladatok elvégzése szükséges a biztonság teljes körű kiterjesztése érdekében. A rendezvényen fókuszban kerül emellett az internetes bántalmazás kérdésköre, a résztvevők megvitathatják, hogyan lehet felismerni az ilyen helyzeteket, valamint iskolai keretek között milyen lehetőségek vannak ezek megelőzésére.

A részletes program és a regisztrációs lap a sulinet.hu oldalon található.

(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés