FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szakmai napot tart az Educatio a biztonságosabb internetért

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Biztonságosabb Internet napot a világ több mint 170 országában ünneplik meg, idén február 10-én. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy elősegítse az online technológiák biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát, különösképpen a gyerekek és a fiatalok körében, valamint hogy felhívja a figyelmet az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre.

Gyerekként, felnőttként, diákként, szülőként vagy pedagógusként közös felelősségünk, hogy mire és hogyan használjuk az internetet, milyen virtuális környezetet teremtünk magunk körül. A „jobb internet” sok mindent jelenthet, a Biztonságosabb Internet Nap célja a pozitívumok előtérbe helyezése a negatívumokkal szemben. De hogyan működhet ez a gyakorlatban? Első lépésként fel kell ismerni az online hírnév fontosságát, amelyet leginkább azzal vívhatunk ki, ahogyan a társainkkal szemben viselkedünk az online közösségben. A cél az olyan pozitív lehetőségek keresése, amely során alkotunk, értéket teremtünk és hasznos dolgokat osztunk meg egymással. A minket és társainkat érő negatívumok csökkenéséhez leginkább azzal járulhatunk hozzá, hogy segítjük azokat, akik problémákba ütköztek az interneten, vagy éppen online zaklatás áldozataivá váltak.

A pedagógusok egyik fontos feladata, hogy felruházzák tanulóikat a digitális írástudás képességével, azonban a technológia használatának ismerete önmagában nem elég. Szükség van arra, hogy olyan értékrendet és nézetet közvetítsenek, amellyel elősegítik a pozitív tartalmak megosztását, valamint támogatják és segítik az online térben bajba jutott fiatalokat. A cél olyan készségek fejlesztése, amelyekkel a tanulók megvédhetik saját magukat a negatív hatásoktól, segítségükkel képesek lesznek felismerni a kockázatokat, és ami még fontosabb, megtanulnak segítséget kérni veszély esetén.

A február 10-én, az Educatio NKft. által szervezett Szakmai Nap a Biztonságosabb Internetért rendezvényen olyan témák kerülnek terítékre, amelyek segítik a pedagógusokat ilyen készségek és képességek fejlesztésében. Az eseményen megismerik azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek segítségével biztonságos online környezetet teremthetnek az osztályteremben és az iskolában, illetve amelyek révén felelős és körültekintő internethasználatra taníthatják diákjaikat.

A szakmai napon a magyarországi oktatási intézmények számára ingyenesen elérhető eBiztonság Minősítés programot is bemutatják, amellyel az érdeklődők felmérhetik és fejleszthetik saját iskolájuk biztonsági szintjét. Az eBiztonság Minősítés mérés-értékelő rendszere meghatározza az oktatási intézmények internetbiztonsági szintjét, illetve azt is kijelöli, milyen feladatok elvégzése szükséges a biztonság teljes körű kiterjesztése érdekében. A rendezvényen fókuszban kerül emellett az internetes bántalmazás kérdésköre, a résztvevők megvitathatják, hogyan lehet felismerni az ilyen helyzeteket, valamint iskolai keretek között milyen lehetőségek vannak ezek megelőzésére.

A részletes program és a regisztrációs lap a sulinet.hu oldalon található.

(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...