FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Civilek után kémkedett a brit hírszerzés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

79493995


A Guardian azt írja, előkerült egy jelentés, amiben az áll, hogy a brit titkosszolgálat hírszerzési részlege, a GCHQ egy Optic Nerve nevű programmal hatalmas mennyiségű képernyőfotót gyűjtött be. Ezek civilek webkameráiról származnak.

 • Az Optic Nerve-öt tömeges adatgyűjtésre tervezték.
 • Az Egyesült Királyságban alig hat hónap alatt legalább 1,8 millió célzott behatolás történt.
 • Az egészet a GCHQ intézte, de az amerikai hírszerzés, az NSA támogatásával.
 • A kémek és elemzők a Yahoo csevegőprogramjának webkamera-funkcióját használták ki. A Yahoo szerint a GCHQ pofátlansága új szintre emeli a magánszféra megsértésének fogalmát.
 • A begyűjtött képek között sok explicit fotó is volt; ez meztelenségtől internetszexig bármi lehet.
 • Az Optic Nerve prototípusát 2008-ban mutatták be, és még 2012-ben is használták. Az így begyűjtött adatokat arcfelismerő technológiákkal párosítva is használták: így a megfigyelt személyekről készült képeket össze lehetett venni az adatbázisban szereplő fotókkal. Röviden: a rendszer jelezte, ha a megfigyeltek egy terroristagyanús személyre hasonlítottak. 

A kémprogram minden ötödik percben készített egy képet a felhasználó hírfolyamáról. Vagyis nem a beszélgetések naplófájljait lopták ki, hanem a képernyőfotót - ez tömeges adatgyűjtés volt, nem célzott megfigyelés. Ezzel a módszerrel a GCHQ viszonylag olcsón megúszhatta a magánszféra megsértésére vonatkozó vádakat, és még a szervereiket se kellett túlterhelniük.

Az akciókhoz szükséges eszközöket részben az amerikai hírszerzés, az NSA biztosította. Olyan emberektől gyűjtöttek be több millió webkamera-képet, akiket egyébként semmivel sem gyanúsítottak.

Magánélet? Le van szarva

A GCHQ 2008 és 2010 között begyűjtött fájljai egyértelműen bizonyítják, hogy az Optic Nerve nagy tömegben gyűjtött be képernyőfotókat, amiket a Yahoo webkamerás csevegőprogramjából szereztek meg. Ezek a fotók mind bekerültek az ügynökség központi adatbázisába, még akkor is, ha az érintetteket nem gyanúsították semmivel.

79493995
Fotó: Chris Jackson

2008-ban, egy alig féléves periódus alatt az Optic Nerve több mint 1,8 millió felhasználótól gyűjtött be webkamera-képeket – ezek között szexuális tartalmú fotók is voltak. A leleplező dokumentum szerint a GCHQ sokat foglalkozott azzal, hogy a meztelen fotókat eldugja a személyzet elől, bár azzal nem sokat törődtek, hogy egyébként könyékig vájkálnak mások magánéletében.

Nagy tételben, legálisan

Az Optic Nerve-höz hasonló programokat kimondottan tömeges adatgyűjtéshez tervezték, így nem lehet kifinomult munkát végezni vele - vagyis válogatás nélkül figyelhet meg amerikai és angol állampolgárokat is.

 • Viszont 1: az NSA-vel szemben a GCHQ-t semmilyen törvényi szabályozás nem kötelezi arra, hogy törölje, vagy legalább minimalizálja a felhasználókról begyűjtött személyes adatokat.
 • Viszont 2: ahhoz már további jogi engedélyekre van szükség, hogy az elemzők hozzáférhessenek az azokkal kapcsolatos adatokhoz, akik az adatlekérés idején a Brit-szigeteken tartózkodnak.
 • Viszont 3: ez a megkötés viszont nem érvényes a többi Five Eyes-állam lakosaira – vagyis nyugodtan megfigyelhetnek bárkit, aki az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon vagy Ausztráliában él.

A GCHQ azt állítja: a tevékenységükre szükség van, a megfigyelések célzottan zajlanak, és minden, amit csinálnak, összhangban van a brit törvényekkel.

A Yahoo kiborult

A Yahoo azt állítja, semmit sem tudtak az egészről. Pontosabban: amikor a Guardian újságírója megkereste őket, igen dühösen reagáltak. Cáfolták, hogy bármit tudtak volna a kémkedésről, de úgy láták, az ügynökségek egészen új szintre emelték a magánszféra megsértését.

Forrás: http://index.hu/tech/2014/02/27/civilek_utan_kemkedett_a_brit_hirszerzes/

Módosítás dátuma: 2014. február 27. csütörtök, 20:43  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés