FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

„Határtalanul a Neten – lehetőség vagy fenyegetés?”

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Ezúton meghívjuk a „Határtalanul a Neten – lehetőség vagy fenyegetés?” című, e-könyvekről, online ügyintézésről, az internet veszélyeiről szóló műhelykonferenciánkra.

Időpont: 2014. február 18., (kedd) 11-14 óra.

Helyszín: Gábor Dénes Főiskola központi épülete (Budapest 1119 Budapest, Mérnök utca 39), Gábor Dénes terem.

 

A téma sokrétűsége miatt a rövid előadások ízelítőt adnak azokból a tanulmányokból, amelyeket a Publio Kiadó a konferencia résztvevői számára ingyenesen elérhetővé tett e-bookjában részletesebben elolvashatunk.

 

Az utolsó előadás interaktív lesz, ezért a résztvevőket kérjük, hogy lehetőség szerint hozzanak magukkal internetböngészésre alkalmas számítástechnikai eszközt (okostelefont, laptopot, táblagépet stb.).

 

A részvétel ingyenes.

A program megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja (NEA-UN-13-SZ-1159).

 

Üdvözlettel:

 

Magyar Sándor

az Ifjúsági Caritas Egyesület elnöke

 

 

Kedvcsinálónak pedig álljon itt egy kis rövid előzetes az előadásokról:

 

dr. Kerekes Pál PhD, egyetemi docens (ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet): Digitális könyvek

Az elektronikus könyv, mint a ma és a jövő emberének művelődés-technikai eszköze, világszerte az érdeklődés középpontjában áll. Az e-book visszaadja a hajdani kulturális biztonságot, amit egykoron a könyv jelentett. Zsebében egy egész könyvtárral él, aki Kindle vagy Nook eszközt használ. A digitálisan továbbított betűáradat és az elektronikus kijelző mindennapi életünk részévé vált.

A Gutenberg galaxis helyett ma már a „Google”tenberg univerzumban élünk? A jövő olvasó emberének igényeit az informatika fogja meghatározni. Milyen technika hatása alá kerül a digitális műveltség? Milyen eszköz lesz a következő évtizedek e-bookja? Egyáltalán könyvnek, vagy app-nak (applikációnak) fogjuk nevezni a tartalmi és formai átlényegülést megélő digitálisszöveg-produktumot?

Az e-book nem végállomás. A könyv-expressz robog tovább. Ami biztosan állítható: az elektronikus platformon létrejövő tartalom világa is csak a hagyományos könyvkultúra összefüggésrendszerében értelmezhető.

 

Slemmer László (szolgáltatás-menedzser, közigazgatási internet-szakértő): Ügyintézés az Interneten

Ha ügyes-bajos dolgainkkal a közigazgatáshoz fordulunk, jó, ha valami segít a bürokrácia útvesztőiben. Manapság a közigazgatás ott van a világhálón, amit tíz éve még csak szabadnappal, oda-vissza utazgatással, sorban állással, várakozással intézhettünk el, az ma már – legjobb esetben – pár kattintással, pár perc alatt. A közigazgatási tartalomszolgáltatás szerte a világon embermillióknak takarítja meg a közigazgatásra fölöslegesen pazarolt véges életidejét.

Az internetes közigazgatás sajátos világában mindannyian ott vagyunk, akarva-akaratlanul. Elsősorban rajtunk múlik, hogy tényleg el akarunk-e igazodni benne. Az előadás arra törekszik, hogy ezt a világot bemutassa, de különösen: jól használhatóként mutassa be.

 

 

Tóth József (tanár, szociológus, e-tanácsadó): A digitális világ veszélyei

Ma a digitális világban sok ember több ébrenléti időt tölt el, mint amennyit a számítógépek elterjedése előtti tevékenységekkel. Az előadó a közember számára is érthető formában igyekszik röviden bemutatni mindazokat a lehetséges kockázatokat, fenyegetéseket, amelyekkel tisztában kell lennünk mindennapos digitális tevékenységünk során. Ilyenek a vírusok, kémprogramok, internetes zaklatás, még felsorolni is nehéz, hogy mi minden. Sok problémára még magyar elnevezés sem született, és szinte napról napra új angol fogalmakkal ismerkedhetünk meg. Most nem ezek technikai részleteiről lesz szó, hanem egy társadalomtudománnyal foglalkozó bölcsész-tanár szemszögéből arról, hogyan birkózzunk meg a mai számítógép használókat fenyegető hatásokkal.

 

 

 

 

 

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Vegyél részt a strukturált párbeszéd második körében! Válaszolj az online kérdőívre!

Te melyik EU-val szomszédos ország (Magyarország több határa is EU-s külső határ) fiataljaival működnél/működtél együtt? Milyen tapasztalataid vannak? Szembesültél-e akadályokkal? Mondd el nekünk és vedd ki a részed a kérdést érintő javaslatok megfogalmazásában (vízum, pályázati lehetőségek stb.)!
Töltsd ki 2011. augusztus 1-ig az online kérdőívet, hogy a te véleményed is hangot kapjon a téged és a fiatalokat érintő döntésekben: http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv

Bővebben...