FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Graph Search a veszélyes kereső?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kifogyhatatlan humorforrás az új Facebook-kereső

Amikor pár napja a Facebook bemutatta a saját keresőjét, a Graph Search-öt, már látni lehetett, hogy az alkalmazásban elképesztő online kémkedési- és humorpotenciál rejtőzik. A Facebook-felhasználók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy milyen adatot, kommentet, üzenőfali bejegyzést kivel oszt meg, így egy komplex, jól paraméterezhető kereső egészen érdekes eredményeket túrhat fel a közösségi oldal adatbázisából. Alig indult el a kereső amerikai bétatesztje, máris megszületett a tanulságos keresési eredményeket gyűjtő blog a Tumblren. A találati listákat szerencsére anonimizálva, neveket, fotókat kitakarva közlik, de persze ez nem garancia arra, hogy az ember a saját ismerősei között ne ismételje meg a kereséseket, aztán nagyokat kacagjon az ismerősein, ahogy azok zavartan hebegnek, hogy de hát ők csak viccből.

A keresési eredményekről készült képek leginkább a vicces és a szomorú között ingadoznak, és általában az emberek mérhetetlen álszentségére hívják fel a figyelmet. Két kattintással kideríthető például, ki az, aki zsidó létére azt vallja magáról, hogy szereti a baconszalonnát (holott a zsidó étkezési hagyományok tiltják a disznóhús és a szalonna fogyasztását), de ugyanilyen könnyen kiszűrhetők azok a házas férfiak is, akik az érdeklődési köreik között megjelölték a prostituáltakat. Vagy azok a magukat katolikusként bemutatók, akik lájkolták valamelyik ismert óvszermárkát (az egyház a mai napig elítéli, és bűnnek tartja a kondom használatát - bár látszanak jelek az enyhülésre). Vagy azokat, akik egyszerre kedvelik a Focus on the Family radikális melegházasság-ellenes szervezetet, és Neil Patrick Harris amerikai színészt (aki bevallottan meleg, és éppen házasságra készül partnerével, akivel egyébként ikreket nevelnek).

A könnyű keresésnek ijesztő oldala is van, itt találjuk például a Teheránban élő melegek kilistázását (Iránban börtönnel, esetenként halálbüntetéssel fenyegetik a homoszexualitásukat vállalókat), vagy azokat a Kínában élőket, akik lájkolták a betiltott Falun Gong egyházat (becslések szerint több tízezer követőjüket végezték ki Kínában az elmúlt évtizedben).

A Mémeskút közszolgálati jellegét kidomborítva ezúton hívjuk fel olvasóink figyelmét arra, hogy még azelőtt ellenőrizzék le, milyen adatokat adtak meg magukról a közösségi oldalon, hogy elindulna a Graph Search a Facebook magyar fertályán. Persze afelől nincs kétségünk, hogy ezzel együtt is remekül fogunk szórakozni, amint a magyar keresések is beindulnak.

700 terabájttal fut a Graph Search

2013. október 25., péntek 15:34 |

A Facebook okos keresője, az adatvédelmi aggályokat kiváltó Graph Search egyszerűnek tűnik, de a megfelelő adatok gyors kiszolgálása nem hétköznapi feladat: több billió bejegyzés, és összesen 700 terabájt adat között kell pillanatok alatt rendet tenni.

A cég egyik mérnöke, Ashoat Tevosyan blogjában részletesen ír a funkció mögötti technikai megoldásokról. Az addigi rendszert alaposan át kellett alakítani, amikor bevezették a Graph Searchöt: 700 terabájnyi adatot kell tárolni csak a RAM-ban, ami több szekrénnyi fizikai gépen van egyszerre. 

A megfelelő sebesség elérésének egyik kulcsa, hogy a merevlemezeket SSD-kre cserélték, januárban bevezettek egy külön szervert a keresések kiszolgálására, márciusban pedig készítettek egy saját rendszert, a McDippert, ami a merevlemezekre, SSD-kre tárolta el az addig memóriában lévő adatokat.

Bár most már rengeteg SSD-t használnak, a cég nem elégedett: ezek a megoldások túl sokba kerülnek, hiába gyorsak, ekkora mennyiségben túl drágák, ez így nem éri meg.

Helló, Graph Search, viszlát, magánélet!


Lassan a Facebookot angolul használó magyar felhasználóknak is megérkezik a Graph Search, amellyel minden eddiginél könnyebben nyerhetünk ki részletes információkat barátainkról és azok barátairól. Új fegyvert kapnak kezükbe a féltékeny barátok, szülők. Vannak vicces, de félelmetes találatok is. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni.

A Facebook Graph Search olyan keresőeszköz, ami személyre szabott keresési találatokat ad. Ez azt jelenti, hogy beállításoktól függően mindenkinek más jelenik meg, mindenki másokat talál meg. A Graph Search alapvetően a barátaink adatai között keres, viszont kedvesen felajánlja a keresési lehetőségek kiterjesztését ismerősök ismerőseire is, ha nem lennénk elég kreatívak.Úgy tűnik, teljesen kimaradni csak akkor tudunk, ha töröljük magunkat a Facebookról, hiszen a közösségi oldal rengeteget tud rólunk, a kontroll pedig nem teljesen van a felhasználók kezében.

Elrejtették a beállításokat

Bár mára jóval több adatról tudunk dönteni, mint pár évvel ezelőtt, a Facebook az utóbbi időben szétszórta az adatvédelemi beállításokat. Egy ideje van külön ezzel foglalkozó menüpont, azonban ott alig lehet beállítani valamit. Ugyanez igaz a kézre álló idővonalra (timeline), ahol szintén kevés dologról dönthetünk, ráadásul, ha valamit eltüntetünk onnan, az még nem jelenti azt, hogy a kereső nem adja ki vagy más ismerősöknél nem látható.

A részletes beállításokat elrejtették a Tevékenységi Napló (Activity Feed) alá, amely ráadásul csak a saját idővonalról érhető el. Itt viszont még külön le kell nyitni, majd egyenként végigkattintgatni a különböző típusokat (például esemény, oldalak, csoportok), hogy a beállításokhoz jussunk. A típusoknál pedig a legritkább esetben van csoportos beállítási lehetőség, általában egyenként kell átnézni minden egyes posztot annak, aki szeretne egy kis magánéletet.

Ha ez nem lenne elég, a beállítások sokszor ellentmondásosak: beállítás szerint csak én láthatom a barátaim listáját, ennek ellenére az új barátságok alapbeállításként megjelennek az idővonalon, és ettől semmilyen adatvédelmi opció nem véd meg minket, csupán utólag, egyenként lehet eltüntetni a bejegyzéseket.

Tökéletes kémgép

A keresési találatok között pár perc alatt sikerült két olyat is találnunk, ami egyértelműen adatvédelmi problémákat vet fel. A forgatókönyv a következő: ha mások megjelölnek egy képen, azt beállításaim szerint nálam senki nem láthatja, csak az eredeti feltöltés helyén. Viszont, ha egy ismerősöm rákeres, milyen képeken vagyok bejelölve, akkor szépen kilistázza ezeket.

Ennél is durvább, hogy az „emberek, akik lájkolják a fotókat, amiken be vagyok jelölve” kifejezésre szintén könnyedén jönnek a találatok, annak ellenére, hogy kifejezetten beállítottam, hogy a barátlistámat csak én láthassam.

ezisjavitvamerthihetetlenjofejvagyok
Egy lista azokról az egyedülálló férfiakról, akik kommenteltek barátnőm fotóira

Kinek jó, kinek rossz hír, hogy az Események még nem működnek az új keresővel, ezért nem tudtunk például rákeresni azokra az egyedülálló hölgyekre, akik jönnek egy adott eseményre. A hangsúly a mégen van.

Vicces találatok

A keresés egyelőre angol nyelven működik, de a Facebook elemeinek ismeretében így sem jelent komoly kihívást. Beírhatunk akár egész mondatokat, amelyeket a rendszer lebont az adatlapokon is beazonosítható elemekre. Kereshetünk nem, foglalkozás, érdeklődési körök, lakóhely, életkor, családi állapot és facebookos tevékenységek szerint, a különböző feltételek pedig tetszőlegesen kombinálhatók.

Így születtek az alábbi vicces eredmények is, amiken keresztül azt mutatjuk be, hogy érdemes felülvizsgálnunk Facebookos adatlapunkat, mielőtt mások furcsa dolgokat találnak rólunk:

orgazmus
Egyedülálló lányok, akik kedvelik a többszörös orgazmust és szeretik a pizzát
imp
Emberek akik Orbánt és Gyurcsányt is szeretik
fiam
Emberek akik a fiam képeit kommenteltékFotó: Index
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A párbeszéd újraindult! - Korszakos felsőoktatási együttműködés az új nemzedék érdekében

A megállapodás értelmében a felek a jövőben folyamatos párbeszédet folytatnak a felsőoktatást érintő kérdésekben és a közös célok elérése érdekében. Az együttműködés három kiemelt területre koncentrálódik: - Az Ifjúság a Nemzet jövője - Demokráciában való aktív részvétel - Ifjúság ágazati struktúrában való megjelenése Mihalovics Péter véleménye szerint a megállapodásra azért volt szükség, mert az elmúlt években nem létezett átgondolt stratégia az ifjúságot érintő ügyek kezelésére. A miniszteri biztos álláspontja szerint ennek tudható be, hogy kevés fiatal vesz részt a szavazásokon és tevékenykedik a közéletben. A megegyezés értelmében a munkaerőpiac és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közötti kapcsolatot is szorosabbra szeretnék fűzni a jövőben, de szükségesnek tartják egy olyan egységes stratégia mielőbbi kidolgozását is, amely a tömegsport-rendezvényekre vonatkozik majd. Ezeken a problémákon a kormány a közeljövőben úgy kíván változtatni, hogy egy ifjúságpolitikai konzultációt hív életre, amelyben a HÖOK szervezeteinek is jelentős szerepet szán, de más közös eseményeket, megmozdulásokat is szerveznek a felek. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint az együttműködés akkor lesz eredményes, ha a szakmájukhoz értő, demokratikus társadalom alapértékeit magukénak valló értelmiségiek itthon tudnak érvényesülni. Beszédében kiemelte: “Mi vagyunk a jövő értelmisége, a jövő állampolgárai. Fontos, hogy kivegyük részünket a demokráciából, ezért örülünk a kétirányú kommunikációnak”. Siófok, 2011. április 8. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MTI Zrt.