FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Már a Tor sem biztonságos

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Az amerikai hatóságok kérik a kiadatását annak a nemrég a körözésük alapján letartóztatott 28 éves ír férfinak, akit az FBI azzal vádol, hogy ő a világ legnagyobb internetes gyermekpornó-terjesztője. A letartóztatás utáni meghallgatást követően az ír-amerikai állampolgárságú gyanúsítottat a bíróság mindenképpen őrizetben tartja, óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra.

A történtek különösen figyelemre méltó eleme, hogy Eric Eoin Marques a Freedom Hosting nevű vállalkozás alapító-tulajdonosa, és a Freedom Hosting biztosította mindeddig a névtelenséget és a rejtőzködést biztosító Tor szolgáltatásainak nagyjából felét. A nyomozók szerint valószínű, hogy Marques ezt használta ki a törvénysértő tartalmak terjesztésére. Az írországi meghallgatáson mindez nem került szóba, ám a letartóztatás óta a Freedom Hosting leállította működését. A Tor egy olyan, titkosított, anonim hálózat, amin elvileg tökéletesen nyomon követhetetlen minden felhasználó - éppen emiatt népszerű az illegális tartalmak terjesztői között csakúgy, mint a diktatúrákban az üldözött politikai aktivisták köreiben.

A Tor projekt vezetője szerint az FBI a Firefox 17-et célzó 0-day exploitot (nagyon friss, még befoltozatlan biztonsági rést kihasználó kódot) helyezett el több Freedom Hosting-os oldalon, hogy bemérhesse a látogatókat. Bár maga a Tor szolgáltatás biztosítja a felhasználók és a szolgáltatások anonimitását, a Tor kliens gyakran a Firefox böngészővel egybecsomagolva érkezik, így a szoftver sérülékenységeit kihasználva a Tor hálózatából kilépve le lehet buktatni a felhasználókat. Érdekes, bár valószínűleg véletlen egybeesés, hogy egy szoftverhibák adásvételével foglalkozó bróker néhány hónapja külön jutalmat tűzött ki Firefox-sebezhetőségekre.

A hírek szerint a gyanúsított már sejtette, hogy keresik, mivel nemrég nagy összegeket utalt át Romániába, feltehetően a menekülését előkészítendő. Marques ezt tagadta, a pénzt állítása szerint barátainak küldte segítségként, oroszországi vízumkérelmét pedig azzal magyarázta, hogy hírhedt NSA-kiszivárogtatóra, Edward Snowdenre volt kíváncsi.

Forrás: http://index.hu/tech/2013/08/06/mar_a_tor_sem_biztonsagos/

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 06. kedd, 11:48  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...