FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Már a Tor sem biztonságos

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Az amerikai hatóságok kérik a kiadatását annak a nemrég a körözésük alapján letartóztatott 28 éves ír férfinak, akit az FBI azzal vádol, hogy ő a világ legnagyobb internetes gyermekpornó-terjesztője. A letartóztatás utáni meghallgatást követően az ír-amerikai állampolgárságú gyanúsítottat a bíróság mindenképpen őrizetben tartja, óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra.

A történtek különösen figyelemre méltó eleme, hogy Eric Eoin Marques a Freedom Hosting nevű vállalkozás alapító-tulajdonosa, és a Freedom Hosting biztosította mindeddig a névtelenséget és a rejtőzködést biztosító Tor szolgáltatásainak nagyjából felét. A nyomozók szerint valószínű, hogy Marques ezt használta ki a törvénysértő tartalmak terjesztésére. Az írországi meghallgatáson mindez nem került szóba, ám a letartóztatás óta a Freedom Hosting leállította működését. A Tor egy olyan, titkosított, anonim hálózat, amin elvileg tökéletesen nyomon követhetetlen minden felhasználó - éppen emiatt népszerű az illegális tartalmak terjesztői között csakúgy, mint a diktatúrákban az üldözött politikai aktivisták köreiben.

A Tor projekt vezetője szerint az FBI a Firefox 17-et célzó 0-day exploitot (nagyon friss, még befoltozatlan biztonsági rést kihasználó kódot) helyezett el több Freedom Hosting-os oldalon, hogy bemérhesse a látogatókat. Bár maga a Tor szolgáltatás biztosítja a felhasználók és a szolgáltatások anonimitását, a Tor kliens gyakran a Firefox böngészővel egybecsomagolva érkezik, így a szoftver sérülékenységeit kihasználva a Tor hálózatából kilépve le lehet buktatni a felhasználókat. Érdekes, bár valószínűleg véletlen egybeesés, hogy egy szoftverhibák adásvételével foglalkozó bróker néhány hónapja külön jutalmat tűzött ki Firefox-sebezhetőségekre.

A hírek szerint a gyanúsított már sejtette, hogy keresik, mivel nemrég nagy összegeket utalt át Romániába, feltehetően a menekülését előkészítendő. Marques ezt tagadta, a pénzt állítása szerint barátainak küldte segítségként, oroszországi vízumkérelmét pedig azzal magyarázta, hogy hírhedt NSA-kiszivárogtatóra, Edward Snowdenre volt kíváncsi.

Forrás: http://index.hu/tech/2013/08/06/mar_a_tor_sem_biztonsagos/

Módosítás dátuma: 2013. augusztus 06. kedd, 11:48  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Palkovics: rossz a bolognai rendszer hazai megvalósítása

Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett október 18-ai budapesti konferencián. A bolognai rendszer átgondolatlan bevezetése után elkerülhetetlenek a változtatások, a képzés tartalmának átfogó reformja - fogalmazott az államtitkár. Szerinte szükség van a vizsgaszabályzat szigorítására, a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálatára és arra, hogy az egyetemek saját hatáskörben felvételiztethessenek.

Bővebben...