FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Google gonosz ikertestvére

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Ez a legijesztőbb hely az egész interneten – ezzel a szalagcímmel robbantotta a bombát a Shodan nevű keresőmotorról a CNN riportja a héten, és azóta a fél internet a hekker-Google-nek becézett keresőről beszél és rémüldözik felváltva. A legfélelmetesebb az egészben nem is az, hogy a segítségével webkamerákon át kukkolhat az ember, megtalálhat ezernyi, internetre védelem nélkül rákötött ipari rendszert, akár erőművek irányítóközpontjait, hanem az, hogy a kereső már három és fél éve működik. Igaz, a fejlesztője azt állítja, kizárólag etikus hekkerek és biztonságtechnikai szakértők használják, bűnözők nem. Pedig tudnák mire.

A Google, a Bing és a világ összes többi hagyományos keresőmotorja webszerverek tartalmát fésüli át és rendezi találati listákba, ha kérdezünk tőle valamit, feltételezve, hogy az ember olyasmikre kíváncsi, amik a weben vannak. Shodan (a nevét a System Shock című kultikus számítógépes játék főellenségéről, egy gonosz mesterséges intelligenciáról kapta) nem áll meg itt, ő minden kütyüt lát, ami csak az internetre van kötve. A weboldalak tartalmát tároló és kiszolgáló szerverek mellett például webkamerákat, biztonsági kamerákat, ipari rendszereket, nyomtatókat, közlekedési rendszereket, videós telekonferenciákat, riasztókat, mindent, aminek ip-címe van, és a publikus interneten kommunikál.

A félelmetes az a dologban, hogy az ilyen berendezések nagy részét semmilyen védelem, titkosítás, még egy jelszó se védi attól, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a neten keresztül. Ez persze nem úgy megy, hogy két kattintással bárki be tud nézni a szomszéd lánykollégium összes webkamerájába, vagy atomerőművek irányítórendszereiben nyomogathatja a gombokat, Shodan csak megmutatja a hekkernek a lehetséges célpontokat. Hogy egy igazi, képzett hekker mire képes ezzel a szerszámmal, azt Dan Tentler biztonságtechnikai szakértő előadása illusztrálja legjobban a tavalyi Defcon 20 hekkerkonferenciáról:

Tentler véletlenszerű Shodan-keresésekkel talált többek között hozzáférést távirányítós garázsajtóhoz, otthoni riasztórendszerek kameráihoz, de eljutott addig is, hogy leolvaszthatta volna a jeget egy dán hokipályán, vagy egy egész, meg nem nevezett országban lévő város közlekedési lámpáit tesztüzemmódba kapcsolhatta volna, ha akarja. Sőt, belemászott egy francia vízerőmű irányítórendszerébe, ahol a két, egyenként 3 megawattot termelő turbinával csinálhatott volna azt, amit csak akar. Persze nem akart semmit, de bármikor utána csinálhatja a trükköt olyasvalaki, aki igen. Egy másik biztonságtechnikai specialista, Ruban Santamarta egy részecskegyorsító irányítópultjáhozfért hozzá a Shodan segítségével.

A Shodan nem csak jól képzett hekkerek kezében lehet veszélyes fegyver. Ha nem értünk hozzá, mindig találhatunk a YouTube-on olyan jótét lelket, aki elmagyarázza, hogyan lehet felhasználni Shodan találati listáit:

De a kereső hekker-analfabétáknak és laikusoknak is hihetetlen aranybánya lehet, elég csak a „default password” keresést beütnünk, és máris végtelen listát kapunk szerverekről, nyomtatókról, és egyéb, netre kötött rendszerekből, amelyekhez jó eséllyel simán, böngészőn keresztül hozzáférhetünk az admin felhasználónévvel és az 12345 jelszóval.

Webcam, Budapest

De vajon miért kötnek rá emberek a netre védelem nélkül olyan rendszereket, amihez ilyen lazán hozzáférhet bárki? Először is azért, mert a Shodan nélkül ezeket reménytelen megtalálni, és még a Shodannal is csak nagyon korlátozottan lehet célzottan a szomszéd garázsajtajára rámenni, csak úgy általában garázsajtókra a neten (országra, operációs rendszerre, ip-tartományra azért lehet szűkíteni). Ezzel együtt is, bármi, amit célzottan akarunk kiszúrni, tű egy 500 millió online kütyüből álló szénakazalban, így az ilyen rendszerek telepítőiben sokszor fel sem merül, hogy védelemmel vértezzék fel őket. Miért szereljünk rácsot egy ajtóra, ha senki nem tudja, hol van az az ajtó? A kérdés mindjárt nem olyan költői, ha megtudjuk, hogy a Shodan harmadik leggyakoribb keresőkifejezése jelenleg az, hogy „webcam budapest”.

A másik ok, hogy ezek a netre kötött rendszerek sokszor egyáltalán nem arra vannak kitalálva, hogy a netre kössék őket, csak úgy olcsóbb és egyszerűbb. Ha például egy cég számítógéppel, távolról vezérelhetővé akarja tenni a fűtési rendszerét, a kivitelező nem feltétlenül azt az utat választja, hogy direktben köti össze a szabályzó központot a távoli irányítást megkapó géppel vagy gépekkel, hanem egyszerűen belekötik egy webszerverbe, és azzal akaratlanul is megosztják az egész világgal.

Már rég elszabadult

A Shodant 2009-ben kezdte el építeni egy John Matherly nevű programozó, regisztráció nélkül napi 10, regisztrációval napi 50 keresést engedélyez, aki ennél is többet akar, esetleg adatbázisokat exportálni vagy mélyebb hozzáférést a rendszerhez, annak fizetnie kell. Matherly a CNN-nek azt mondta, kizárólag biztonsági szakértők, etikus hekkerek és kormányügynökségek használják a szolgáltatását, és az igazi nagypályás hekkerek számára az annyira nem is érdekes, mivel nekik több százezer számítógépből álló botnetjeik vannak, amelyekkel kifinomult keresés nélkül is megtalálják a célpontjaikat, egyszerűen a nyers erőt bevetve.

A Shodan készítője azt mondja, a kereső éppen arra jó, hogy a jó fiúknak segítsen megtalálni a biztonsági réseket a netre kötött kütyükben, mielőtt a rossz szándékkal közeledő hekkerek odaérnek. Ennek némileg ellentmond, hogy a net sötét oldalán az utóbbi időben több botrány is kitört már a Shodan rosszindulatú használata miatt. Idén januárban a 4chan és a Reddit bugyraiban tűnt fel az a Shodanra épülő script, ami a Trendnet cég otthoni riasztórendszerekhez szánt kameráihoz adott hozzáférést, egy Google Maps-alapú térképre rendezve a nem biztonságos kamerák elhelyezkedését, amelyekre kattintva úgy nézhettük a képüket online stream formájában, mint a 24 terroristaelhárító ügynökei a tévében. Valahogy így:

A Shodan teljesen felforgathatja a penteszterek (penetration test, online rendszereket az illetéktelen behatolás lehetőségeire tesztelő etikus hekkerek) világát, és új utakat mutathat a biztonsági rések minél gyorsabb és hatékonyabb befoltozása felé – mutatta be Matherly a 2010-es Defconon a keresőjét. Most jutottunk el addig, hogy többé már nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy az illetéktelen szemek és kezek távol maradnak tőle.

Forrás:

http://index.hu/tech/2013/04/12/a_google_gonosz_ikertestvere/
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel