FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Leállt a Nemzeti Digitális Adattár

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Reggel óta nem elérhető az nda.hu, a Nemzeti Digitális Adattár honlapja. Az NDA-program 2003-ban indult az akkori Informatikai Minisztérium kezdeményezésére. Később átvette a digitális tartalmakkal foglalkozó Neumann Ház, majd a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

Az NDA-t azért hozták létre, hogy összegyűjtse a magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, digitális kulturális és közcélú tartalmakat. Másik célja a könyvtárak, múzeumok, levéltárak digitalizálási munkáinak támogatása volt. Az NDA metaadatokat (adatleíró adat) gyűjtött be könyvtárakból, múzeumokból, határon túli szervezetektől. A Magyar Elektronikus Könyvtárnak Facebook-odala szerint több 100 ezres rekordállománya volt. A programhoz csatlakozó intézmények saját szervert kaphattak az épülő adatbázis kiszolgálására.

A könyvtár üzenete szerint bizonytalan időre leállt a MEK MDA-t kiszolgáló szervere. „Ezt még körülbelül 10 évvel ezelőtt készítették nekünk a Nemzeti Digitális Adattár elindulásakor, annak fejlesztői. [Az NDA központi szervere] viszont tavaly év vége óta leállt, egyelőre nem tudunk róla semmi biztosat”.

Már korábban szétesett

„Nem azért állt le a MEK, mert a Manda átvette az NDA-t, mert még nincs nálunk. Az NDA egyébként már korábban szétesett, mivel úgy öt éve nem nagyon csináltak vele semmit se, novemberben például jóformán csak a NAVA-ból (Nemzeti Audiovizuális Archívum) ért el találatokat" - nyilatkozta Lovas Lajos, a MaNDA vezetője.

Az NDA egyébként egy metagyűjtemény, azaz nem magát a dokumentumot tartalmazza, hanem az azt leíró mezőket, például: cím, szerző. Az eredeti dokumentumhoz link vezetett, A quality dublin core nevű szabvány szerint készült, ami egy már nem használt európai metaszabvány. Ez a szál azonban a gondozás hiánya miatt a legtöbb esetben megszakadt, eltűnt az eredeti helyről a dokumentum.

Lovas elmondta, hogy készül a jóval fejlettebb utód, új adatbázisukat más ESE sztenderd szerint készítették (european semantic elements), és tartalmazza magát a dokumentumot is. Az NDA metaadatai azonban értékesek, az új adatbázisban is hasznosítanák őket, ezért amint sikerül hivatalosan is átvenniük a volt MDA-t, visszakapcsolják. Az eddig összegyűjtött állományról, azok állapotáról azonban csak akkor tudnak majd többet mondani, ha megkapták az NDA-t, ez pedig eddig nem történt meg.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Cseresnyés Péter: a fiatalok jó szakmáért küzdjenek

A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára november 23-án A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron címmel rendezett szakmai konferencián. Cseresnyés Péter a város önkormányzata, a Fehérvár Anno és Ma Szociális Szövetkezet, valamint a Fejér Megyei CIC (civil információs centrum) rendezvényén kiemelte: az iparilag fejlett városokban, mint Székesfehérvár, nagyon komoly gondot okoz a munkaerőhiány, a jövő ennek megoldásán múlik. Úgy vélte, a probléma kezelésének elsődleges bázisa a szakképzés átalakítása és a hazai munkaerőpiac minőségi igényeihez igazítása.

Bővebben...