FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

LibreOffice a szabad OpenOffice új neve

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Az OpenOffice.org irodai programcsomag fejlesztői közösségének egy csoportja ma bejelentette, hogy The Document Foundation néven önálló szervezetet hoz létre a nyílt forráskódú irodai csomag független fejlesztésének és jövőjének biztosítása érdekében.

A lépés – mely elszakadást jelent a projektet jelenleg koordináló Oracle-től – az alapítvány közleménye szerint az eredeti alapszabályban távlati célként kitűzött függetlenséget teremti meg. A szervezet irányelveit Budapesten, az idén tízéves OpenOffice.org fejlesztőinek konferenciáján fogadták el a hónap elején, és ekkor választották meg a kuratórium tagjait is.

A jogviták elkerülése érdekében a közösségi OpenOffice.org-kiadást egyelőre LibreOffice néven fejlesztik. Az alapítvány a rend kedvéért meghívta a szervezetbe az Oracle-t is, és kérte a cégtől a már ismert OpenOffice.org márkanév átadását. A szoftvervállalat egyelőre hivatalosan nem reagált a fejleményekre.

A Sun Microsystems felvásárlása óta az Oracle és a nyílt forráskód mellett elkötelezett közösség között feszült volt a viszony, mert a független fejlesztők nem látták biztosítva a cég birtokába került nyílt projektek jövőjét és függetlenségét. A Computerworld-nek nyilatkozva az új alapítvány egyik vezetője, Charles Schulz elmondta: úgy érezték, az Oracle számára a közösség inkább nyűg, mint partner. A LibreOffice-t nem az OpenOffice.org egy forkjának, hanem inkább az eredeti projekt folytatásának tekintik – tette hozzá. Ha az Oracle hajlandó átadni a védjegyet, örömmel használják azt, ha pedig nem, megtartják a LibreOffice nevet.


hirdetés„Úgy gondoljuk, hogy az Alapítvány [megalakítása] fontos állomás az ingyenes irodai csomag fejlődésében, mivel megszabadítja a fejlesztést és a projektet azoktól a korlátoktól, melyeket egy vállalat gazdasági érdekei jelentenek. A szabad szoftverek hívei számára itt a kivételes alkalom, hogy csatlakozzanak az alapítókhoz, és egy új fejezetet írjanak a FLOSS-mozgalom történetébe” – nyilatkozta Sophie Gautier, francia fejlesztő, az ideiglenes kuratórium tagja.

Az új kezdeményezést támogatásáról biztosította Richard Stallman nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója, valamint több vállalat és szervezet, köztük a Google, a Novell, a Red Hat és a GNOME Alapítvány is.

Amint az ismert, az OpenOffice.org projekt története egészen 1999-ig nyúlik vissza: a Sun Microsystems ekkor vásárolta fel – 73,5 millió dollárért – a német Star Divisiont, mely egy StarOffice nevű irodai csomaggal volt jelen a piacon. A Sun az akvizíció után megtartotta a termékvonalat, de 2000-ben egy nyílt forráskódú projektet is útjára indított OpenOffice.org néven. Az azóta népszerűvé vált pakk 2010 elején a Sun felvásárlásával az Oracle birtokába került.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ZALAEGERSZEGEN IS MEGNYÍLT AZ ÚJ NEMZEDÉK IRODA
Zalaegerszegen is megnyílt az Új Nemzedék Kontaktpont a Bíró Márton utca 26. szám alatt. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester és Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. Jelen volt továbbá Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, ifj. Sándor Dénes György, az Ifjúsági és Sport Albizottság vezetője, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, Fentősné Belléncs Andrea ifjúsági szakreferens és több, a helyi ifjúsági életben dolgozó kollégánk.
Bővebben...