FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Konténer futtatás felhőben: a Google Cloud Platform alapjai ingyenes online képzés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

konténerek egyik nagy előnye a hordozhatóságuk. Nem csak ott futnak, ahol elkészíted őket. Az adott image-ből bármely, a technológiát ismerő rendszerben létrehozhatsz és futtathatsz konténereket, azaz könnyedén tudod "hordozni" a szolgáltatásodat a legjobb platformra. Legyen az saját vagy valamely szolgáltatóé.

Az egyik népszerű platform a Kubernetes. Ennek előnye, hogy egyaránt létezik nyílt forrású, saját szerveren használható változata és erre épülő felhő szolgáltatás is. Azaz az ismerete két legyet üt egy csapásra.

Kubernetes elsősorban Docker konténereket tud futtatni (de van már rkt támogatása is). A Kubernetest a Google fejlesztette saját rendszereinek megbízható futtatására. Közhellyel élve, ha egy Google méretű rendszer futtatására "elég jó", akkor nekem is az. Ennek megfelelően a Google saját felhő szolgáltatása is erre épül. Olcsóbb és hatékonyabb, mint a teljes virtualizáció (Compute Engine). A Google Cloud Platform Container Engine a Kubernetesre épülő szolgáltatás, melyben Docker image-ekből tudsz konténereket indítani.

Ha csak gyorsan össze kell dobni egy weboldalt, akár ideiglenesen is, arra a felhő a legjobb megoldás. Előnye, hogy nincs beüzemelési költség, de még idő sem. A szolgáltatás elindítása (regisztrációtól az első szerver működéséig) maximum 1-2 óra. Fizetni pedig pont azért kell, amit igénybe veszel.Ha fut a konténered, fizetsz, ha nem fut nem.

A képzésen megismered a Google Cloud Platform használatának alapjait. A regisztrációtól eljutsz egy teljes Wordpress weboldal működéséig. A Docker image készítés képzésen elkészített image-ekből kiindulva, azokat ezúttal nem saját szerveren, hanem egy Kubernetes clusterben tanulod meg futtatni. Az ott megismert módon, külön adatbázis szerverrel (MariaDB) és webszerverrel, melybe a Wordpress van telepítve. Megtanulod, hogyan hozzál létre pod-ot (avagy microservice-t) az adatbázisnak (állandó tárolóval) és egy másikat a weboldalnak, végül hogyan kösd össze a kettőt, hogy a wordpress lássa az adatbázist.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Az élő képzés időpontja: 2016. október 4. kedd19:00.
Oktató: Czakó Krisztián

Ha hasznos számodra a téma és szeretnéd máskor is megnézni, vagy nem tudsz élőben részt venni, vedd meg a képzésről készülő letölthető oktatóvideót a képzés előtt jelentős kedvezménnyel!

Forrás: https://linuxakademia.hu/kontener-futtatas-felhoben-google-cloud-platform-alapjai-ingyenes-online-kepzes

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés