FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Éleszd fel régi számítógépedet a Puppy Linux-szal!

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Régi számítógépe sokaknak van otthon, vannak (vagyunk) sokan, akik különböző okok miatt rá is kényszerülünk  a régi gépet használni, vagy csak úgy vagyunk vele, ha 5-10 évvel ezelőtt költöttünk rá, akkor még most is szeretnénk  - ha komolyabb feladatokra nem is -, de az átlagos napi igényeket (internet, dokumentumok szerkesztése, multimédia, csevegés stb.) kielégítve használni . Ilyenkor vagyunk gondban, az újabb generációs Windowsok már nem futnak el rajta, de az XP is már SP3-mal és vírusirtóval, tűzfallal megspékelve megközelíti a Windows Vista, 7, 8  erőforrásigényét. Ekkor kerül látótérbe a Linux, mint alternatíva. Sokan ekkor különösebb utánajárás nélkül letöltenek, majd sikeres esetben telepítik valamely nagyobb disztribúciót (pl. Ubuntu, Fedora stb.) és csalódottan tapasztalják, hogy bizony a Linux sem éri be olyan kevéssel, mint azt gondolták. Ilyenkor a kitartóbbak tovább keresgélnek, hátha csak rosszul választottak, a türelmetlenebbek pedig letöltenek valami spéci, buherált Windowst, ami, ha másra nem is, de arra tökéletes, hogy a botnet-hálózatok kiépítéséhez önként, bérmentve hozzájáruljunk. Ez a legrosszabb döntés, van kiút ebből az állapotból is. Ha nem is a nagyobb disztribúciók segítségével, de kisebb, régi gépekre optimalizált Linux segítségével életet tudunk lehelni a gépünkbe.
Korábban is mutattam már be itt az oldalon ún. mini-Linuxokat (TinyCore Linux topikLubuntu topik), azonban egyik sem fogott meg úgy igazán. Ilyen rendszerek esetében nem is lehetnek nagy elvárásaink, a használhatóság érdekében együtt kell élnünk a hiányosságaival is. Már régebben is hallottam a Puppy Linuxról, azonban különösebb figyelmet az utóbbi hetekig nem is szenteltem neki, el is feledkeztem róla. Akkor került elő a feledés homályából, amikor rábukkantam és elidőztem a Puppy Linux közösség magyar oldalán. Az ott talált leírások és a képernyőképek alapján nekem megtetszett a Puppy.
A Puppy Linux nem származtatott operációs rendszer, tehát nem Debian, Fedora stb. alapú rendszer. Ez már tetszett, mivel - Linuxok esetében - a fent említett két disztribúcióból származtatott rendszerekkel volt leginkább dolgom, így elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljak valami újat.
Ha elnavigálunk a magyar Puppy közösség letöltési rovatába, akkor láthatjuk, hogy rengeteg különféle célokra kihegyezett változattal találkozunk, ezek az ún. puppletek.  Azok számára, akiknek nehézkes az átállás Windowsról Linuxra, jó hír, hogy a lelkes fejlesztőknek köszönhetően létezik olyan pupplet is, mely a Windows kezelőfelületét imitálva megkönnyíti az átállást.

Xp Puppy. Te megmondanád róla, hogy ez nem Windows?


Seven Puppy, Windows 7 kinézettel.


Akik a látványt részesítik előnyben, tökéletes választás lehet a Macpup.

Nem tudom mindegyik puppletet külön-külön kivesézni, a Lucid Puppy 5.2.5-ön keresztül szeretném veletek megismertetni a Puppy Linuxot, hasonló módon kell használatba venni a rendszert a többi pupplet esetében is.

Telepítés

A telepítés közben vakargattam a fejem, mert nem a szokásos Linux telepítési metódus az eljárás a Puppy esetében, itt máshogy működnek a dolgok.
Bootoljunk be a telepítő médiáról.
A rendszer felállása után a következő ablak kell, hogy fogadjon minket:


Itt tudjuk megadni a számítógép nevét, a területi beállításokat, a billentyűzetkiosztást, ill. a képernyőfelbontást. Ha végeztünk, nyomjunk egy OK-t! Ekkor a következő lépésben kipróbálhatjuk, hogy működik-e a billentyűzetkiosztás, ha igen, akkor mehetünk tovább. Megkérdi, hogy szeretnénk-e újraindítani az X-servert (a grafikus felületet). Ha Live módban szeretnénk futtatni a telepítőt, akkor nyugtázzuk le, ha pedig telepíteni szeretnénk, akkor ne indítsuk újra, hanem haladjunk tovább.

Lehetőségünk van arra is, hogy ne kelljen külön partíciót létrehozni a rendszernek, hanem már egy meglévő rendszer mellé, pl. a Windows partíciójára, a Windows-t érintetlenül hagyva telepítsük a rendszert. Aki így szeretné telepíteni, az ugorja át a következő, a particionálásról szóló bekezdést.

A System menüben található GParted lemezkezelővel tudjuk particionálni, formázni, méretezni stb. a vinyónkat.
Itt különös odafigyeléssel járjatok el - mint minden egyes particionálás esetében -, egy rossz mozdulat és az egész vinyót leformázzátok! Így jártam én is és ha nem állnak rendelkezésünkre a megfelelő eszközök, akkor lőttek a HDD-n tárolt adatainknak, rendszereinknek.  

Válasszuk ki az üres helyet, ahova szeretnénk telepíteni a Puppyt. Kattintsunk a GParteden belül a New-ra. Mint a képen is látható, itt tudjuk beállítani a partíció méretét, típusát, a fájlrendszert. 2 partícióra lesz szükségünk, egy swap-ra és ahova a rendszert szeretnénk telepíteni. A swap partíció méretét a RAM-memória nagyságától függően kell méreteznünk. Ha kevesebb memóriával rendelkezünk, ajánlott többet adni neki, ha többel, akkor nem kell olyan sok. A rendszernek szánt partíció igen kevéssel is beéri.
Ha készek vagyunk, akkor kattintsunk az Apply-ra, majd a GParted elvégzi a kijelölt műveleteket. A következő lépésben jobb egérgombbal kattintsunk a rendszernek szánt partícióra, majd válasszuk ki a Manage Flags opciót. A felbukkanó ablakban rakjunk pipát a boot elé! Zárjuk be az ablakot, majd a GPartedben alkalmazzuk beállításainkat (katt az Apply-ra). 

A következő lépés a telepítés.
Kattintsunk az asztalon az install ikonra. A feljövő ablakban kattintsunk a „Click button to run the Universal Installer” melletti gombra. Itt tudjuk kiválasztani, hogy mire szeretnénk telepíteni a Puppyt. Válasszuk ki az eszközt. A következő ablakban, ha több meghajtóval rendelkezünk, akkor kiválaszthatjuk, hogy melyikre szeretnénk telepíteni. Következő lépésben katt arra a meghajtó melletti gombra, ahova telepíteni akarjuk a rendszert. Tudatja velünk, hogy ha kattintunk az Ok-ra, akkor hova és miként települ a rendszer. Ezután megkérdezi, hogy hol találhatók a Puppy telepítési fájlok. Mivel a CD-n, ezért én a CD-re kattintottam, majd figyelmeztet, hogyha nincs berakva a CD, akkor rakjuk be. Ezután pedig két telepítési mód közül választhatunk. Az egyik a „Frugal”, míg a másik a „Full”.
A „Frugal”-t akkor célszerű választani, ha nem szeretnénk külön partícióra, hanem pl. másik operációs rendszer mellé szeretnénk telepíteni. Hasonló, mint az Ubuntun a wubi.
A „Full”-t akkor válasszuk, ha külön partíciót szánunk neki. A Full-t választottam én is.
Ezután, ha mindent rendben beállítottunk, akkor pár pillanat és lefut a telepítő. Őszintén megmondva tovább tartott kattintgatni a telepítési beállítások közt, mint amennyi idő alatt lefutott a telepítő.
Ha lefutott a telepítő, akkor még szükségünk lesz egy rendszerbetöltőre, amely szerepet a GRUB tölti be. Szerencsére nem kell terminálban pötyögnünk, a rendszerrel együtt érkezik egy grafikus telepítő. Mit nem adtam volna egy grafikus GRUB telepítőért még kezdeti Linuxozásaim során! A System/Grub4DosConfig-ra kattintva tudjuk elindítani. Ha nem értünk hozzá, akkor hagyjuk a GRUB telepítőjét alapbeállításokon, így is feltelepül a rendszerbetöltő. Ezután jöhet egy újraindítás, újraindítás közben megkérdezte, hogy szeretnénk-e menteni a munkamenetet, én nem mentettem, de aki akarja, az mentse.

Ha valaki kíváncsi rá vagy jobban szereti a képeket, akkor ide kattintva talál egy részletes, képekkel illusztrált telepítési útmutatót.

Ismerkedés a rendszerrel


Ha újraindítjuk a rendszert, akkor vannak előtelepített alkalmazások (melyek Live módban is futtathatók), valamint mi is telepíthetünk igény szerint alkalmazásokat.
Több mód áll a rendelkezésünkre a programok telepítésénél. Az egyik a quickpet nevű segédeszköz, az ikonja kint van az asztalon, de elérjük a Setup/Setup Puppy alatt is. Itt a legnépszerűbb alkalmazásokat találjuk, de ha szükséges, akkor a videokártyához szükséges illesztő programokat is innen tudjuk két kattintással telepíteni.
A másik mód az alkalmazások telepítésére a Puppy Package Manager. Itt már bővebb választék áll a rendelkezésünkre, jobb oldalt kategóriákra lebontva találjuk a szoftvereket, a keresőmezőbe begépelve a kívánt alkalmazás nevét elődobja a találatokat.
Első indításkor ajánlott frissíteni az adatbázisát. Ezt a Configure Package Manager-re kattintva tehetjük meg. Itt tudunk többek közt hozzáadni további tárolókat, ha akarunk, majd az Update now gombra kattintva frissül az adatbázis (ez nálam elég időigényes művelet volt, eltartott vagy egy 10 percig). 
A harmadik lehetőség pedig az internetről letöltött csomagok. A Puppy a .pet csomagokat szereti, de szerencsére többnyire megbirkózik a .deb és az .rpm csomagokkal is. Ajánlott először a Puppy Linux letöltéseiközt szétnézni. Ha valamit nem találsz a Puppy csomagtárolójában, akkor keress rá az interneten a kívánt alkalmazás .deb vagy .rpm csomagjára és a Puppy Package Manager feltelepíti neked.
Ha már a Package Managerben vagyunk, akkor telepítsük a magyar nyelvi csomagot (persze, ha eleve magyar Puppyt töltöttél le, akkor ez a lépés kihagyható), amit a System kategória alatt Hungarian language pack for LupQ név alatt találunk. Telepítés után nem kell semmit újraindítani, egyből magyar lesz a rendszer.

Szükség lesz egy böngészőre is. A rendszer alapból a Dillo nevű böngészővel érkezik, én a megszokott böngészőmet nem tudnám erre lecserélni, többek közt nem támogatja a JavaScriptet, kereteket, stb. Így néz ki:

A nagyobb böngészők közül a  Chrome és a Firefox itt is megtalálható, a Package Managerben könnyen telepíthető. Alternatív böngészők is elérhetők a csomagközpontban, többek közt az Opera, Seamonkey, Midori stb. Úgy voltam vele, hogyha új rendszert próbálok, akkor talán adok egy esélyt az alternatív böngészőknek is. A választásom a NetSurf nevezetű böngészőre esett, azonban nagyon gyorsan ott is hagytam, a Dillo-hoz hasonlóan ebben sincs JavaScript támogatás, JavaScript nélkül pedig igencsak lekorlátozódik az „élmény”, melyet internetezés közben tapasztalunk. Kipróbáltam még a Puppy Browser-t, ez már jobban tetszett, többé-kevésbé tökéletesen megjeleníti a látogatott honlapokat, azonban ez is küzd hiányosságokkal, de egy próbára ajánlom mindenkinek, aki a Puppy elé ül.
Letöltéskezelőt, torrent-klienst is kapunk a rendszerrel.
Fájlkezelők terén sem lehet panaszunk, itt is találunk választékot. A rendszerben a ROX-Filer fájlkezelőt találjuk.
Jobb szeretem a kétpaneles és kicsit nagyobb tudású fájlkezelőket, így a magyar Puppy közösség honlapján található Double Commandert használom, ami már igencsak jó választás lehet a Total Commanderhez szokott embereknek.
A Multimédia menüpont alatt lemezek írására két szoftvert találunk a Puppy-val érkezve, az egyik a Pburn, ezzel adatlemezt, videolemezt stb. tudunk kiírni, a másik a Burniso2cd - ezzel pedig képfájlokat írhatunk ki. Találunk egy ISOMaster nevű programot is, ezzel .iso fájljainkat tudjuk szerkeszteni.
A videó lejátszásban a GNOME MPlayer segít nekünk - én a VLC-t szoktam használni mind Linux, mind Windows alatt. Ha szeretnénk zenét hallgatni, akkor azt a Pmusic szolgáltatja nekünk, hacsak le nem cseréljük másra. Nekem Linux alatt az Audiacious a nagy kedvenc zenelejátszásra, eleinte idegenkedtem is a Pmusic-tól - főleg ez a fura kinézet és kezelhetőség miatt - de többé-kevésbé sikerült úgy-ahogy megbarátkoznom vele, így végül maradt.
Továbbá találunk még hasznos kis programokat audio CD rippeléshez, DVD rippeléshez, vágáshoz, hangfelvevő/szerkesztőt stb.
A képszerkesztő szerepét az MtPaint tudja be, ezt olyan „középszintű" képmanipulálónak minősítettem, nekem tökéletes, aki kicsit komolyabbra vágyik, az telepítse a GIMP-et.
Irodai szoftvercsomag tekintetében akinek spéci igényei vannak, az telepítheti a LibbreOffice-t, egyébként megteszi a rendszerrel érkező Abiword (Word alternatíva) és Gnumeric (Excell alternatíva) páros is, különösen, ha szerény erőforrással rendelkező géppel rendelkezünk, akkor ajánlott ezeket fennhagyni.

Ha figyelmesek vagyunk, akkor észrevehető, hogy a lent található panelen egy sárga felkiáltójel figyelmeztet minket arra, hogy nincs beállítva a tűzfal. Rákattintva előugrik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy hagyjuk, hogy automatikusan beállítsa a védelmet, vagy default, azaz alapértelmezett állapotban fusson vagy lehetőség van a kézi bekonfigurálásra is. Az automatikus beállítást választottam.

Konklúzió

A rendszer használata során csak pozitív élményekben volt részem, nekem megtetszett. Bátran merem állítani, hogy a régi gépünk a Puppy telepítése után a mai nagyobb, elterjedtebb rendszereket futtató erős gépeket megszégyenítő sebességgel fut. Annyi biztos, hogy ilyen gyorsan induló rendszerhez mindeddig nemigen volt szerencsém. A legszükségesebb szoftvereket a böngészőktől kezdve az irodai programcsomagig mind megtaláljuk rá. Nekem szoftverek tekintetében könnyű dolgom van Linuxon, igyekszem olyanokat összeválogatni, melyek mindkét rendszeren elfutnak, szerencsére a Puppy-ra is be tudtam szerezni a legszükségesebbeket. Ami néha úgymond „beakasztott” neki, az a flash, de az is attól függ, hogy épp milyen kedve volt, pl. kétórányi OpenStreetMap szerkesztés után sem volt semmi gond vele, de volt, hogy egy-egy YouTube videó elindítása után befűtött a processzor. Szerintem könnyen kezelhető, habár lehet, hogy az átlagfelhasználó fogná a fejét, ha elébe ültetnénk. Ami nem tetszett, hogy legyen szó akármilyen rendszerről, én felülre szoktam rakni a tálcát, panelt, nevezzük akárhogy, ami itt is sikerült, azonban az ablakok nem igazodtak a felső panelhez, maradtak ugyanúgy, mintha alul lenne a panel. Hogy végleges rendszerként el tudom-e képzelni? Igen, el tudom képzelni, egy darabig még megpróbálom beleásni magam mélyebben a rendszer használatába, aztán lehet, hogy a Windows mellett ez lesz a másodlagos operációs rendszerem. 
Mielőtt valaki belevág a telepítésbe, okos dolog inkább Live módban futtatni, több puppletet is kipróbálni, hogy kiválaszthassuk az igényeinknek leginkább megfelelőt. A Puppy Linux letöltései közt mindegyik pupplet mellett található egy rövid kis leírás, hogy milyen célra lett optimalizálva, így ha nagyon régi gépen szeretnénk futtatni, akkor inkább olyan verziót ajánlatos letölteni, amit kifejezetten régi gépre szántak a fejlesztők.
Ha kérdésetek, észrevételetek van a cikkel vagy a rendszerrel kapcsolatban, akkor azt bátran osszátok meg velünk!


Szerző: reEnd2 (2012-06-18) Forrás: http://www.dirtywindows.hu/publ/blogs/reend/eleszd_fel_regi_szamitogepedet_a_puppy_linux_al/19-1-0-598

Linux lassú, régi gépre 1. rész - Puppy

Egyik régebbi project, hogy próbálok olyan Linux disztrót találni, ami használható lehet régi, lassú gépen is.
Több ezzel foglalkozó oldalt átnéztem, és a javasolt disztribúciók közül is kipróbáltam párat.
Előzetesen annyit, hogy mint általában az informatikai megoldások során, egyedül üdvözítő megoldás nincs.
De nem is kell, mert sokféle igénynek kell eleget tenni, ami sokszor feloldhatatlan követelményekhez vezet.
Mert ami jó egy 256MB RAM-mal (vagy kevesebbel) szerelt gépre, az nem biztos, hogy feltétlen ott kell, legyen egy 512MB-1GB RAM-os gépen.
A kicsi és viszonylag gyors disztrókból minden ki van szedve, amit csak lehet - megtartva persze lényeges komponenseket, melyek nélkül körülményes lenne a használatuk.
De egy gép, ami ma elavultnak számít (régi proci, 512MB-1GB RAM) már elbír erősebb (szebb) Linuxokat is, amiből azért nem vagy csak kevesebb dolgot szedtek ki.
Az is szempont lehet, hogy egy-egy könnyű verziónak van-e magyar felülete (legtöbb esetben ez alapkövetelmény, de van ahol nem számít).
Tény, hogy minél komolyabb munkára szertnénk használni egy gépet, nem kerülhető meg a hardver.
Internetezésre elég egy 128-256MB-os gép Puppy-val. De attól sokkal többre nem is kell számítani, hiszen jobbára a weboldalak jelenthetik a kihívást egy ilyen jócskán elavult gép számára.
(De egy ilyen gyenge gépen egy internetre kiengedhető, még támogatott operációs rendszer - Windows XP SP3 + frissítések + vírusirtó - gyakorlatilag meg se moccanna.)

Tehát a kérdések:
-Milyen hardverre kell telepíteni?
-Mire szeretnék használni? (ez a két dolog nem nagyon függetleníthető)
-Fontos-e a kezelőfelület honosításának megléte?

Nagyjából ezek alapján lehet eldönteni, hogy mit válasszon az ember.
Én a legalsó szegmenshez kerestem használható rendszert, mert minél erősebb a hardver, annál könnyebb hozzáillő disztribúciót találni.
Ezért esett a választásom a Puppy-ra.
Viszont nálam mindhárom szempont lényeges (gép, felhasználás, magyar felület), így nem a lagújabb Puppy-t tettem fel egy 256MB RAM-os, PIII-as gépre, hanem egy, a magyar Puppy változatot, egy régebbit, ami éppen jó volt a célra: Turbo Puppy 4.2 v02 HU
legújabb Puppy Linux verzió jelenleg az 5.2.5-ös, de az egyrészt angol felületű, másrészt én kevésnek éreztem hozzá a fenti konfigot.
A tapasztalatom a 256MB-os PIII-as gépre telepített Puppy-val egyébként, hogy elfogadható sebességű rajta a net. Online videót szaggatva jeleníti meg. A telepített Abiword programmal jól lehet dolgozni, de ez nem Puppy függő.
A Puppy-t több módon is lehet használni.
- Lehet LiveCD-ként.
- Lehet HDD-re telepíteni két féle módon.
-- Az egyik során az ISO-ba csomagolt fájlokat gyakorlatilag kibontás nélkül másolja át a program (unetbootin) a merevlemezre (köszönet kros54 korrigáló hozzászólásáért) és a fájlrendszert változatlanul hagyja.

Ebben az esetben egy frissítés is nagyon egyszerű, mert csak az adott fájlokat kell kicserélni az új verzióra.
Ez ideális lehet, ha valamiért kell a régi rendszer is - tipikusan egy mérőműszert kiszolgáló gép, pl. Windows 98-cal -, de azon érdemi munkát már nem lehet végezni, inernetezni meg pláne nem. (Ez a FRUGAL telepítés.)
-- A másik során egy hagyományos Linux telepítést készíthetünk (FULL).
Én ez utóbbit választottam, mert ha nem kell a régi rendszer, akkor a hagyományos telepítéssel egy olyan rendszert kaphatunk, ami kevésbé zavarja össze a felhasználókat.

Első lépésként töltsük le a Turbo Puppy 4.2 v02 HU ISO-t.
Írjuk ki CD-re, majd boot-oljunk be róla.
A telepítést nem írnám le lépésről lépésre, mert gyakorlatilag az összes mozzanatról készítettem képernyő képet, azokon végigkövethető a telepítés teljes menete.
Néhány megjegyzést fűznék inkább hozzá itt az elején, illetve lesz pár hivatkozás is, más oldalkra, ahol a téma megegyezik ennek a bejegyzésnek a címével: Linux lassú, régi gépre.
Tehát a megjegyzések:
-Én a FULL telepítést választottam, jóllehet az ajánlott a FRUGAL.
-Előfordulhat, hogy valaki proxy mögé telepíti a Puppy-t. Ebben az esetben az alkalmazások (Firefox, Pidgin) megfelelő helyeire be kell írni a proxy-t és a portot.
Rendszerszintű érvényességhez (pl. csomagkezelő) a következőt kell tenni: a /rootkönyvtárba létre kell hozni egy .wgetrc neű fájlt. (# touch .wgetrc)

Ebbe kell beírni a proxy-t a következő módon (pl. az előtelepített Midnight Commander-rel: mc F4/F2/F10):
http_proxy = proxy_szerver_neve:portja
ftp_proxy = proxy_szerver_neve:portja
(De a neve helyett lehet az IP-je is.)
pl.:
http_proxy = 127.0.0.1:3128
ftp_proxy = 127.0.0.1:3128

Forrás: Puppy Linux Discussion Forum
Természetesen a csomagkezelővel utólag hozzá tudunk adni programokat a megadott tárolóból.

És akkor a leírás végére, a telepítést bemutató képernyő képek előtt néhány hivatkozás a Puppy Linux-szal kapcsolatban:
Hivatalos oldal: Puppy Linux Community
Magyar közösség: Hungarian Puppy Linux HQ
Magyar nyelvű Turbo Linux leírása.
Magyar nyelvű Turbo Linux telepítő letöltés.
Magyar Puppy Linux verziók (SuliPuppy, XP-like Puppy, stb) letöltése.


És egy nagyszerű új leírás, ami 2012. júniusában született:
http://www.dirtywindows.hu/publ/blogs/reend/eleszd_fel_regi_szamitogepedet_a_puppy_linux_al/19-1-0-598 

Hivatkozások a régi, lassú gépekre való disztrókkal kapcsolatban:
Linux_Hogyanok Blog: Linux régi gépre
Ubuntu.hu: Linux régi, gyönge gépre

DistroWatch.com: Old Computers

Hasonló téma: Linux lassú, régi gépre 2. rész - Lubuntu

Nem is olyan rég írtam a témában, akkor a Puppy Linuxról.
Épp abban az időben jelent meg a 11.04-es Ubuntu, illetve annak régebbi hardverre optimalizált nem hivatalos változata a Lubuntu.
kérdések és szempontok, amit a régi gépek használatával kapcsolatban fel lehet tenni, természetesen ebben az esetben is élnek.
Feltelepítettem ugyanarra a régi gépre a Lubuntut, amire a Puppy-t is (PIII 800MHz, 256MB RAM), így egymás mellett jól lehetett érzékelni a különbséget.

Ennek a bejegyzésnek nem célja, hogy előnytelenül összehasonlítson két disztribúciót, mert nem is lenne fair.
Hiszen a Puppy 2.6.31.14-es kernelre épül, míg a Lubuntu 2.6.38-8-ra.
A Puppy el tud futni akár PII-es konfiguráción is (pl. 266 MHz notebook 128 MB RAM 6GB HDD vagy 500MHz CPU 64 MB RAM).
Puppy 4.2.1 Retro kiadás kifejezetten PII-es architektúrájú gépekre.

A Lubuntu 11.04 esetében ajánlott a 256 MB.
Ettől függetlenül, ami feltűnt a két rendszer között, az az internetes oldalak gyorsasága közötti jelentős különbség a Lubuntu javára.
Fura példákat fogok hozni, de a felhasználókat már csak ez érdekli.
Tehát ugyanaz a hardver, ugyanaz a hálózati kapcsolat.
Lubuntun lényegesen gyorsabban töltődik/szebb/nem szaggat : Facebook, Youtube (240p) és általában a Flash.
(Annyira nem vagyok expert, hogy megmondjam miért, talán majd valaki felvilágosít, kiigazít egy hozzászólásban. Még az is lehet, hogy csak utólag kellene finomítani valamit a Puppy-n.)
Egyelőre az alapértelmezett telepítések után annyit látok belőle, mint egy átlag felhasználó: komfortosabb.
Fel lehet rá telepíteni a Wine 1.3-at, éppúgy ahogy a nagytesóra.
Így még régi hardveren is futhatnak bizonyos Windows-os alkalmazások, mint a múltkor a Wine 1.3-mal kapcsolatban kipróbált Watchtower Library 2010 vagy bármi más Windows-ra írt program (persze nem bármi, de ami Wine 1.3-at igényel az igen).

Egyébként Puppy-ra is fel lehet tenni a Wine-t, de egy tényleg régi gépnél meg kell gondolni, hogy mit szeretnénk futtatni. Azért próbálkozni lehet:)

Egy szó mint száz, ha PII korabeli gépünk van Puppy, ha egy kicsit "izmosabb", mondjuk PIII 256MB, akkor mehet a Lubuntu.
Telepítési időben természetesen nagyságrendekkel nyer a Puppy.

Lubuntu telepítést nem írnám le, mert az a megszokott Ubuntus.
Csomaglistája itt.
Tartalmazza a Chromium-ot és a Firefox-ot is.
Összehasonlításként a Puppy csomaglistája.
Ami egyébként nagyon szimpatikus volt most is: békés egymás mellett élés.
Érzékelte a másik oprendszert telepítéskor, és felajánlotta, hogy mellé települ.
Könnyen át lehet méretezni a partíciót a telepítés elején, hiszen a Puppy 512MB-tal megelégszik, míg a Lubuntu 5,5GB szabad helyet kíván.

Mint mindig tehát most is azt mondom: megfelelő szoftvert megfelelő feladatra/konfigurációra.

Módosítás dátuma: 2015. április 08. szerda, 17:57  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleménye a táboroztatásról

A táboroztatási kampány eltereli a figyelmet a helyi önkormányzatok ellátási kötelezettségéről, és az államilag támogatott gyermeküdültetés szükségességéről!

Törvény készül a táborozás szabályozásáról, de minek? A "táboroztatás" a profitorientált vendéglátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak, azokat kell szigorítani! Újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő.

Bővebben...