FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kampány a szegénységben élők oktatásáért

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Tanulószoba címmel indította el új társadalmi kampányát a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA).  A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra: bárkinek van lehetősége tenni azért, hogy a szegénységben élő gyerekek méltányos oktatási lehetőségekhez jussanak.

A tanuláshoz való jog alapvető emberi jog, azonban ma Magyarországon a becslések szerint több mint 250 ezer gyerek él olyan körülmények között, amelyben a minőségi tanulás szinte lehetetlen. Olyan otthont képzeljünk el, ahol nincs fűtés vagy áram, nincs fürdőkád vagy penészesek a falak, ahol a bútorzatot néhány ágy jelenti – de íróasztalra már nem telik. 

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló Tanulószoba elnevezésű kampány célja információt nyújtani a mélyszegénységben élő kiskorúak helyzetéről, valamint azokról a szervezetekről és civil kezdeményezésekről, amelyek a problémát felismerve már most küzdenek azért, hogy ezek a gyerekek és fiatalok lehetőséget kapjanak a tanulásra.

„Sokan nem is sejtik, milyen akadályokkal kell egy mélyszegénységben élő gyereknek megküzdenie azért, hogy tanulhasson” – mondja Galambos Rita, a kampányt elindító DIA igazgatója. „Nem elég azonban együttéreznünk velük; nekik méltányos oktatásra van szükségük, amely figyelembe veszi a helyzetüket. Magyarországon több szervezet is küzd a szegénységben élő gyerekek és fiatalok jövőjéért. A Tanulószoba keretében létrehoztunk egy portált, a tanuloszoba.eu oldalt, amely átfogó információt ad, valamint összeköti az önkéntes vagy az anyagi támogatással segíteni kívánó magánszemélyeket a mélyszegénységben élő gyerekek és fiatalok fejlesztésével foglalkozó civil kezdeményezésekkel” – tette hozzá.

A súlyos nélkülözésben élő gyermekek helyzetének problémája a társadalom egésze számára most még kevéssé érzékelhető, azonban a jövőben komoly gazdasági és szociális következménnyel járhat. Ha most nem történik megfelelő változás, a következő évtizedekben fel fog nőni egy generáció, amely képzetlensége miatt nem fog tudni érdemben hozzájárulni a társadalom jövőjének alakításához. Erre hívja fel a figyelmet a kampány videója is: https://youtu.be/0_BrVmunbCM.

A projekt elemei

A Tanulószoba szemléletformáló kampány, amely azokhoz szól, akiktől a mélyszegénységi körülmények között való tanulási nehézségeknek problémája messze áll.

Installáció 

 

A Tanulószoba egyik eleme egy köztéri installáció, amely az Erzsébet téren debütált március 9-én délután. Az installáció egy nagy iskolatáblát formáz, amelyből házak emelkednek ki. Az ablakokon belesve olyan statisztikai adatokat látunk, amelyek lefestik a gyerekek és fiatalok életkörülményeit.

A tábla kihelyezése mellett önkéntesek vettek részt egy játékban, amely egy egyszerű szimuláció segítségével megmutatta, hogyan választ el minket egymástól az, ahová születtünk. A játékosok pár perc erejéig egy másik ember bőrébe bújtak: egy fővárosi egyetemistáéba, egy fogyatékos gyermekét nevelő konyhai kisegítőjébe, egy menő szórakozóhely tulajdonosáéba. Mindenki egy vonalról indult, de a játékosok úgy haladtak előre, hogy milyen lehetőségeik illetve korlátaik adódnak az életben.

Az installáció március 12-ig megtekinthető a budapesti Fogasházban, majd április folyamán Pécs, Miskolc és Szeged adnak otthont az alkotásnak.

Honlap: tanuloszoba.eu

 

A weboldal célja, hogy információt nyújtson, valamint megjelenési felületet biztosítson azoknak a szervezeteknek és kezdeményezéseknek, amelyek a mélyszegénységben élő gyerekek és fiatalok fejlesztésével foglalkoznak.

Kampányfilm

 

A kampány keretében egy, a problémát ismertető kisfilm is készült, amely a tanuloszoba.eu oldalt hirdeti. A narrátor hangja Sipos F. Tamás. A videó itt tekinthető meg: https://youtu.be/0_BrVmunbCM.

Szakmai nap

 

Budapesten április 2-án a projekthez kapcsolódó nyilvános esemény keretein belül beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal járják körbe a témát, és keresik a működő és megvalósítható megoldásokat. Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a szakpolitikai háttérről, Scharle Ágota, a Budapest Intézet igazgatója a gazdasági vonatkozásokról, dr. Liska Márton jogász a helyzet jogi oldaláról, Felcsuti Péter pénzügyi szakember pedig arról fog beszélni: mi késztet egy befektetőt arra, hogy mélyszegénységben élő fiatalok fejlesztésébe invesztáljon. A nap hátralévő részében az érdeklődők szakmai workshopokon vehetnek részt.

Forrás: http://www.edupress.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=329:kampany-a-szegenysegben-elok-oktatasaert&catid=12:lll&Itemid=113
Módosítás dátuma: 2016. március 12. szombat, 10:50  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Projekttervezési tanfolyam ifjúságsegítőknek a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram támogatásával
Ez a tanfolyam azon ifjúságügyben érdekelteknek (ifjúságsegítő, civil önkéntes, ifjúságkutató, ifjúsági szakértő) szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát, sőt a tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.
Bővebben...