FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kampány a szegénységben élők oktatásáért

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Tanulószoba címmel indította el új társadalmi kampányát a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA).  A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra: bárkinek van lehetősége tenni azért, hogy a szegénységben élő gyerekek méltányos oktatási lehetőségekhez jussanak.

A tanuláshoz való jog alapvető emberi jog, azonban ma Magyarországon a becslések szerint több mint 250 ezer gyerek él olyan körülmények között, amelyben a minőségi tanulás szinte lehetetlen. Olyan otthont képzeljünk el, ahol nincs fűtés vagy áram, nincs fürdőkád vagy penészesek a falak, ahol a bútorzatot néhány ágy jelenti – de íróasztalra már nem telik. 

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló Tanulószoba elnevezésű kampány célja információt nyújtani a mélyszegénységben élő kiskorúak helyzetéről, valamint azokról a szervezetekről és civil kezdeményezésekről, amelyek a problémát felismerve már most küzdenek azért, hogy ezek a gyerekek és fiatalok lehetőséget kapjanak a tanulásra.

„Sokan nem is sejtik, milyen akadályokkal kell egy mélyszegénységben élő gyereknek megküzdenie azért, hogy tanulhasson” – mondja Galambos Rita, a kampányt elindító DIA igazgatója. „Nem elég azonban együttéreznünk velük; nekik méltányos oktatásra van szükségük, amely figyelembe veszi a helyzetüket. Magyarországon több szervezet is küzd a szegénységben élő gyerekek és fiatalok jövőjéért. A Tanulószoba keretében létrehoztunk egy portált, a tanuloszoba.eu oldalt, amely átfogó információt ad, valamint összeköti az önkéntes vagy az anyagi támogatással segíteni kívánó magánszemélyeket a mélyszegénységben élő gyerekek és fiatalok fejlesztésével foglalkozó civil kezdeményezésekkel” – tette hozzá.

A súlyos nélkülözésben élő gyermekek helyzetének problémája a társadalom egésze számára most még kevéssé érzékelhető, azonban a jövőben komoly gazdasági és szociális következménnyel járhat. Ha most nem történik megfelelő változás, a következő évtizedekben fel fog nőni egy generáció, amely képzetlensége miatt nem fog tudni érdemben hozzájárulni a társadalom jövőjének alakításához. Erre hívja fel a figyelmet a kampány videója is: https://youtu.be/0_BrVmunbCM.

A projekt elemei

A Tanulószoba szemléletformáló kampány, amely azokhoz szól, akiktől a mélyszegénységi körülmények között való tanulási nehézségeknek problémája messze áll.

Installáció 

 

A Tanulószoba egyik eleme egy köztéri installáció, amely az Erzsébet téren debütált március 9-én délután. Az installáció egy nagy iskolatáblát formáz, amelyből házak emelkednek ki. Az ablakokon belesve olyan statisztikai adatokat látunk, amelyek lefestik a gyerekek és fiatalok életkörülményeit.

A tábla kihelyezése mellett önkéntesek vettek részt egy játékban, amely egy egyszerű szimuláció segítségével megmutatta, hogyan választ el minket egymástól az, ahová születtünk. A játékosok pár perc erejéig egy másik ember bőrébe bújtak: egy fővárosi egyetemistáéba, egy fogyatékos gyermekét nevelő konyhai kisegítőjébe, egy menő szórakozóhely tulajdonosáéba. Mindenki egy vonalról indult, de a játékosok úgy haladtak előre, hogy milyen lehetőségeik illetve korlátaik adódnak az életben.

Az installáció március 12-ig megtekinthető a budapesti Fogasházban, majd április folyamán Pécs, Miskolc és Szeged adnak otthont az alkotásnak.

Honlap: tanuloszoba.eu

 

A weboldal célja, hogy információt nyújtson, valamint megjelenési felületet biztosítson azoknak a szervezeteknek és kezdeményezéseknek, amelyek a mélyszegénységben élő gyerekek és fiatalok fejlesztésével foglalkoznak.

Kampányfilm

 

A kampány keretében egy, a problémát ismertető kisfilm is készült, amely a tanuloszoba.eu oldalt hirdeti. A narrátor hangja Sipos F. Tamás. A videó itt tekinthető meg: https://youtu.be/0_BrVmunbCM.

Szakmai nap

 

Budapesten április 2-án a projekthez kapcsolódó nyilvános esemény keretein belül beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal járják körbe a témát, és keresik a működő és megvalósítható megoldásokat. Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a szakpolitikai háttérről, Scharle Ágota, a Budapest Intézet igazgatója a gazdasági vonatkozásokról, dr. Liska Márton jogász a helyzet jogi oldaláról, Felcsuti Péter pénzügyi szakember pedig arról fog beszélni: mi késztet egy befektetőt arra, hogy mélyszegénységben élő fiatalok fejlesztésébe invesztáljon. A nap hátralévő részében az érdeklődők szakmai workshopokon vehetnek részt.

Forrás: http://www.edupress.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=329:kampany-a-szegenysegben-elok-oktatasaert&catid=12:lll&Itemid=113
Módosítás dátuma: 2016. március 12. szombat, 10:50  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Regionális információs és tanácsadó nap ifjúsági célú pályázatokról
Az NCSSZI-Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság Nyugat-dunátúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodája 2012. április 19-én, Szombathelyen Regionális információs és tanácsadó napot szervez, ahol az ifjúsági célú, valamint ifjúsági célra is fordítható forrásokról kapnak tájékoztatást a résztvevők.

A rendezvény:

Időpontja:  2012. április 19. (csütörtök), 13,30 óra  
Helyszíne:  Polgármesteri Hivatal, Szombathely, Kossuth u. 1-3.

Bővebben...