FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egyre több a nemi betegség

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A szexuális úton terjedő betegségek egyre több embert fertőznek meg, de maguknak az elkapható betegségeknek a száma is egyre nő – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Dr. Nagy Károly, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára szerint manapság hatszor annyi vírus, baktérium és gomba lehet veszélyes, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Ez részben a társadalmi változásoknak köszönhető, hiszen egyrészt könnyebb utazni a világban, másrészt az alkalmi kapcsolatok is elfogadottabbá váltak, így új betegségek jelentek meg, és a már ismertek is hatékonyabban terjednek. Itthon pedig az országos nemibeteg-gondozó hálózat tíz évvel ezelőtti megszüntetése is rontott a helyzeten. Közben persze az orvostudomány is sokat fejlődött, így a legtöbb betegség otthoni gyorsteszttel is kimutatható (bár ezek biztonsága nem 100 százalékos).

Fertőzés esetén a tünetek az együttlétet követő két hétben jelentkezhetnek. A magán a nemi szerven tapasztalható tüneteken – viszketésen, folyáson, kiütéseken – kívül kevésbé nyilvánvaló jelei is lehetnek a megbetegedésnek. A szem gyulladása például chlamydiára, a koordinációs problémák és a megduzzadt nyirokcsomók szifiliszre, a láz herpeszvírusra, a köhögés és a homályos látás pedig akár AIDS-re is utalhat.

Nagy Károly szerint azért is különösen fontos ezeknek a tüneteknek a felismerése, mert egy részük gyorsan elmúlhat, hogy csak hónapokkal, vagy akár évekkel később térjen vissza. Ekkor viszont már sokkal nehezebben kezelhető a betegség, ráadásul közben a beteg tünetmentesen is fertőzhet. Arra is érdemes figyelni, hogy a mai gyógyszerek két-három nap alatt megszüntetik a tüneteket, de ettől a betegség még nem szűnik meg, érdemes tehát végig beszedni a gyógyszert. De a teljes gyógyulás se jelent immunitást, a legtöbb nemi betegség újra elkapható.

Módosítás dátuma: 2014. október 20. hétfő, 19:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...