FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A táborok harmadánál tárak fel hibákat az élelmiszerellenőrzésen

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 242 ellenőrzéssel 227 gyermek- és ifjúsági tárbort vizsgált július 4-e és 15-e között. Az érintett vállalkozások 13 ezer 559 gyermek étkeztetését biztosították. A helyszíni szemléken kedvező tapasztalat volt, hogy a vizsgált helyek 71 százaléka megfelelő, biztonságos körülmények között üzemelt - mondta sajtótájékoztatóján Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.
A vállalkozások 20 százalékánál kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel, például nem voltak megfelelőek a berendezések, személyi higiénés hiányosságokat találtak vagy dokumentációs hibákra bukkantak. A táborok 8 százalékánál hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató legyen. Volt, ahol a tárolás nem volt megfelelő, vagy jelölési hiányosságokat találtak, de több helyen a tisztasággal volt gond. A szankciókról szólva az államtitkár elmondta, hogy 1 millió 300 ezer forintos pénzbírságot szabtak ki az érintett időszakban.

A görögdinnye ellenőrzéssel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy július 4-től tartanak a vizsgálatok. Az elmúlt két hétben csaknem 200 belföldi forgalmazónál 240 tételt ellenőriztek. A vizsgálatok alapján leszűrhető, hogy a hazai görögdinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az ellenőrzéseknél a származás igazolása kiemelt figyelmet kapott, egy ismeretlen eredetű nagyobb tételt ki is vontak a forgalomból, illetve egy Olaszországból származó szállítmányt bírságoltak túlérettség miatt. Egy esetben nem megfelelő jelölés miatt szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot import dinnyénél.

Kardeván Endre elmondta, hogy ismét találtak 2700 zsák GMO-s vetőmagot, amely 2000 hektárnyi területet érint. Az MgSzH személyre szólóan értesíti a gazdákat és minden segítséget megad a mentesítéshez, illetve részletes tájékoztatást nyújt a tennivalókról.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...