FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mikkamakka: új folyóirat diákoknak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A kicsiknek indított gyermekirodalmi folyóiratot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI). A Mikkamakka című lappal október 19-én a Mesemúzeumban tartott lapbemutató keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők. A folyóirat célközönsége a 6-10 éves korosztály, illetve az ő tanítóik, szüleik, elsődleges célkitűzése pedig az olvasás népszerűsítése, a vizuális kultúra fejlesztése és az ismeretterjesztés - írják az ofi.hu oldalán.

Az OFI folyóiratainak sora idén ősszel egy havonta megjelenő, alsó tagozatosoknak szánt diákmagazinnal, a Mikkamakkával bővül, melyet az OFI térítésmentesen juttat el egy-egy példányban az általános iskolákba.

Minden lapszám meghatározott tematika köré épül: az első (dupla) szám témája az út, az utazás, a második (szintén dupla) számé pedig az idő. A Mikkamakka magazin a minőségi gyermekirodalom közvetítője, ezt tükrözik a kiadványba válogatott hagyományos népmesék, a kortárs gyereklíra és -próza legizgalmasabb alkotásai, valamint az ezekhez kapcsolódó magas színvonalú illusztrációk. Ezen kívül a szövegértést fejlesztő, szókincsbővítő játékos feladatok, angol nyelvi rejtvény, valamint könyvajánlók is helyet kapnak a lapban.

A gyerekek ismereteit érdekes interjúk és cikkek segítségével bővíti a Mikkamakka: az első számban például megismerhetnek különleges foglalkozású embereket (egy idegenvezető mesél munkájáról), megtudhatják, pontosan mivel is foglalkoznak egy Madármentő Állomáson, olvashatnak arról, hogy ükanyáink milyen közlekedési eszközöket használtak, és kirándulhatnak egyet a Marsra.

Kortárs magyar szerzők és illusztrátorok is bemutatkoznak: ebben a lapszámban Borbáth Péter író és Simonyi Cecília illusztrátor. A szociális kompetencia fejlesztése jegyében olyan gyerekeket is bemutat a lap, akik valamiben különböznek az „átlagtól”: Sári arról mesél, hogy SNI-s létére hogyan vette az akadályokat az első hetekben az iskolában, Zsófiról pedig megtudhatjuk, hogy gyerekszínészként nem kisebb helyen lép fel, mint a Nemzeti Színház.

A családi idő minőségi eltöltéséhez otthon közösen elvégezhető kísérletek leírásával és finom, könnyen elkészíthető ételek receptjeivel járul hozzá a lap. A Mikkamakkához már készül az az online támogató felület, amely a pedagógusok számára ad ötleteket, miként tudják a magazin írásait az alsó tagozatos nevelő-oktató munkában hasznosítani.

(Forrás és fotó: ofi.hu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés