FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Novák Katalin: hússzor többen vehetik igénybe a CSOK-ot

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Július elsejétől indul a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: jóval többen, akár hússzor annyian tudják majd igénybe venni számításai szerint az átalakított támogatást, és ezzel lakást vásárolni, vagy a meglévő kibővíteni. 

 
"Azt hiszem, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményének bevezetése nagyon komoly lépés lesz. Az elmúlt években nem volt ilyen komoly otthonteremtési támogatás, mint amilyen a CSOK lesz" - hangsúlyozta Novák Katalin.

"A két legnagyobb változás, hogy már egy egy gyermeket vállaló házaspár is igényelheti a támogatást, illetve legalább ekkora változás az, hogy a használt ingatlanokra, vagy a meglévő ingatlan bővítésére is kiterjesztjük ezt a támogatási formát. Ezzel sokkal több családnak tudunk támogatást adni. Ha a számokat nézzük, úgy látjuk, hogy a jelenlegi 500 támogatott családhoz képest körülbelül 10-12 ezer család lesz, aki a CSOK-nak köszönhetően új otthonhoz fog tudni jutni" - közölte.

Kiemelte: "fontos az, hogy ez egy úgynevezett felülről nyitott előirányzat. Ez azt jelenti, hogy nincs előre meghatározva, hogy mennyit tudunk erre a célra áldozni."

"Nincs tartalmi bírálat, tehát ha egy család megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek a CSOK igényléséhez szükségesek, akkor a család automatikusan meg fogja kapni ezt a támogatást" - mondta.

"Éppen ezért a költségvetésben szereplő összeg csak egy olyan összeg, amit előzetesen előirányoztunk erre a célra, ez szükség esetén nagyobb is lehet. Konkrétan ez 2015 második félévére vonatkozóan 4 milliárd forintos többletet jelent az eddigi rendszerhez képest. A 2016-os évben pedig egy 9,5 milliárdos többlet a korábbi támogatási rendszerhez képest" - közölte az államtitkár.

"Hogy ez egy család számára mekkora támogatást jelent, az 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig változik. Az összeg mértéke három szemponttól függ: attól, hogy hány gyermeket nevel, vagy hány gyermek nevelését vállalja a házaspár, attól, hogy mekkora ingatlanról van szó, illetve hogy mennyire energiatakarékos az ingatlan" - részletezte.

"Ha valaki hitelt is igénybe vesz a lakásvásárláshoz, akkor a CSOK-kedvezmény igénylését a hitelt biztosító bank intézi. Ha viszont valaki nem szeretne hitelt felvenni a lakásvásárláshoz, ugyanúgy befáradhat bármelyik bankfiókba - nem feltétel a banki ügyintézésnél, hogy ehhez plusz hitelt kellene igénybe venni. Mindenkit arra biztatok, hogy menjen be egy takarékszövetkezethez, pénzintézethez, vagy egy bankfiókhoz, tájékozódjon, és vegye igénybe ezt a lehetőséget" - fogalmazott Novák Katalin.

Hanganyag: Panulin Ildikó
Módosítás dátuma: 2015. június 30. kedd, 21:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

De van, de van ifjúságpolitika!

Nagyon sok tettvágy buzog a fiatalokban, ami nincs kellőképpen becsatornázva. Viszont van egy kicsi, forrásokkal gyengén ellátott, de jó programokkal előálló ifjúsági intézményi és szolgáltatás rendszer, ami segítené ennek a tettvágynak a kibontakozását. Ezt a rendszert a politika pénznélküliségre hivatkozva folyamatosan leépíti. Pedig akkor nem fognak elnéptelenedni a kistelepülések, ha a kocsmán meg a templomon kívül van olyan közösségi tér, ahol érdemes időt tölteni. A gettósodott lakótelepeken akkor lesz kevesebb kábítószer díler, ha lesz alternatívája a lépcsőházban tengődésnek, plázázásnak. Az ifjúságpolitikának nem a politika nevű szitokszó a lényege, hanem az ifjúság. És azért mert sokan ezt eddig nem így csinálták, még nem kell eltemetni. A szereplőket kell lecserélni.

Bővebben...