FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A demagógiától nem lesz több gyerek - az mno.hu cikke

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
A kormányzat jó és elismerésre méltó szándéka, amely a családok támogatásán és megerősítésének szándékán nyugszik, egyelőre sajnos nem hozta meg a remélt sikereket. Az elvi deklarációk és a családtámogatási rendszer fabrikálása nem elég, főleg akkor nem, ha közben nyomás alá kerülnek azok a társadalmi csoportok, amelyeknek éppen a gyermekvállalás lenne a „dolguk”.

A demagógia, az egyedülállók és a gyermektelenek akarattalan vagy éppen szándékolt megbélyegzése, verbális piszkálása inkább a rossz hangulatra erősít rá, a Matolcsy György által emlegetett családalapítási kedv bizonytalan, mint a kutya vacsorája lámpaoltás után. Amint látjuk, a népmozgalmi adatok szerint az évtizedek óta tartó kedvezőtlen trend csak nem akar megváltozni. Lehet bűvészkedni a részadatokkal, a vizsgált cikluson belüli kisebb-nagyobb kilengésekkel, csak éppen felesleges. De el kell ismerni a kormányzat rendkívül nehéz helyzetét is: generációk attitűdváltozásait nehezebb elérni, mint GDP-t növelni.

Ugyanakkor a törekvéseknek vannak nem kívánt mellékhatásai is. Bizonyos sejtetések arra engednek következtetni, hogy akik a családpolitika területére merészkednek és adott esetben döntéseket hoznak, nem egészen értik a posztmodern korszak emberének konfliktusos léthelyzetét. Itt nem a jó és a rossz harcáról van szó, hanem a korszak ellenszerért kiáltó kényszerítő hatásairól. A család intézménye rendkívüli ellenállásra képes a társadalmi-gazdasági változásokkal szemben, miközben önmaga is alakul, változik; így élte túl az elmúlt kétszáz év komplex változásait, s éppen ez a flexibilitás ad okot az optimizmusra.

A családi együttélés minden körülmények között támogatandó, viszont akik összevont szemöldökkel vizslatják azokat, akik 23 helyett 35 évesen házasodnak, egyszerűen nem értik, nem ismerik azt a problémakört, aminek sok egyéb mellett „terméke” az úgynevezett kényszerszingli is. Súlyos tévedés azt gondolni, hogy az emberek pusztán az egoizmus–hedonizmus–individualizmus hármasának élve nem létesítenek a családalapításhoz átvezető tartós párkapcsolatot. Van ilyen is persze, ám a többség szeretetre, intimitásra és utódra vágyik. Téved, aki szerint baromi jó dolog „üres” lakásba hazamenni egy átdolgozott nap után, ami garantáltan nem a „nyolc óra munka…” hazug alapvetésén épül fel. A fiataloknak, vagy éppen a Ratkó-unokáknak egyáltalán nincs kedvük vigyorogni. Ám ebben a dimenzióban a politikának – még ha jók is a szándékai – semmi keresnivalója nincsen.

Ha valaki előbb együtt él valakivel három évet, és úgy mennek megesküdni a templomba, magánügy. Ha nem mennek, aminek ezer oka lehet, az is.

Mégis, e bizonytalansággal teli korszak szerencsére a büdös életben nem alakul vissza olyan archaikus képződménnyé, ahol komolyan értekezhet valaki arról, hogy a házasság előtti szexuális élet tabu és bűn.  A társadalmak, így a magyar is, nehéz helyzetben vannak; megbolondult az iránytű, minden mozgásban van, ami adott esetben elviselhetetlen terhet jelent. Az itt zajló navigációban a politikának lehet helye, de csak mint másodtiszt.

A jelenlegi kormányzati törekvések alapvetően helyes reakciók a népmozgalmi válságra. Két dolog mindenképpen kontraproduktív: nem mutatnak ujjal azokra, akik valamilyen ok miatt „késésben” vannak, illetve a demagóg és hozzá nem értő csoportokat nem engedik az ügy közelébe. Odafigyeléssel és aprómunkával a siker sem lehetetlen.

Biztos munkahely, lakás, hit a jövőben, bizalommal teli párkapcsolat – csak néhány olyan tényező, ami a gyermekvállaláshoz szükséges, s amiből szarul áll a társadalom nem jelentéktelen része.

Ahol az emberek 70-80 százaléka igennel felel arra a kérdésre, hogy „nem érdemes megbízni a másik emberben”, ott a „baj van” már nem is a megfelelő kifejezés. Innen kellene elkezdeni építkezni, de sürgősen!

mno.hu cikke

Módosítás dátuma: 2012. március 09. péntek, 23:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés