FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Így változnak az idei családi támogatások - a csaladhalo.hu cikke

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A gyermekek után járó támogatások idén is módosulnak kissé. A jogosultsági, igénylési és folyósítási szabályok nagyjából változatlanok, az ellátások összege viszont – főként a változó adó és járulékszabályok miatt – eltérően alakulhat. Összeállításunkban igyekeztünk ezeket feltérképezni és korábbi részletes leírásainkra való hivatkozással segítséget nyújtani azoknak is, akik még csak most ismerkednek a családi ellátások rendszerével.


A terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) esetében a jogosultsági feltételek, az ellátás időtartama nem változott, erről bővebben korábbi cikkünkben már írtunk. Változás az ellátás összegében várható, mivel a megváltozott adó- és TB szabályok értelmében magasabb, 10 százalékos járulékfizetéssel kell számolnunk és kivezetik az adójóváírást is. A jövedelemcsökkenést jelentő változásokat bizonyos esetekben kompenzálni fogják, ennek pontos szabályairól még nincs döntés, de a tervezet alapján már lehet tájékozódni a jogosultság feltételeiről. Ami biztosnak tűnik, hogy igénylésre, korlátozott (havi 100 és 9500 forint) összegben és azoknak fog járni, akik tavaly december 31-én még és idén január 1-én már az ellátásban részesültek. Az összeg számítása ezek figyelembevételével egyébként változatlan marad, az a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári évben keresett jövedelem napi átlagkeresetének 70%-a.

A gyermekgondozási díj (GYED) esetében hasonló változásokra kell felkészülni. Az általános jogosultsági és ellátási szabályok maradnak, az összegben lehet módosulásra számítani. Mivel a GYED maximális összege a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, így a 2012-es minimálbér-emelés (93, illetve 108 ezer forint) azokat érinti kedvezően, akik a maximális összegű ellátásra jogosultak. Az adózási szabályok viszont ebben az esetben is a TGYÁS-hoz hasonlóan negatívan érintenek mindenkit és a kompenzáció is ugyanúgy alakulhat.

családi pótlék és a gyermekgondozási segély (GYES) esetében egyelőre nem változik semmi, így az összegük sem emelkedik sajnos. A megemelt járulék miatt azonban az GYES nettó összege is csökken valamelyest.

A változások kiszámításához hasznos lehet az adozona.hu által üzemeltetett GYES, GYED. TGYÁSkalkulátor, amely már a 2012-es szabályokat is tartalmazza. A részletekről és az igénylésről minden ellátás esetében egy helyen, a Kormányablakokban tájékozódhatunk legegyszerűbben.

Módosítás dátuma: 2012. február 06. hétfő, 20:04  

Hozzászólások  

 
0 #1 critical 2012-02-06 20:16
:-x gratulálunk
ezek is csökkennek, biztosan hálásak lesznek a szavazók...
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés