FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Figyelnek a fiatalokra

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Veszprém - Az elkészült Új Nemzedék Jövőjéért Program ifjúságpolitikai vitairat útmutatót ad kezünkbe. Emlékeztet bennünket arra, hogy Magyarország sikerének kulcsa az új nemzedék érdekei alapján tájolt nemzeti értékek rendszere, mondta Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.


Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos feladata, hogy a kormány elé tárjon egy olyan ifjúságpolitikai stratégiát, ami tervezhetővé teszi a jövő évi költségvetési feladatok és finanszírozási lehetőségek átcsoportosítását, az ifjúsági háttérintézményi rendszer infrastruktúrája működtetésének újragondolását.

Mihalovics Péter háromtagú stábjával három szakaszban végzi a feladatot: június második felében bemutatták a vitairatot, amit egy 1500 fős ifjúságkutatás előzött meg. A fiatalokat személyesen, interneten, gimnáziumi igazgatókon keresztül keresték meg. Azt kérték tőlük, mondják el, mit látnak szűkebb vagy tágabb környezetük legnagyobb problémájának, ők ezt hogyan kezelnék, milyen megoldást javasolnának. A vitairat elkészítését azzal a szándékkal kezdték, hogy a 14-35 év közötti korosztály hallassa hangját, a fiatalok saját szavaikkal fogalmazzák meg, mit várnak a döntéshozóktól.

A munka második szakaszában, július-augusztusban a viatairat készítői a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatójával közösen járták az országot; fesztiválokon, rendezvényeken és hét régióközpontban mutatták be a vitairatot. Céljuk, hogy a Mobilitás kapcsolatrendszerén keresztül a szakma  ifjúságsegítők, ifjúsági civil szervezeti vezetők, ifjúsági referensek, pártok helyi - ifjúsági vezetői, hallgatói önkormányzatok helyi képviselői - elmondhassa véleményét.

A viatairat készítői azt kérték a fiataloktól, mondják el, mit látnak környezetük igazi problémájának (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A viatairat készítői azt kérték a fiataloktól, mondják el, mit látnak környezetük igazi problémájának (Fotó: Szabó Péter Dániel)


 
A mostani, harmadik időszak - szeptember, október - a programalkotás fázisa. Két szempont van: olyan elképzeléseket kívánnak megvalósítani, melyek összefüggnek a kormány különböző ágazatokban előterjesztett javaslataival, másrészt finanszírozhatók, ha nem is a központi költségvetésből, de európai uniós támogatási rendszereken belül.

A programot októberben szeretnék bemutatni, addig napi munka, a stratégiai partnerekkel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) való egyeztetés zajlik, a programban helyet nem kapó problémákról is beszélnek. 
  
- Két részből áll a program: egyrészt a statisztikai adatok, kutatások eredményeiből tudunk következtetni olyan általános, örök érvényű cél- és szempontrendszerre, amit a mindenkori kormánynak figyelembe kell venni, amikor az ifjúságvédelem érdekében döntéseket hoz - hangsúlyozta Mihalovics Péter. 

- Be kell bizonyítanunk - és ezt a legtöbb politikus felismerte-, hogy az ifjúság jövője kulcskérdés. Csak akkor lehet kezelni az ország problémáit, ha a fiatalokat Magyarországon tartjuk, meg tudnak itt élni, gyereket vállalni. Ez az előterjesztés rögzíti az általános célokat és eszközöket, azt, hogy mit kell tenni a fiatalok boldogulásá- ért, helyben maradásáért. Az új nemzedék egy olyan Magyarországot álmodott meg, ahol minden fiatal törődik hazájával, mert pontosan tudja, hogy hazája is törődik vele.

Szerző: Balla Emőke


Módosítás dátuma: 2011. szeptember 22. csütörtök, 23:33  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés