FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Reset ifjuságpolitika műhelykonferencia

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Mingig jó hírt adni egy szakma és a kormányzati irányítás képviselői közötti párbeszédről. Sajnos a párbeszéd szombaton (2011.09.10) elmaradt mert a kormányzat képviselői nem jelentek meg. Az egybegyűlt mintegy ötven ifjuságsegítő szakember nyilatkozatot fogalmazott meg és fogadott el.


A RESET IFJÚSÁGÜGY KONFERENCIA

ZÁRÓNYILATKOZATA

Mi, az ifjúsági szakma, ifjúságügy iránt elkötelezett szervezetek, műhelyek, közösségek, személyek az alábbiakat állapítottuk meg:

A családon és iskolán túli szocializációs tér: az ifjúsági munka, ifjúsági szakma területe mára végképp ellehetetlenült. A mintegy 2,7 milliós (12-30 év közötti) érintetti réteg – a nagytömegű, passzív befogadást ellenpontozó, kisközösségi aktivitást preferáló – megszólítása, bevonása állami irányítás, anyagi, szakmai és erkölcsi támogatás nélkül maradt. Íly módon nem lehetséges a fiatalok kortárscsoportokban történő fejlesztésének támogatása, a hatalom nélküli helyzetek megismerése, az ebbéli szerepek megtanulása: a fiatalok szocializációja e területen teljesen esetlegessé vált.

Ahhoz, hogy megkezdődhessen a szétrombolt terület újjáépítése, a civil szervezetek, szakmai műhelyek ne „ellenszélben” végezzék munkájukat az alábbiakat várjuk el:

1) Valódi partneri viszonyra tartunk igényt az állammal, állami intézményekkel, az együttműködés mérése a lojalitás helyett az eredményesség alapján történjen. A ma épp pozícióba került állami vezetők megfelelő alázattal álljanak az ifjúságügyhöz és ne csak a politikai előrelépési lehetőségét lássák a területen.
2) Ismerjék el önálló szakterületnek az ifjúságpolitikát, amely horizontális jellege miatt, speciális ágazatközi együttműködést igényel.
3) Fogalmazódjanak újra meg alkotmányos és más törvényben rendezendő ifjúságjogi garanciák - legyen ifjúsági törvény, garantálja törvény az ifjúsági szolgáltatásokat. A kormányzat vegye komolyan a nemzetközi és európai uniós ifjúságszakmai ajánlásokat, feladatokat.
4) Kezdődjön meg a kistérségi ifjúságszakmai hálózat kiépítése, jogszabályba kell foglalni az önkormányzatok ifjúsági feladatait, valamint az ehhez szükséges forrásokat.
5) Ifjúsági programok gyártása és újracsomagolása helyett kezdődjék meg a Nemzeti Ifjúsági Stratégia végrehajtása.
6) Jöjjön létre állami támogatással, de valódi civil együttműködésben a Nemzeti Ifjúsági Tanács.
7) Az ifjúságsegítő szakemberek képzése legyen államilag elismert felsőfokú képzés, a végzettek foglalkoztatásának jogi feltételeit rendezni kell.
8) Történjen meg a pályáztatás egycsatornássá tétele, az érintetti réteg, a fejlesztői munka megfelelő finanszírozása.
9) Újra támogatni kell a tudományos és szakmai háttérmunkát, valamint a szakrendezvényeket.
10) Legyen biztosított az ifjúsági szakma ideológiai függetlensége!

2011.09.10
   
RESET IFJÚSÁGPOLITIKA
műhelykonferencia
MEGHÍVÓ

A választások óta sok minden változott ifjúsági területen. Új struktúrában működik az ifjúságügyekben illetékes kormányzati egység, a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat újragondolásra került, az állami források, és szakmai programok megváltoztak (GyIA, ISzMK-k, TAMOP 525).
Jó lenne ezen és más változásokról többet tudni, ezért – immár szokás szerint – magunk ajánljuk fel egy műhelykonferencia keretében segítségünket. Fontosnak tartjuk azt is, hogy mi is megfogalmazhassuk, hogy mit gondolunk a változásokról, hovatovább elvárjuk, hogy magunk is tehessünk javaslatokat és ezeket vegyék is figyelembe.
Hívunk és várunk valamennyi szereplőt az ifjúsági szférából: szakértőket és civileket, elméleti és gyakorlati szakembereket, önkénteseket, ifjúságpolitikusokat, kutatókat. A műhelykonferenciával jelezni kívánjuk azt is, hogy az ifjúságügy csupán az állam, a civilek és a szakmabeliek szinergikus együttműködésétől lehet sikeres!
Mi szeretnénk segíteni abban, hogy az eddig kialakult szerep helyébe egy új lépjen...
A műhelykonferencia célja: Valódi együttműködés kialakítás a kormányzati ifjúságpolitikával
A műhelykonferencia helye: Schola Europa Iskola, Budapest VII, ker. Murányi u 10. (a Keleti pályaudvar mellett)
A műhelykonferencia ideje: szeptember 10. szombat 11-15 h között
Program
10.00-10.50 Érkezés, regisztráció
11.00-11.15 Köszöntő, a műhelykonferencia célja, programja
11.15-11.35 Új minisztérium, új kezdet – Téglásy Kristóf az ifjúságügyért felelős tárca (NEFMI)
főosztályvezetőjének előadása
11.35-11.55 Új ifjúságstratégia – Mihalovics Péter az Új Nemzedék Jövője Programért felelős miniszteri biztos előadása
11.55-12.15 Hogyan tovább? – Galambos Adorján, a Mobilitás új igazgatójának előadása
12.15-13.00 A szakmai, civil szervezetek képviselőinek korreferátumai
13.00-13.40 Batyus ebéd
13.40-15.00 Vita, ajánlások
15.00 A műhelykonferencia zárása

A rendezvény költségeit az Ifjúságszakmai Társaság Alapítvány (ISZT) fedezi, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen (jelentkezéshez kérjük megadni a nevet, emilcímet, telefonszámot). A műhelykonferencia jelleg miatt csak az első 50 jelentkezőt tudjuk fogadni. A műhelykonferencia a helyzetre való tekintettel ingyenes, de batyus parti…

Az ifjúság szakma és az ifjúságügy – mint a családon és iskolán túli szocializáció terepe - mindig is mostohagyereke volt a magyar költségvetésnek és igazgatásnak. Ha arra gondolunk, hogy gyerekeink ugyanannyi időt töltenek a családban és iskolában együtt, mint azon kívül, és ezen utóbbi tér szolgáltató-rendszere lenne hivatott alternatívát kínálni a tömeges passzív befogadás kultuszának, a plázák, multiplexek, gyorséttermek stb. világának, talán érthetővé válik, hogy Európa többi része nem pénzpazarlásból finanszírozza a területet. Nem véletlen, hogy az ötmilliós Finnországban miért van 3200 államilag finanszírozott ifjúságsegítő és ifjúsági referens, míg nálunk jó, ha 200; nem véletlen, hogy Németországban a közösségi terek fejlesztése kiemelt feladat; s az sem, hogy Franciaországban az ifjúsági szakmák egyetemi végzettséget adnak.

Az elmúlt évtizedekben bár felemás módon, és nagy nehézségek, komoly szakmai küzdelmek árán, de kiépültek az ifjúsági struktúra elemei, kialakultak a szakma sztenderdjei: létrejött a szakmai képzési rendszer, 86%-os többséggel a Parlament 2009-ben elfogadta a Nemzeti Ifjúsági Stratégiát, megyei módszertani központok alakultak meg, ifjúsági irodák működtek. Félreértés ne essék a korábbi kormányzati ciklusok is meglehetősen felemásan vették tudomásul a terület létjogosultságát: nem született meg az ifjúsági törvény, nincs kistérségi ifjúsági referensi rendszer, s az éves költségvetés is évről-évre kevesebb volt.

Mindezen csalódások ellenére a megmaradt szervezetek-műhelyek-közösségek párbeszédet hirdettek, ahol mind a szakma, mind a civilek, mind a kormányzat elmondhatja saját helyzetértékelését, elképzeléseit, együtt alakíthatnák ki a jövőben követendő ifjúságpolitika alapjait. Az ifjúságügy és ifjúságpolitika ugyanis közös társadalmi felelősség és feladat. „Természetesen” a kormányzati tisztségviselők – korábbi ígéretük ellenére – ezen a rendezvényen se vettek részt.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 12. hétfő, 21:15  

Hozzászólások  

 
0 #1 critical 2011-09-12 21:08
én e konferenciáról eddig nem is hallottam, úgy tűnik a google elől elbújt... :sad:
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A gyermekvédelem több figyelmet és forrást érdemel

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint a gyermekvédelem a jelenleginél több figyelmet és több forrást érdemelne.
Soltész Miklós csütörtökön, a pestszenterzsébeti Csili Művelődési Központban tartott szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormányzat a gyermekek érdekében akarja „minden lehetséges eszközzel” megerősíteni a családokat és azokat a fiatal párokat, amelyek családalapítás előtt állnak.

Bővebben...