FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Októberre elkészül az Új Nemzedék Jövőjéért Program

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Lezárult a fiatalokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló, Új Nemzedék Jövőjéért Program társadalmi vitája, ennek alapján októberre elkészül a konkrét javaslatokat tartalmazó csomag - közölte Mihalovics Péter miniszteri biztos csütörtökön Zánkán az MTI-vel.

 

Az elmúlt hetekben az ország nyolc városában fórumokat szerveztek a program vitairatáról. A végleges program a fiatalok, ifjúsági szervezetek, ifjúsággal foglalkozó szakemberek és szakértők véleményét figyelembe véve készül el - mondta az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

Mihalovics Péter szerint idén nem jut kevesebb forrás ifjúságügyekre, mint a korábbi években. Június végén például többféle támogatási lehetőség nyílt meg az ifjúsági szervezetek számára. Álláspontja szerint jó lenne ugyan több pénzt szerezni az ifjúsági célokra, de ennek most nincs realitása. Sokat lehetne ugyanakkor javítani a forrásfelhasználás hatékonyságán - mutatott rá -, ha az ifjúsági célokra fordítható pénzek nem tucatnyi helyről érkeznének, hanem "egy kalapból", és azokat egyszerűbben és átláthatóbban lehetne felosztani.

Az Új Nemzedék Jövőjéért Programban külön fejezet várományosának számító, egyre nagyobb finanszírozási gondokkal küszködő zánkai ifjúsági centrumról szólva Mihalovics Péter elmondta, a következő 2-3 évben olyan fejlesztéseket kell ott végrehajtani, hogy önfenntartóvá válhasson. Ehhez célszerű lenne a működtetésébe európai ifjúsági szervezeteket bevonni. Szükséges az is, hogy a szociális feladatok ellátásához - például hátrányos helyzetű, mozgássérült gyermekek vagy roma fiatalok táboroztatásához - ne támogatásokat kapjon a zánkai ifjúsági centrum, hanem a piaci körülményekhez igazodva szolgáltatásokat vásároljon az állam. Mihalovics Péter szerint Zánka Közép-Európa legnagyobb táborává nőheti ki magát, sőt vonzóvá tehető az egész európai ifjúság számára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtóosztálya az MTI megkeresésére közölte, az ifjúságpolitikáért a tárca szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága a felelős. Az új ifjúságpolitikai koncepció részét képezi az Új Nemzedék Jövőjéért Program, amelyet Mihalovics Péter készít elő. Minden más ifjúságpolitikai kérdésben (napi ügyek, pályázatok, struktúra, a civil és egyházi szervezetekkel való kapcsolattartás és a nemzeti ifjúsági stratégia végrehajtása) a szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárság a felelős. A nemzeti ifjúsági stratégia 2012-13. évi cselekvési tervét a második félévben dolgozza ki a szaktárca ifjúsági főosztálya.

A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Nonprofit, Közhasznú Kft.-vel kapcsolatban a Nefmi annyit közölt, hogy a 2010-es közhasznú szerződés beszámolóját júliusban fogadták el, az új közhasznú szerződés előkészítése elkezdődött. Az ifjúsági centrum 2011-ben 287 millió forint támogatást kap.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 12. péntek, 08:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Párbeszéd a fiatalokról a fiatalokkal a Városháza dísztermében
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Családvédelmi Osztály szervezésében az idén is, immáron második alkalommal megrendezte a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napját. Az egész napos rendezvény egy szakmai fórummal vette kezdetét, amelyen az ifjúságpolitikával, ifjúsággal foglalkozó döntéshozókon kívül jelen voltak a témában érintett szakmai és oktatási intézmények, civil szervezetek képviselői is.
Bővebben...