FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

5 nap a Balatonon: több száz fiatal, neves vendégek, kiváló lehetőségek - Beszámoló a Fidelitas 14. Nyári táboráról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Az idei évben a megszokottnál egy nappal korábban, már szerdán vártuk a pihenni, szórakozni vágyó fiatalokat ezúttal a Balaton partjára, Siófokra az Ezüstpartra. A szerdai nap az érkezés és a jó időnek köszönhetően a strandolás jegyében telt. A tábor esti partystrandon tartott megnyitóján Ágh Péter Fidelitas elnök és Komár Gergő Fidelitas alelnök, a tábor főszervezője mellett Gruber Attila, Siófok fideszes országgyűlési képviselője is köszöntötte a fidelitasosokat.

Csütörtök reggel rossz idő fogadta a táborozókat, de ez nem szegte kedvüket, többen kirándulással, mások szaunázással és uszodai fürdőzéssel töltötték az időt, de akadtak olyan bátrak is, akik az eső ellenére a Balatonban is fürödtek.

Délelőtt egy rendhagyó bemutatónak lehettünk részesei, hiszen miniszterek és államtitkárok rendszeresen tartanak előadásokat a Fidelitas tagjainak, de olyan még nem volt, hogy kung-fu bemutatót tartsanak nekünk. Most Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Szabó Csaba és négyfős csapata segítségével tartott közös bemutatót. „Gyönyörű tavasz virága” – magyarra fordítva ezt jelenti a wing tsun, azaz a kung-fu azon ága, amelynek eredete mintegy háromszáz évre vezethető vissza.

A csaknem kétórás program során sok mindent megtudtunk a kung-fu eme ágáról. Mindenekelőtt azt, hogy igenis van esélye a gyöngébbnek is, ha kellően gyors, ügyes és gondolkodik is. A bemutató után mindenki beállhatott elsajátítani a legalapvetőbb technikákat, fogásokat, így hamarosan minden vállalkozó szellemű fiúról és lányról folyt a víz, miközben a mesterek türelmesen, tanári módon oktatták őket.

A délután pihenéssel és filmvetítéssel telt, a vacsora előtt Mihalovics Péterrel, az Új Nemzedék Jövőéért felelős miniszteri biztossal beszélgetett Oroján Sándor Fidelitas alelnök. A beszélgetés során Mihalovics Péter kiemelte, hogy az Új Nemzedék Jövőjéért program egyik fő feladata az volt, hogy stratégiai válaszokat adjon a fiatalok mindennapjait érintő problémákra, valamint lerakja egy új, egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapjait. Mint mondta, egy olyan Magyarország alapjait kívánják lerakni, ahol a fiatalok úgy gondolkodnak: törődöm a hazámmal, mert az is törődik velem.

Az Új Nemzedék Jövőjéért koncepció tartalmaz projekteket és cselekvési terveket, emellett megjelöl határidőket és felelősöket is. A már meglévő közigazgatási rendszerre támaszkodik, azonban a régió helyett inkább a megyében gondolkodik. Így a megvalósításhoz szükséges pénzt is részben önkormányzati, elsősorban pedig európai uniós pályázati forrásból tervezi biztosítani.

A programban az alapgondolatokat jegyző fiatalok mellett minden témában egy-egy országosan ismert fiatal is részt vesz a munkában, így például Kiss Ramóna színésznő a kultúra, Iváncsik Gergő kézilabdázó a sport, Andro DJ pedig kulturált szórakozás kérdéseivel kapcsolatos aktivitást segíti elő. Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a családalapításhoz kapcsolódó problémákról írt, Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke pedig a karriertervezés alapfelvetéséit fogalmazta meg.

A vacsora után az Informatikai Kabinet tartott egy rövid előadást, melyen Burján András kabinetvezető bemutatta a kabinet működését, tájékoztatott a kabinet rendszeres rendezvényeiről, de szót ejtettek az infokommunikáció területén az elmúlt egy esztendőben lezajlott változásokról is. Kiemelték, hogy a Nyitrai Zsolt korábbi Fidelitas alelnök által vezetett infokommunikációs államtitkárság kiemelkedően teljesített. Az előadás végén az előadáson részt vevők között kisorsoltak egy táblagépet is, melyet Kecskeméti Edina nyert meg.

Az előadást követően kezdődött a már szokásosnak mondható esti buli.

Pénteken reggelre szerencsére ismét előbújt a nap, így délutánig a sporté, strandolásé, szórakozásé és a pihenésé volt a főszerep. A "szokásos" labdajátékok mellett ezúttal vízifoci és különböző vízi játékok is színesítették a lehetőségeket.

A pénteki nap első előadója Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár volt, aki az előadását megelőzően találkozott a Humán Kabineten belül működő Oktatási, kulturális és tudományos munkacsoport tagjaival, Rónaszéki Nórával és Bodrogi Richárddal, akik bemutatták a munkacsoport felsőoktatási törvény koncepciójához készített javaslatát, melyet az államtitkár kifejezetten megdicsért, illetve a beszélgetés folyamán többször is megemlített. Az előadás során Hoffmann Rózsa értékelte az elmúlt egy évet, beszélt az idegen nyelv oktatásának fontosságáról és a külföldi tanulmányi ösztöndíjak jelentőségéről. A bolognai rendszer kapcsán hangsúlyozta, hogy a bevezetése óta eltelt évek során sok hibáját mutatták ki a rendszernek, ezért megkezdődött a felülvizsgálata. Ahol szükséges, ott visszatérnek az egységes, osztatlan képzésre, ilyen lesz például a tanárképzés.

Fő célnak nevezte a műszaki és természettudományos képzések megerősítését, amelyek iránt még mindig gyér az érdeklődés. Szó esett a pedagógus-életpályamodellről is, amely azért fontos, mert kiszámítható pályaívet biztosít a pedagógusoknak.

Egy rövid szünetet követően Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélgetett Balogh Gergely Fidelitas alelnökkel. A személyes életút bemutatását követően szó esett az elmúlt időszakban sokat emlegetett roma integrációról. Az államtitkár válaszában elmondta, hogy merésznek tartja a kitűzött célokat, de a kérdést mindenképpen komolyan kell venni, hiszen ha nem kezeljük megfelelően, akkor ebbe bele fog roppanni az ország. Fontos célnak nevezte a közfoglalkoztatást, mert rengeteg munka van, s mindenkinek tennie kell valamit azért az ellátásért, amit kap.

Az új egyházi törvényről szólva elmondta, hogy szükség volt az új törvényre, hiszen sok egyház esetében nem beszélhettünk tényleges vallási tevékenységről, pusztán gazdasági előnyszerzés volt a céljuk. Az egyházak politikai szerepvállalása kapcsán elmondta, hogy azzal egyetért, ha a közösség vezetője elmondja a véleményét, hiszen iránymutatásra szükség van.

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökeként szólt az értékelvű politizálásról és az ún. Fidesz-identitásról is. Hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a fiatalokra, így a Fidelitasra is, hiszen a Fideszben is figyelni kell az utánpótlásra. Ehhez azonban megfelelő műhelyekre van szükség, melyekben hasznos elméleti és gyakorlati tudással gazdagodnak a résztvevők. Ezt a célt szolgálják a kötcsei találkozók, az alapítvány Lakiteleken működő népfőiskolája és a Fidelitas tihanyi Közéleti Akadémiája is.

Az estét ezúttal is jókedvű beszélgetés és buli zárta.

Szombat délelőtt Martonyi János külügyminiszter volt a vendégünk, vele Maurer Szemere, a Fidelitas Külügyi Kabinetjének vezetője beszélgetett. Az előadáson sikerét jelzi, hogy a jó idő és a Balaton közelsége ellenére is sokan vettek részt rajta, s hogy a tervezett 60 perc helyett 90 percesre nyúlott.

A külügyminiszter az első és a második Orbán-kormány első évét összehasonlítva elmondta, hogy 2010-ben mélyebbről indultunk, s már eleve gyanakvó légkör fogadta őket, nagyobb kihívások álltak előttük, ám ezeket - beleértve a soros elnökséget is - sikeresen oldották meg. A kettős állampolgárságról és a Kárpát-medence demográfiai viszonyairól szólva kiemelte, hogy ezen a területen is nagy változások voltak az 1998-as állapotokhoz képest, hiszen ami ma természetesnek tekinthető, azt ezelőtt kizárták volna.

A kettős állampolgárság bevezetése igazi sikertörténetnek tartja, hiszen azt a körülöttünk élő államok többségében elfogadták, kevés konfliktus volt miatta. A demográfiai viszonyokat nagyon fontosnak tartja, véleménye szerint ezek a nemzetmegmaradás alapjai. Szó esett még a határon túliak választójogának kérdéséről, a Szíriában történtekről, az értékelvű politizálásásról, az EU külpolitikájáról és az eurozóna nehézségeiről.

Martonyi János előadását követően pár órás strandolási és pihenési lehetőség után érkezett meg a tábor utolsó vendége, Erőss Zsolt, aki Magyarország legeredményesebb hegymászójaként magánéletéről, sikereiről, a hegymászásról és rehabilitációjának történetéről is beszélt.

Demeter Zita, a Fidelitas Zöld Kabinet vezetőjének kérdésére elmondta, hogy erdélyi születésűként már fiatalon elkezdte meghódítani a környezetében lévő hegyeket, majd felnőttként is kitartott szenvedélye mellett, ami újabb és újabb kihívások felé hajtotta, így egyike lett a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciós sorozat résztvevőinek. Az expedíció már kilenc 'nyolcezrest' hódított meg, köztük első magyarként a Mount Everestet.

A 2010 januári baleste után 8 hónappal ismét hegyet mászott. Különleges művégtagot fejlesztettek számára, ami lehetővé teszi, hogy ismét 'nyolcezresek' felé vehesse az irányt. A gyógyulásról 2010-ben "A Hópárduc talpra áll" címen dokumentumfilm sorozat is készült, amiből részleteket tekinthettünk meg. Emellett fényképeket is láthattunk a legutóbbi és a korábbi csúcshódításokról egyaránt. Kiderült, hogy lelkesedése töretlen, hihetetlen elszántságról és kitartásról tett tanúbizonyságot rehabilitációs sikertörténetével. Kiemelte, hogy végig ott állt mellette felesége, aki már több útjára is elkísérte, valamint kislánya, akiben a büszke apa már most felfedezni véli a hegymászó tehetséget.

Az előadást követően Ágh Péter és Mihalovics Péter egy kerekasztal beszélgetésen vett részt az IKSZ fonyódligeti Nyári táborában. A találkozón részt vett Rónaszéki Nóra, Komár Gergő és Maurer Szemere is. A látogatást viszonozva Rétvári Bence, a KIM államtitkára és Stágel Bence, az IKSZ elnöke is látogatást tett a Fidelitas táborában.

Az utolsó este jókedvű beszélgetések, az addig történt élmények felidézése és egy nagy buli mellett zajlott.

Vasárnap véget ért a tábor, a délelőtt többnyire pakolással és strandolással telt, de voltak akik kora estig maradtak, s csak ezt követően keltek útra.

Minden egyes rendezvénynél szükség van a központ és a helyi szervezők együttműködésére. Ezúton is köszönjük Komár Gergőnek és csapatának, a Somogy megyei Fidelitas tagjainak a közreműködést a szervezésben, hiszen a múlt héten éjt nappallá téve dolgoztak!

Jövőre találkozunk a XV. Fidelitas Nyári táborban!

fidelitas.hu
Módosítás dátuma: 2011. augusztus 11. csütörtök, 19:35  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés