FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Semjén Zsolt: Kulcsszerepben az IKSZ

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A KDNP elnöke az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos nyári táborában pénteken Fonyódligeten hangsúlyozta: a KDNP tudja világossá tenni, hogy a szolidaritás alapvetően keresztény érték, és a szociális igazságosságot is pártjának kell képviselnie. A KDNP alapproblémája, hogy hiányzik egy generáció. Ennek áthidalásában az IKSZ-nek kulcsszerepe van a helyi szervezeteknél, a megyékben, és lesz majd a parlamentben.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a KDNP-nek a legtöbb energiát arra kell fordítania, hogy az általa képviselt értékeket a napi politikában meg tudják jeleníteni a jövőben is.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos nyári táborában pénteken Fonyódligeten azt is hangsúlyozta, a KDNP tudja világossá tenni, hogy a szolidaritás alapvetően keresztény érték, és a szociális igazságosságot is pártjának kell képviselnie.

Kiemelte: az egyes társadalmi csoportok problémáit csak a Fidesz-KDNP-szövetség oldhatja meg. Ezért jelennek meg a konfliktusok is a szövetségen belül - tette hozzá. Példaként említette a Pokorni-Hoffmann vitát, ismét megerősítve: "mi Hoffmann Rózsa mögött állunk, a Rózsa volt, a Rózsa marad". Akiket a KDNP kormányzati pozícióba jelölt, mind kiválóan beváltak - jelentette ki, hozzátéve: amit akartak, keresztülvitték.

A KDNP elnöke azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP a parlamenti szavazásban nem konkurensei egymásnak. Úgy fogalmazott: "csak akkor tudjuk a szavazatokat mandátumra váltani, ha egyben vagyunk".

Beszélt arról is: a KDNP alapproblémája, hogy hiányzik egy generáció. Ennek áthidalásában az IKSZ-nek kulcsszerepe van a helyi szervezeteknél, a megyékben, és lesz majd a parlamentben - jegyezte meg.

Kitért arra: "az ellenzék pártjai ma nagyobb távolságra vannak egymástól, mint tőlünk".

A kormányfő helyettese felidézte a szociális népszavazást, és azt mondta, ott vált nyilvánvalóvá, hogy az MSZP nem szocialista párt, hanem "a multinacionális nagytőke strómanja". Megállapítása szerint az MSZP összeomlásában "múlhatatlan érdemei" vannak Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek, aki most is gondoskodik arról, hogy a kispártlétből ne tudjon a szocialista párt kitörni.

Semjén Zsolt szerint a Jobbik anyagi támogatása volt Gyurcsány Ferenc legnagyobb politikai tévedése, amikor a MIÉP-Jobbik Harmadik Út pártalapítványa után járó költségvetési támogatást átutaltatta kormányfőként a Jobbiknak úgy, hogy ehhez Csurka István nem járult hozzá. Az MSZP-nek egyetlen "reális célja az volt, hogy elvegye a Fidesz-KDNP kétharmadát" - tette hozzá, megjegyezve: a Jobbik azonban nem ugyanolyan párt, mint a MIÉP, előbbi "letarolta" az MSZP "proletár típusú balszárnyának szavazóit".

Az LMP-t "kvázi liberális pártnak" minősítette, amely a puszta létével megakadályozza, hogy egy második SZDSZ jöjjön létre.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes kitért arra is, hogy már 130 ezer állampolgársági kérelem érkezett, s ezek mintegy 70 százalékát már feldolgozták. Ez mintegy 65 ezer névváltoztatási kérelemmel is együtt jár, ami csaknem félmillió aktát jelent. Körülbelül hetven országban folyik honosítás, s reálisan félmillióra növekszik az új állampolgárok száma - közölte.

Semjén Zsolt az eddig eltelt kormányzati időszakot értékelve rámutatott: amikor átvették a kormányzást, az első "nagy tett az volt", hogy elkerüljék az államcsődöt. Ezzel az első félév el is telt - mondta.

Látható volt - tette hozzá -, hogy a neoliberális gazdaságpolitika sem erkölcsileg, sem politikailag nem járható. Nem volt járható út az adóemelés, és a magyar társadalom nem bír ki további megszorításokat sem - emelte ki a kormányfő helyettese, hozzátéve: ezért döntöttek a bankadó bevezetése mellett.

Semjén Zsolt jövőbeni célként jelölte meg, hogy az egykulcsos, 16 százalékos adó bevezetés után megszüntessék a személyi jövedelemadó bevallását. Ha egykulcsos adó van, amit levonnak, akkor utána mit vallok be? - tette fel a kérdést a miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese.

Hangsúlyozta: az ország csak akkor működtethető, ha a gazdaság növekedését is beindítják. Ennek egyik lépése volt a parlament létszámának csökkentéséről szóló döntés után a bürokrácia csökkentése. Semjén Zsolt azt mondta, Magyarország legnagyobb baja, hogy egymillió ember hiányzik a munka világából, ezért minél több embert vissza kell oda vezetni.

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 08. hétfő, 22:36  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI