FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az új nemzedékért folyt a párbeszéd Pécsen

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Mihalovics Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosának részvételével zajlott kedden az a fórum, amelyen civilek véleményét hallgatta meg a kormányzat Pécsett.

 

A kormány az Új Nemzedék Jövőjéért program segítségével kíván új irányt adni a nemzeti ifjúságpolitikának, ennek részleteit pedig az érintettekkel, azaz az ifjúsági szervezetekkel folytatott párbeszéd során dolgozzák ki őszig. Ennek a folyamatnak egyik állomását tartották Pécsett kedden a miniszteri biztos részvételével.

Mint azt Mihalovics Péter biztos a rendezvény előtt újságíróknak elmondta, egy erős Magyarország megvalósításához szükséges erőforrás a fiatalokban, az új nemzedékben található. „Csak velük együttműködve lehet olyan országot építeni, amely biztonságot és jövőképet nyújt. Éppen ezért az ifjúság ügyét ezentúl stratégiai területként kell kezelnünk” – így a fiatal szakember.

A kormány megbízásából egy új és egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapjait kívánja lerakni a tárca, amelynek alapjául a minap elkészült vitairat szolgál. A dokumentum célja, hogy megalapozza az új ifjúságpolitikai stratégia irányvonalát és szemléletét. A vitairatot a nyár folyamán az ország több településén is bemutatják. Így történt ez kedden Pécsett is, a Párbeszéd az Új Nemzedék Jövőjéért programsorozat keretein belül.

Mihalovics Péter aláhúzta: a stratégiaalkotás folyamatába lépve szükségesnek látta, hogy a helyi ifjúsági referensek, szakmai szervezetek, hallgatói önkormányzatok, és további civil szervezetek is részt vegyenek azon a konzultáción, amelyen a vitairat egyes részeit véleményezik. Csak az ő segítségükkel lehet teljes a majdani program.

Csizi Péter, a rendezvényen köszöntőt tartó országgyűlési képviselő, pécsi alpolgármester azt mondta: a kormány kiemelt feladatai között szerepel, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak, meghallgassa problémáikat, s igyekezzen azok megoldásában is partner lenni. Hozzátette: a szerdai rendezvény jó apropó arra, hogy közvetlenül az érintettek segítségével formálódjon a program, s a mai fiatalok részesévé váljanak a róluk szóló döntéseknek.

 

Módosítás dátuma: 2011. július 26. kedd, 23:40  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel