FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Campus fesztivál Debrecenben

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A Campus fesztivál második napján a nagyszínpadot főleg a tánczene, a többi helyszínt a rock és a szokásos, eklektikus fesztiválprogram uralta. Az Irie Maffia koncertjén helyi politikusokat is láttunk táncolni a tízezresre becsült tömegben, de jó hangulatú koncertet adott a Quimby és a Road is.

A debreceni fesztiválon a zenei és kulturális programok mellett környezetvédelemmel és ifjúságpolitikával is foglalkoztak a szervezők és az erre az alkalomra odahívott politikusok és szakemberek. Betétdíjas műanyagpohárral, kedvezményes kerékpárkölcsönzéssel és a rendezvényhez kapcsolódó ún. környezetvédelmi adóval igyekeznek csökkenteni a debreceni Nagyerdő környezetterhelését a Campus Fesztivál szervezői, akik a fiatalokat egyúttal környezettudatosságra ösztönöznék.

Az ország egyik legjelentősebb egyetemista-főiskolás bulija a Campus Fesztivál, amely az ország egyik legszebb környezetében várja a fiatalokat - hangoztatta Papp László, Debrecen alpolgármestere a fesztiválon tartott pénteki sajtótájékoztatóján. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a természetvédelmi terület értékeinek megóvása döntő elvárásuk volt a szervezőktől. Megítélése szerint ezt mind a szervezőgárda, mind a fesztiválozó fiatalok maradéktalanul szem előtt tartották eddig, így jó döntésnek bizonyult 2009-ben a helyszínválasztás.

Az alpolgármester a Friss rádiónak adott interjújában azt is elmondta, hogy jövőre már nem a Nagyerdőn lesz a fesztivál, hiszen ősszel várhatóan megkezdődik a debreceni Nagyerdei stadion bontása, hogy annak helyén felépülhessen a Debreceni VSC-nek otthont adó modern futballstadion. Papp László hangsúlyozta, hogy a Campus város egyik legfontosabb rendezvényének számít, így mindenképpen találnak helyet a fesztiválnak. Mielőtt 2009-ben a Campus beköltözött volna a Nagyerdőbe, a közeli Vekeri-tó melletti kemping adott helyett a bulinak, Papp László szerint elképzelhető, hogy jövőre is ez lesz a megoldás.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató is arra bíztatta a fesztiválozókat, hogy ne autóval, hanem kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jöjjenek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is "kivetik az odú-adót": tavaly ebből az önkéntes hozzájárulásból félmillió forint folyt be, amit fásításra és madáretetők kihelyezésére fordítottak. Idén ezt az akciót ajándéktárgyak árusításával is kiegészítik, aminek a bevételét hasonló célokra fordítják.

A kormány intézkedéseinek egyik prioritása, hogy Magyarország olyan hely legyen, ahol a fiataloknak érdemes tanulniuk és dolgozniuk, és ahonnan nem akarnak elvándorolni - nyilatkozta  Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a debreceni Campus Fesztiválon A politikus hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer, az oktatás és az egészségügy átalakításában is döntő szempont, hogy a fiatalok végzettségüknek megfelelően megtalálják helyüket akár orvosként, akár tanárként, akár az élet más területein.

Rétvári Bence kiemelte: fontos, hogy a fiataloknak akár egy zenei fesztiválon, egy buliban is el tudják mondani, hogy miért dolgoznak, és fogadják a visszajelzéseiket. A Campus Fesztiválon az érdeklődők főleg az oktatási rendszerrel kapcsolatban tettek fel kérdéseket, sokan pedig azt is szeretnék, ha már 16 évesen megszerezhetnék a jogosítványukat. Az államtitkár kitért rá: ez az első fesztiválszezon a West Balkán-tragédia óta, és a korábbi fesztiválokon szerzett tapasztalataik szerint a fiatalok biztonsága a szervezők számára prioritás az összes rendezvényen.

 

 

MTI/Index

 

Módosítás dátuma: 2011. július 23. szombat, 21:45  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel