FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A zánkai gyerektábor külön fejezetet kap az új ifjúsági programban

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumában márciustól tevékenykedő miniszteri biztos beszámolója szerint augusztus 3-ig zajlik a fiatalokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló, új program vitairatának társadalmi vitája

 

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumában márciustól tevékenykedő miniszteri biztos beszámolója szerint augusztus 3-ig zajlik a fiatalokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló, új program vitairatának társadalmi vitája. Az anyag több ifjúsági szervezet, egyebek közt hallgatói önkormányzatok, a doktoranduszok, fiatal művészek véleményének összegzésével készült el. Célja volt, hogy a fiatalok maguk tárják fel a problémáikat, és megoldási javaslataikat. A társadalmi vita az ország különböző pontjain szervezett fórumokon, valamint az interneten zajlik. A miniszteri biztos elmondta, hogy a vitaanyagra az interneten naponta 4-5 észrevétel érkezik, de a legtöbb érdemi hozzászólás a fórumokon hangzik el a fiatalok társadalmi problémáira fogékony állampolgárok, és helyi ifjúsági szervezetek részéről. Mihalovics Péter, a zánkai gyermek és ifjúsági centrumról, mint egyedülálló adottságokkal bíró, 209 hektáron elterülő, állami tulajdonú ingatlanról elmondta, külön fejezetet kap az új programban, amit közösen kívánnak megfogalmazni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékes szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságával. A miniszteri biztos szerint nem kétséges, hogy a vagyont továbbra is egyben és állami tulajdonban kell tartani. A szociális államtitkárságtól jelenleg évi 350 millió forintos állami finanszírozást kapó intézményben lényegesen több rejlik, mint amit kihasználnak, ezért a középtávú cél, hogy a jövőben egy professzionális menedzsmenttel önfenntartóvá váljon - hangsúlyozta. Úgy vélte, a zánkai centrumnak közép-európai szinten vezető ifjúsági központtá kell válnia, továbbra is felvállalva a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő fiatalok táboroztatását, és továbbképzéseknek, konferenciáknak adva otthont. "A cél az, hogy olyan életélményt jelentsen a fiataloknak eljutni a zánkai centrumba a remek programok és körülmények miatt, mint például eljutni Jesolóba" - fogalmazott a miniszteri biztos. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a zánkai centrum nem képes önfenntartóan működni a jelenlegi állapotában, és a jelenlegi ifjúsági, szociális feladatokat ellátva. Hozzátette, hogy óriási ingatlanvagyonról van szó, és valóban fontos, hogy továbbra is egyben, és állami kézben maradjon, hasonló célokat szolgálva. Ahhoz, hogy önfenntartó lehessen, jelentős, átfogó beruházásokra lenne szükség. A jelenlegi helyzetében nehéz lenne saját gazdálkodásából teljesítenie az állami megrendeléseket, ugyanakkor a központi költségvetésből sem számíthat akkora támogatásra, mint korábban - mondta a BFT elnöke. Hozzátette, az elmúlt fejlesztési ciklusokból a zánkai gyermek és ifjúsági centrum átfogó fejlesztése kimaradt, amely helyzetet az új kormány megörökölte, így most arra kell koncentrálni, hogy a III. Nemzeti Fejlesztési Tervbe már mindenképpen bekerüljön.

 

 

Módosítás dátuma: 2011. július 18. hétfő, 07:33  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...