FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ágh Péter vezetheti tovább a Fidelitast - X. tisztújító kongresszusára készül az ifjúsági szervezet

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 


Tizedik tisztújító kongresszusára készül vasárnap a Fidelitas a debreceni Kölcsey Központban. Közel ötszáz küldöttet várnak a Fidesz ifjúsági társszervezetének rendezvényére. Ágh Péternek várhatóan nem akad kihívója, viszont az alelnökök több mint felét lecserélik. Úgy tudjuk, a nagyobbik kormánypárt prominensei közül többen is megtisztelik jelenlétükkel az eseményt.

 


Mintegy ötszáz küldöttet várnak a Kölcsey Központba a Fidelitas tisztújító kongresszusára. Az ifjúsági szervezet alapszabálya szerint a kongresszus kétévente választja meg elnökét, illetve elnökségét. Az országos választmány kaposvári ülésén fektette le azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák a tisztségekért való indulás feltételeit. A grémium jelentősen szigorította az indulás feltételeit: az elnökjelöltséghez és az alelnökjelöltséghez is hét megye ajánlása szükséges, továbbá egy személy csak egy pozícióért indulhat.

Számos ponton változó elnökség

Hazánk legnagyobb ifjúsági szervezetének élére ezúttal is Ágh Pétert jelölték, az alelnökök közül heten, Böröcz László (Budapest), Csepreghy Nándor (Csongrád megye), Kérdő Zsuzsa (Hajdú-Bihar megye), Mihalovics Péter (Veszprém megye), Vizin Tamás (Bács-Kiskun megye), Vörös Ádám (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Zsiga Marcell (Borsod megye) újráznak, míg a többi tizenegy jelölt először méretteti meg magát – Balogh Gergely (Fejér megye), Domonyi Zoltán (Bács-Kiskun megye), Heer Ádám (Komárom-Esztergom megye), Karácsony Ádám (Pest megye), Király Erzsébet (Budapest), Komár Gergő (Somogy megye), Magera Tibor (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Oroján Sándor (Heves megye), Rónaszéki Nóra (Békés megye), Várfi András (Békés megye), Vincze Ágnes (Budapest).

Várhatóan a 15 éves ifjúságpolitikai szervezet operatív elnökségének összetétele nem változik, amelyet jelenleg Ágh Péter, Böröcz László, Csepreghy Nándor és Koszorús László alkot – erről azonban nem a küldöttek döntenek. Az operatív elnökséget az országos elnök, az országos választmány elnöke, illetve az országos elnök javaslata alapján az elnökség által kiválasztott két alelnökből áll, ők látják el két elnökségi ülés között a Fidelitas operatív feladatait.

Az anyapárt prominensei is megjelennek

A Kölcsey Központban vasárnap 9.30-kor kezdődik a kongresszus, amely körülbelül 17.30-kor ér véget. Információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök videoüzenetben köszönti a részvevőket. A kormányfő beszéde után Kósa Lajos, a város polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke, majd Kubatov Gábor országos pártigazgató szól a jelenlévőkhöz. Az ülésen felszólal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki négy évig vezette a Fidelitast, később Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára mond beszédet. Debrecenben jelen lesz több fidelitasos települési vezető, köztük Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. A kormánypárt politikusai után Mihalovics Péter, az ifjúságért felelős miniszteri biztos szól a küldöttekhez, őt követi Dömötör Csaba, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének elnöke. A napirendi pontok között szerepel továbbá az elnökség beszámolója, a Fidelitas alapszabály-módosítása, valamint a tisztújítás.

Nincs itt a széthúzás ideje

A Fidelitas országos választmányának márciusi ülésén Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egyértelművé tette a szövetségi politika feladatairól tartott előadásában, hogy most nincs itt a széthúzás ideje. Mint mondta, mindenki számára világossá kell tenni, hogy a Fidesz olyan politikai közösség, amely egymás iránti kölcsönös tiszteletet és kölcsönös megértést tanúsító tagokból áll. Ágh Péter olyan vezető, aki mindig kiáll a fiatalok érdekeiért, és akinek szorgos építőmunkájával sikerült elérnie, hogy a Fidelitas az új nemzedék legsikeresebb politikai szervezetévé váljék – szögezte le a politikus. A miniszterelnök-helyettes az Új úton Magyarország címmel tartott konferenciabeszélgetésen úgy fogalmazott, a fiatalok között ők a Fidesz jövője, de nemcsak a párté, hanem hazánké is.

Országjárás a kreatív ötletekért

Ágh Péter 2008 óta a negyedik „országjárását” teljesítette azért, hogy minél pontosabb képet kapjon a szervezet előtt álló kihívásokról. A Fidelitas elnöke korábban lapunknak kifejtette, hogy a tagoknak nagyon sok értékes és kreatív ötlete, gondolata született. Az ifjúságpolitikus kiemelt feladatának tartja a szervezetépítést, különösen arra, hogy a mai tizen- és huszonéves korosztályhoz teljesen új módon kell szólni. Vezetése alatt az új nemzedék tagjai közül a 2010-es választások során a települési és területi önkormányzatokban 148-an szereztek mandátumot, közülük tizenhatan polgármesterként tevékenykednek. Az Országgyűlésben közel húsz olyan politikus végzi munkáját, aki egykori vagy mostani fidelitasosok közül került ki.

 


Radócz Ákos, mno.hu

Módosítás dátuma: 2011. július 16. szombat, 21:12  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Jövőre szigorítják a hallgatói önkormányzatok működését

A felsőoktatási törvény módosításának egyik célja, hogy számonkérhető legyen az, aki szervezi a gólyatábort - mondta el december 18-án Palkovics László. A felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette: a számonkérhetőség és a szabályok betartása azért nagyon fontos, hogy ne történhessen meg olyan erőszakos eset, amelyre a napokban is fény derült. Az államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában a gólyatábori erőszakra reagálva elmondta: módosítják a büntető jogi törvényt egyértelműsítik a hallgatói rendszer működésére és a hallgatói szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást, valamint a hallgatói önkormányzati rendszer működését.

Bővebben...