FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Barikád cikke az Összefogás Ifjúsági Találkozóról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az elmúlt hét végén, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája rendezésében tartották meg Balatonlellén az Összefogás Ifjúsági Találkozót, ahol a csonkaországi egyetemistákon- és főiskolásokon túl jelen voltak a határon túli magyar ifjúságot képviselő meghívottak is.


A konferencia talán legérdekesebb része az a kerekasztal-beszélgetés volt, melyen a meghívott öt parlamenti párt közül csupán a kormánypártok és a Jobbik képviseltette magát, tehát a jelenlévőknek úgy tűnhetett: az MSZP és az LMP számára nem túl fontos az ifjúság ügye. Ágh Péter a Fidesz, míg Stágel Bence a KDNP ifjúsági szervezeteinek részéről jelent meg, Farkas Gergely pedig a Jobbik ifjúságpolitikai kabinetvezetőjeként és egyetlen ellenzéki képviselőként vett részt a vitában.

A két kormánypárti képviselő, Ágh és Stágel a közel 1 órás kerekasztal-beszélgetés során végig egymást erősítve bizonygatták az egybegyűlteknek, hogy számukra milyen fontos az ifjúság ügye, illetve megtudhattuk, milyen határozott lobbitevékenységet folytatnak ennek érdekében saját pártjaikon belül is. Erre adott válaszként Farkas Gergely jobbikos képviselő elmondta, hogy a nevezett lobbitevékenység gyakorlati eredményét nehezen tapasztalhatjuk, hiszen az elmúlt 1 évben az új kormány részéről az ifjúságpolitika terén semmilyen konkrét lépés nem történt. Mindezt szemmel láthatóan kommunikációval próbálják elfedni, ennek a része a nemrég megjelent Új Nemzedék Jövőjéért vitairat is. A 10 fejezetből álló tanulmány bár leírja a mai fiatalok mely területeken vannak nehéz helyzetben, olyan gyakorlati konkrétumokat nem tartalmaz a vitairat, amely a megoldás kulcsa lehet az adott helyzetben. Mindezen túl több olyan témát sem érint a tanulmány, amely fontos kérdésköre kellene, hogy legyen a párbeszédnek: ilyen a diákmunka kérdése és visszásságai, a diákhitel, a felsőoktatás anomáliái (diplomagyárak, kollégiumi férőhelyek hiánya stb.).

Ágh Péter többször hangsúlyozta, milyen kiemelt helyen kezelik a határon túli magyarok ügyét. Ebben valóban történtek jelentős előrelépések - a Jobbik programjának megfelelően - az előző kormány munkásságához képest, azonban ez már inkább nemzetpolitika, mintsem ifjúságpolitika, amiről ennek a beszélgetésnek szólnia kellett volna.

Farkas Gergely, az egyetlen megjelent ellenzéki párt képviselője elmondta, hogy kommunikáción túl gyakorlati eredményeket is szeretne látni az ifjúságpolitika terén. Ágh erre azt válaszolta, hogy az elmúlt 1 évben még nem volt idejük foglalkozni ezzel a kérdéssel. Erre mi kérdezhetnénk, hogy akkor mit csináltak 8 évig, amíg ellenzékben voltak?  Farkas megemlítette még, hogy bár a tavaszi ülésszak jelentős része az alkotmányozásról szólt, az elfogadott Alaptörvényben mindössze két mondatot szenteltek a magyar ifjúságnak, így még a törekvés sem látszik a Fidesz és a KDNP részéről arra, hogy valóban konkrét cselekvés induljon meg többek között az elvándorlás megállítására, a családalapítás elősegítésére, és a pályakezdők helyzetének javítása érdekében. Amíg napjainkban egyre többen veszik fel - indokolva, vagy indokolatlanul - a Diákhitelt, addig előrelépésről nem beszélhetünk.

Ágh Péter és Stágel Bence ígéretet tett arra, hogy mivel szerintük az ifjúság nem lehet pártpolitika kérdése, így az ellenzékkel egyeztetve kívánják kidolgozni a konkrét lépéseket a fiatalok helyzetének javítása érdekében. Mi pedig kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Forrás: barikad.hu

Módosítás dátuma: 2011. július 13. szerda, 13:45  

Hozzászólások  

 
0 #1 critical 2011-07-13 13:18
Erről az ifjúsági találkozóról sem lehetett hallani, még a HÖOK honlapján sincs rajta... Ez a titkos összefogás?
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Nemzeti Ifjúsági Tanács
"A Nemzeti Ifjúsági Tanács egy olyan országos ifjúsági ernyőszervezet lenne, mely egyrészt az ifjúsági szervezetek közötti párbeszédet segítené elő, másrészt a mindenkori kormány stratégiai partnereként a fiatalok érdekképviseletét látná el. Jelenleg a Tanács stukturális kialakításán dolgozunk. Számítunk a Te véleményedre is! Szeretnél részt venni a Nemzeti Ifjúsági Tanács kialakításában? Itt a lehetőség, szólj bele!
Bővebben...