FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új Nemzedék Jövőjéért Program a VOLT-on!

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A VOLT nemcsak szórakozás, nemcsak buli és party.time, van itt helye és tere az értelmes napközbeni beszélgetéseknek és diskurzusoknak is. Annyi a program, már napközben is, hogy nehéz az ember dolga…több helyre mégsem tudok menni. Ma az európai roma keretstratégia mellett délután az ifjúságpolitika volt a terítéken. Menni vagy maradni? – Ifjúságpolitika Magyarországon ez a fő keret, s mindennap más-más beszélgetések hívják a ‘más-nap’os hallgatóságot és újra magukhoz térő fesztiválozókat.

 

A VOLT Fesztiválon működő Európa Sátor, a magyar EU elnökséghez kapcsolódó témákban tart napközbeni programokat, beszélgetéseket. A magyar EU elnökségből már csak 27 óra van vissza, mégis van miről diskurálni. Az elmúlt 6 hónap egyszeri és megismételhetetlen lehetőség és egyben nagy felelőséggel járó feladat is volt Magyarország számára. Sok helyen vontak már mérleget az elnökség eredményeiről, ezt én itt most nem teszem meg, de majd még visszatérünk később a kérdésre…a fesztiválok szünetében júliusban. Mondjuk úgy, VOLT után és a Balaton Sound előtt.

Az EU elnökségnél maradva, a fiatalok, tehát mi is nehéz időket élünk, nemcsak Európa…sok a kihívás, sok az ellentmondás, nagy a verseny, a gazdaság sem úgy muzsikál, mint ahogy kéne. A fiatalság már nemcsak bolondság, mint talán korábban VOLT. Úgy is mondhatnánk, hogy a nemzetközi helyzet egyre csak fokozódik. Aki kimarad, az lemarad. Manapság nem ritka, hogy valaki két egyetemet is végez egyszerre. A kérdés csak az, hogy miért? Nem nőttek túl a külső elvárások, amik a fiatalokra nehezednek?

A ma délutáni Európa Sátorban rendezett beszélgetés témája: “Mit üzen a kormány a fiataloknak?”. A fórum meghívott vendégei Mihalovics Péter miniszteri biztos és Nagy Dávid HÖOK elnök voltak. A nyári kánikula ellenére szép számban megjelentek a fiatalok, hiszen a téma forró, akár az időjárás. A miniszteri biztos bemutatta a múlt héten prezentált Új Nemzedék Jövőjéért Programot, amely az új kormányzat első ifjúságpolitikai, stratégiai vitairata. Az újfajta megközelítés és tényleg a fiatalság problémáit megvilágító dokumentum, nemcsak formailag, de tartalmilag is újszerű. Remélhetőleg, a fiatalos és friss szemlélet, nemcsak a stratégiai vitairat lapjain tükröződik vissza, hanem a valóságban is, nagyobb figyelem irányul majd ránk, fiatalokra.

A kerekasztal beszélgetés során érintették az előadók, a fiatalságot érintő főbb problémákat, a munkanélküliséget, a gazdasági nehézségeket, az oktatás és a munkaerőpiac egyenlőtlenségeit. A problémákat úgy látszik mindenki látja, a megoldások megtalálása és azok következetes végrehajtása már nehezebb dió lesz. De bizakodjunk, hogy a fiatalok helyzete és jövője, tényleg visszakerül a szakpolitika centrumába.

A teljes dokumentum elérhető: www.ujnemzedek.huhonlapon, a miniszteri biztos úr csapata várja a fiatalok visszajelzéseit. Akár a most kezdődő országos turné során, de akár on-line, facebook commenteket is figyelemmel kisérik, és minden véleményt, tanácsot komolyan vesznek. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program Facebook oldala itt érhető el. Olvassátok a vitairatot, véleményezzétek és küldjétek el az illetékeseknek. Itt a megfelelő alkalom, hogy éljetek a lehetőséggel, és szóljatok bele a saját jövőtök alakításába és formálásába. A kormányzat részéről, nemcsak szándék, de úgy tűnik komoly akarat is van az együttműködésre és a tényleges tabuk nélküli konzultációra. A vitairat, ha belenéztek, meglátjátok, hogy tíz fő téma köré összpontosít. Budapest és Vidék, Kultúra, Karriertervezés, de ilyen téma aSport, a Szórakozás és a Családalapítás is.

Én több mint olvasásra ajánlatosnak értékelem, legyetek ti is kiváncsiak rá.

 

FORRÁS: Szerző: Szabados Gábor

 

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 11:56  

Hozzászólások  

 
0 #1 critical 2011-06-30 13:47
Hát ha túl sokan nem is voltak, de legalább jót aludtak a kép tanulsága szerint.... :-)
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés