FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A polgári kormányzás sikere a felnövekvő generációk számára kiemelten fontos – jelentette ki az MNO-nak Ágh Péter. A Fidelitas országos elnökének elmondása szerint ezután is azért fognak dolgozni, hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak. A politikust a júliusban esedékes tisztújításról, a szervezet előtt álló kihívásokról, a fiatalok problémáiról, valamint az Új nemzedék jövőjéért program vitairatáról kérdeztük. Interjú.

A Fidelitas IX. miskolci kongresszusán Szijjártó Péter nem jelöltette magát „Közép-Európa legbefolyásosabb ifjúsági szervezetének” élére. A küldöttek önt elsöprő, 92 százalékos támogatottsággal választották meg elnöknek. Milyen változásokon esett át az elmúlt két évben a szervezet?
– A Fidelitas egy ígéretes, új korszakot nyitott. Az idén lesz 15 éves a Fidesz ifjúsági társszervezete. Ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott esztendőkre, akkor a Fidelitas történetét több egymástól jól elkülönülő részre lehet osztani. 1996 és 1998 között megtalálta saját identitását és elérte, hogy a közvélemény és a Fidesz politikai közössége úgy tekintsen rá, mint a polgári oldal legitim ifjúsági szervezetére. Az első polgári kormányzás új fejezetet hozott. Egy olyan kihívásnak kellett megfelelni, amely talán korai volt az akkor még csak kétéves Fidelitasnak. Ennek ellenére a szervezet sikerrel vette az akadályokat és kihasználta a kínálkozó alkalmat arra, hogy megalapozza országos ismertségét és kialakítsa politikai karakterét.

A 2002 és 2010 közötti ellenzéki lét volt az eddigi leghosszabb korszak a Fidelitas életében. Ebben az időszakban vált a Fidelitas tömegszervezetté, az ország legnagyobb ifjúsági-politikai közösségévé. Amíg a baloldali szervezeteknek korlátlan lehetőségeik voltak arra, hogy mindezt elérjék, addig a Fidelitas pusztán tagjainak és helyi csoportjainak munkája és elszántsága következtében tudta megőrizni az elért eredményeit.

A tavalyi választások után egy lendületes és ígéretes új korszak kezdődött, a szervezet hatékony ellenzéki „mozgalomból” befolyásos szervezet lett. Egy azonban nem változott, ahogy eddig, úgy ezután is azért fogunk dolgozni, hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak.

Mik azok a legfőbb eredmények, amelyeket az Ágh Péter nevével fémjelzett Fidelitas ért el?
– Eredmények csak csapatmunkában születhetnek, így közös sikerekről tudok beszámolni. Mivel egy olyan cikluson vagyunk túl, amelyben több fontos voksolás is volt, erre ki kell térnünk. Szervezetünk az alapításától kezdve célul tűzte ki, hogy a Fidesz számára tehetséges fiatalokat ajánljon. Emiatt működtetjük már több mint egy évtizede a Fidelitas Közéleti Akadémiát, amelynek keretében szakpolitikai és elméleti ismereteket adunk át hallgatóinknak. Előadóknak minisztereket, államtitkárokat, ismert és elismert közéleti szereplőket, szakembereket kérünk fel. Mára az önkormányzatokban és a Parlamentben is számos olyan fiatal dolgozik, aki a közélettel a Fidelitasban és az akadémiánkon ismerkedett meg. A települési és területi önkormányzatokban 148-an szereztek mandátumot az új nemzedék tagjai közül, közülük 16-an polgármesterként tevékenykednek. Az Országgyűlésben közel 20 olyan politikus végzi kötelességét, aki egykori vagy mostani tagjaink közül került ki.

Megtiszteltetés, hogy egyik országos alelnökünket, Mihalovics Pétert miniszteri biztosnak kérték fel. A Veszprém megyei képviselő korábban a Fidelitas ifjúsági stratégiáját készítette elő, idén tavasszal pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjétől kapott felkérést arra, hogy a fiatalokkal párbeszédben alkossa meg az új nemzedék lehetőségeit feltérképező, problémáira kitörési lehetőséget kereső programot.

A Fidelitas évek óta tagja az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének, a YEPP-nek. Külön öröm – és történelmi eredmény a magyar jobboldalnak –, hogy szervezetünk korábbi külügyi kabinetvezetőjét, Dömötör Csabát, a Fidelitas jelöltjét a szervezet Berlinben tartott kongresszusán elnöknek választották. Mindemellett helyi csoportjaink lelkes fiataljai nélkülözhetetlen feladatokat végeznek a kampányokban. A közelmúltban több időközi választást is tartottak. Ezekből a Fidelitas helyi csoportjai is kivették a részüket.

Szervezetünknek egy kiválóan működő kabinetrendszere van. Ezek a szakmai alapon létrejövő testületek, az azonos területeken tevékenykedők konzultatív fórumai, valamint a szakmai alapon történő közösségépítés, a programírás szellemi műhelyei. A gazdasági, a humán, a jogi, az informatikai, a külügyi, a mezőgazdasági és környezetvédelmi kabinet lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok első kézből, a döntéshozóktól kaphassanak tájékoztatást. A kormány tagjai nyitottak szervezetünk javaslataira, így már számos miniszter és államtitkár volt a vendégünk.

A Fidelitas következő tisztújító kongresszusára július 16–17-én kerül sor a debreceni Kölcsey Központban. Az országos választmány fektette le azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák a tisztségekért való indulás feltételeit. Mi az oka annak, hogy szigorúbb feltételekhez köti a grémium a jelöltségeket?
– Fontos, hogy a következő kongresszuson elszánt, a szervezetépítési feladatokat vállaló, a közös gondolkodást erősítő fiatalok legyenek tagjai az elnökségnek, akik csapatjátékosként összefogva dolgoznak a Fidelitas sikereiért. Komoly feladatok várnak ránk, amihez komoly szándék és támogatottság kell. Ha a kongresszuson valaki szeretne elindulni, akkor nyilván számít az ország fidelitasosainak támogatására, amennyiben ez tényleg megvan, akkor különösebb gond nélkül meg lehet felelni az országos választmány által hozott kritériumoknak. Ifjúsági szervezetünk jelenlegi elnökségi tagjai közül többen már nem újráznak, hiszen hamarosan elérik a felső korhatárnak számító 35. esztendőt. Nagyon biztató azonban mindannyiunk számára, hogy olyan tehetséges, agilis és lelkes fiatalok indulnak tisztségekért, akikkel együtt tovább lehet építeni Magyarország legerősebb politikai-ifjúsági szervezetét. Nagyon sok megyéből van induló, akik helyi szinten már bizonyítottak. Ők a Fidelitas legújabb nemzedéke, így az, hogy milyen lesz a következő időszak, rajtuk is múlik. A kormány és a Fidesz mögöttünk áll.

Mik azok a legfőbb és legégetőbb célok, kihívások, megoldandó problémák, amelyek a szervezet előtt állnak?
– Közhelyszerű lenne sorolni, hogy milyen kilátástalan helyzetbe kerültek az új nemzedék tagjai a szocialista kormányzás végére. Emiatt a polgári kormányzás sikere a felnövekvő generációk számára kiemelten fontos. A Fidelitas ebben a munkában mindent meg szeretne tenni, és támogatja a kabinetet, valamint a szövetségeseinket. Emellett kiemelt feladatunk az elkövetkező két évben a szervezetépítés, különös tekintettel arra, hogy a mai tizen- és huszonéves korosztályhoz teljesen új módon kell szólni. Annak érdekében, hogy minél pontosabb képet alkothassak a Fidelitas előtt álló kihívásokról, 2008 óta a negyedik „országjárásomat” kezdtem el. Szervezetünk tagjainak nagyon sok értékes és kreatív ötlete, gondolata született.

A hétvégén mutatta be Mihalovics Péter kormánybiztos az Új nemzedék jövőjéért program vitairatát. Milyen iránymutatások, intézkedések várhatóak a fiatalok pozitív jövőjének érdekében?
– Az Új nemzedék jövőjéért program új és eredeti szemléletet visz a stratégiaalkotás folyamatába. Ez egy rendkívül pozitív és példaértékű kezdeményezés, amely végre nem a fentről meghozott döntéseket kívánja bonyolult analógiák alkalmazásával lefordítani az érintettek számára, hanem éppen velük együtt alakítják ki a szükséges keretfeltételeket, járják be a járatlan utakat. A korcsoport 18–35 év közötti szakértői fogalmazták meg és irányozták elő, mivel lehetne jobbá tenni a fiatalok életét. Tíz területet vizsgáltak a vitairatban: a budapesti és vidéki létet, a nők helyzetét, a kultúrát, a tehetséggondozást, a karriertervezést, a sportot, a szórakozást, a családalapítást és az állampolgári aktivitást. Stratégiai szövetségek felállításával egy ifjúsági hálózatot és konzultációs mechanizmust szeretnének az alkotók kiépíteni, amely összehangolt válaszokat tudna adni a fiatalok kérdéseire, támogatva az aktuális élethelyzetükkel nem elégedett fiatalok boldogulását, legyen szó akár egy vállalkozás beindításáról, avagy a szabadidő minőségi eltöltéséről.

Mindenki érdeklődő figyelmébe szeretném ajánlani awww.ujnemzedek.hu honlapot és az Új nemzedék elnevezésű Facebook-profilt, ahol figyelmemmel kísérheti a programalkotás fázisait, és bele is szólhat az előkészítésbe.

Továbbra is hatalmas probléma a fiatalok körében a külföldi elvándorlás, munkavállalás. A közelmúltban az IKSZ próbálkozott a Magyarország vár! Gyere haza című kampányával. Ott tíz érvet sorakoztattak fel hazánk mellett, ebből kettő az ételekről szól. Jelentősen felkavarták a téma állóvizét, azonban sokan csak mosolyogtak a kezdeményezésen. Mi az a reális koncepció, ami által valóban hazatérhetnének a fiatalok?
– A családalapítás, munkavállalás, otthonteremtés területén már eddig is történtek pozitív lépések, ezeket kell folytatni, ha segíteni akarunk a fiatalok itthoni boldogulásában. Olyan Magyarországnak kell lerakni az alapjait, ahol a fiatalok úgy gondolkodnak: én igenis törődöm az országgal, mert látom, hogy az is törődik velem. Az elvándorlás nem lehet reális végkimenetele az útkeresésnek és az egzisztenciateremtésnek. A külföldi tanulmányutakat és gyakorlatokat a tudás bővítésére és a készségek fejlesztésére kell kihegyezni, hogy azt majd itthon, Magyarországon kamatoztatni tudja a hazatérő fiatal.

Milyen eszközökkel lehetne a fiatalokat megszólítani, különösképp azokat, akik teljes mértékben eltávolodtak a közélettől? Korábban volt róla szó, hogy az ifjúsági politikai szervezetek a felsőoktatási intézményekben is megjelenhetnek, de ez meghiúsult, pedig több párt ifjúsági szervezete is támogatta.
– Annak érdekében, hogy a közélet ne legyen távoli a fiataloktól, már a közoktatásban is lehet lépéseket tenni. A mai személytelen világban személyes élmények kellenek a közösségi szerepvállalás kialakításához. Ma a közéleti szerepvállalás abban fejeződik ki, ha egy fiatal részt vesz például a Critical Massen, hiszen ezzel hitet tesz a környezettudatos, egészségorientált gondolkodás mellett. Az új nemzedék tagjai már személyes tapasztalataik, benyomásaik által úgy nyilvánítanak véleményt, hogy a Facebookon egy csoporthoz csatlakoznak. Az új nemzedék jövőjéről szóló vitairat is úgy lesz program, hogy a fiatalokkal az interneten és személyesen igyekszik felvenni a kapcsolatot. Minden olyan szerveződés, amely az új generációkat aktív állampolgárságra, közösségi részvételre nevel, avagy ehhez szükséges készségek kifejlődését szolgálja, küldetést teljesít. Éppen ezért van nagyon sok híve annak, hogy az ifjúsági politikai szervezetek jelen lehessenek a felsőoktatási intézményekben is. Végső soron azonban arra kell rádöbbenteni a fiatalokat, hogy a döntések mindenképpen megszületnek. Azonban, ha ennek kialakításban nem vesznek részt, akkor elvesznek a szempontjaik.

Újbuda bezáratná a Zöld Pardon és a Rió szórakozóhelyeket, a területre pedig országzászlót emelne. A főváros apolitikus lépésnek tartja az intézkedést, a fennmaradás ellen és mellett is számos érv szól. Miként fog végződni a történet?
– Nagyon szeretném, ha olyan döntés születne, amelyet a legtöbb – ha sajnálatos módon nem is minden – érintett el tud fogadni. Kétségkívül a Zöld Pardon a főváros egy emblematikus szórakozóhelye, amely meghatározó az ifjúság kultúrájának formálásában, valamint elősegíti a fiatalok közösségi szocializációját. Előremutató a biztonságos szórakoztatásért tett erőfeszítésük, miszerint átfogó beengedőrendszert építettek ki a fiatalkorúak számára, akik szabályozott keretek között léphetnek ki-be, és tölthetik el szabadidejüket a szórakozóhelyen. Ez a kezdeményezés mindenképpen követendő. Szerintem vagyunk páran, akik az ilyen intézkedéseket sokra értékelik, és így azt sem tartjuk lehetetlennek és elképzelhetetlennek, hogy a Zöld Pardon fennmaradhasson.

 

2011. június 24. 06:30

Radócz Ákos

Módosítás dátuma: 2011. június 25. szombat, 08:33  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Új Nemzedék Jövőjéért Program: Mihalovics Péter Győrben

Elkészült az Új Nemzedék Jövőjéért Program vitaanyaga, melyet Mihalovics Péter miniszteri biztos mutat be az ország több településén, így Győrben is, melyre ezúton tisztelettel hívjuk meg.

A rendezvény időpontja: 2011. július 12. (kedd) 14. 00 óra

Helyszín: Győr – Győr Moson Sopron Megyei Önkormányzat Épülete - Díszterem (9021 Győr, Árpád út 32.)

Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lapon lehet, legkésőbb 2011. július 11. (hétfő) 12. 00 óráig az ndriszi@mobilitas.hu e-mail címen vagy a 96/518-685-ös faxszámon!

Tisztelettel:FH-MOISZ Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

 

Bővebben...