FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Sok a nyári tábor, egyre kevesebb a gyerek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Jövő évtől külön szabályokhoz kötné a táboroztatást az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.
Ma még megbecsülni sem lehet, hány nyári tábort bonyolítanak le hazánkban, s arról sincsenek pontos adatok, hány gyerek vesz részt ezeken. Egyesek szerint ezer-ezerötszáz, mások szerint nyolcszáz-ezerkétszáz tábor lehet évente, a résztvevők száma pedig ötven-százötven ezer közöttire tehető. Statisztikák nem állnak rendelkezésre, és azt sem lehet megmondani, hogy mi számít nyári tábornak – mondta a hirado.hu-nak a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke. Sárvári István szerint a hiányos információk miatt is szükség van minőségbiztosítási rendszerre és táboroztatási előírásokra, amelyeket már évek óta sürget a civil szervezet.


A TOE nemrég önkéntes regisztrációt indított a szervezők számára a honlapján. Szeretnék felmérni, kik és milyen táborokat tartanak, s az így kapott adatok alapján tennének javaslatokat a leendő törvénytervezethez. Érdemes különbséget tenni a szervezett táborok és az iskolai, önkormányzati nyári napközik között, nem biztos ugyanis, hogy az utóbbiakra a közoktatási törvény mellett külön jogszabályt kell majd alkotni – magyarázta Sárvári.

A szabályozást az is indokolja, hogy jelenleg gyakorlatilag bárki indíthat tábort. Az egyetlen feltétel, hogy engedélyt kell kérni az ÁNTSZ-től. Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a Kossuth Rádió csütörtök délelőtti műsorában azzal érvelt a törvény megalkotása mellett, hogy mindenekelőtt a gyerekek biztonságát kívánják szem előtt tartani. A tervezet az őszi ülésszakban kerülhet a parlament elé, és várhatóan jövő évtől lép életbe – közölte Mihalovics Péter, aki arról is beszélt, hogy a javaslat kidolgozásában civil szervezetek, pedagógusok és a nagycsaládosok képviselői is közreműködnek.

A tervezettel kapcsolatban a miniszteri biztos azt mondta: előírnák többek között pedagógiai program kidolgozását, a megengedhető legmagasabb létszámot és a mentálhigiénés szabályokat, s csak tapasztalattal és pedagógiai érzékkel rendelkező felnőtteknek engedélyeznék a táboroztatást. A jogalkotó feladata a keretek rögzítése, hogy a szülők nyugodtan küldhessék táborba a gyereket – fogalmazott Mihalovics.

A meglévő szabályokat sem könnyű alkalmazni

Bár a táboroztatást ma még nem kötik külön feltételekhez, létezik olyan miniszteri rendelet, amely szerint csak négy napnál nem régebbi orvosi igazolással engedhetők a gyerekek táborba. A Kossuth Rádió Krónika című műsora a napokban számolt be arról, hogy nem lehet mindenhol ingyen beszerezni a dokumentumot. Borsod megyében például több helyen is pénzt kér a gyermekorvos.

Huszár András, a Házi Gyermekorvosi Egyesület elnöke szerint jogszabály nem tiltja, hogy valaki kiírja a rendelőjébe, hogy a táborozási igazolás mennyibe kerül. „Az más kérdés, hogy a magam részéről nem helyeslem és nem is alkalmazom” – tette hozzá. A szabályt egyébként értelmetlennek tartja, mert „egyáltalán nem biztos, hogy ha egy gyerek pénteken egészséges, akkor hétfőn is az”.

Az egészségbiztosító főigazgató-helyettese szerint jogszerűtlen pénzt kérni az igazolásért. Schiszler István azt mondta: ez az iskolaorvosok dolga. A szolgáltatásnak a nyári szünetben is elérhetőnek kell lennie a biztosítóval kötött szerződés alapján, és a szülőnek nem kell érte fizetnie.

Az önkormányzatokra vonatkozó kötelezettség, hogy a gyermekek nyári napközi ellátásáról rendeletet kell alkotniuk, ám ezt nem teszik meg – derült ki a Kossuth Rádió hírműsorából. A Szülők Országos Egyesületének vezetője szerint a települések – vélhetően pénzhiány miatt – inkább rábeszélik a szülőket, néhány településen el is várják, hogy maguk gondoskodjanak a gyerekek nyári felügyeletéről. Ha a szülők ezt nem tudják megoldani, a jegyzőtől kell kérniük gyermekük nyári napközbeni ellátását, felügyeletét, étkeztetését.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ugyanakkor azt mondta: a gyerekek nyári felügyeletét biztosítani nem kötelező önkormányzati feladat. Nem a szándék hiányzik, hanem a települések egyszerűen nem tudják finanszírozni az intézmények nyári működtetését – hangsúlyozta.
Inkább az élmény, mint a kényelem

A táboroztatásra vonatkozó szabályok rögzítésének és a minőségbiztosítás bevezetésének egyik kezdeményezője a táborszervezők egyesülete. A TOE-t 2004-ben éppen azért hozták létre, mert rengeteg tisztázatlan kérdéssel, problémával találkoztak a munkájuk során, és sok szülő kereste meg őket azzal, hogy segítsenek eligazodni a meghirdetett táborok között – idézte fel a kezdeteket a szervezet elnöke. Az évek során rengeteg tapasztalatra tettek szert, és már a szülők is jobban odafigyelnek, hová küldik el a gyereket. Sárvári István úgy látja, a jó táborok híre szájhagyomány útján terjed, és a kóklereket hamar kiszűri a „piac”.

A tájékozódást megkönnyítik az interneten fellelhető információk, köztük a TOE honlapja és a Táborfigyelő című tematikus oldal, amelyen az érdeklődők kérdéseket is feltehetnek. Az internetről lehet a legmegbízhatóbb értesüléseket szerezni a táborokról, egy honlapról nagy valószínűséggel megállapítható, hogy milyen minőségű szolgáltatásra számíthatnak a szülők – mondta a hirado.hu-nak egy táborszervező.

A szülőknek mindenekelőtt azt érdemes figyelembe venniük, hogy nem maguknak választanak tábort, hanem a gyereknek – figyelmeztetett a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a Táborfigyelő ügyvezetője, Tóth Béla. A hirado.hu által megkérdezett táborszervező arra mutatott rá, hogy elsősorban érdekes programokat, közösségi élményt kell nyújtani a résztvevőknek. A kényelmi szempontok is fontosak, de inkább a szülőknek. A legjobb körülmények között élő gyerekek is szívesen alkalmazkodnak egy erdei táborhoz, a nomád körülményekhez, ha jól érzik magukat.

A kevert tábor a divat – szükségből erény

Divathóbortok mindig voltak, vannak is, mostanában a tematika keverése, például a nyelvi és lovas táborok keresztezése számít népszerűnek – mondta a Táborfigyelő vezetője. Megkérdezett táborszervező szakértőnk szerint ez azzal magyarázható, hogy egyre nehezebb a gyerekeket elcsábítani a nyári programokra, és többen úgy próbálják megszólítani az ügyfeleket, hogy szélesebb választékot kínálnak, például délelőtt kézműves, délután számítástechnikai foglalkozásokat tartanak.

Pontos adatok híján megbecsülni sem lehet, hogy összesen mennyit költenek a szülők egy évben nyári táborozásra. Egy egyhetes bentlakásos tábor ára átlagosan hatvanezer forint körül mozog személyenként – tudtuk meg a TOE elnökétől. A részvételi díjak tíz-tizenöt ezer forinttól kétszázezer forintig szóródnak, a tábor jellegétől és a kínált szolgáltatásoktól függően, de léteznek külföldre szóló ajánlatok kétszáznegyvenezer forintért is.

Egyhetes bentlakásos tábort gyakorlatilag nem lehet fejenként huszonöt-harminc ezer forint alatt kihozni, még a legváltozatosabb „praktikákkal” sem – állítja a hirado.hu-nak nyilatkozó szervező, aki attól tart, hogy az előírások szigorítása és a minőségbiztosítás bevezetése miatt jelentősen megdrágulnak majd a táborok, és a kisebb vállalkozók eltűnhetnek a piacról.

Kérdés, hogy beszélhetünk-e piacról. A szakemberek szerint ugyanis nem jellemző hazánkban a profitorientált táborok szervezése. Előfordul, hogy egy-egy vállalkozó ilyen céllal próbálja meg hasznosítani az üdülőjét vagy kempingjét, de az már kétséges, hogy tud-e elég gyereket toborozni. Olyan esetről is hallottunk, hogy egy ingatlantulajdonos komoly beruházást hajtott végre abban a reményben, hogy táborozókat fogadjon, de a számításai nem váltak be, és kénytelen volt bezárni a létesítményt.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...