FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A teljes hallgatói érdekképviselet felsorakozott régi-új elnöke mögött

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Ünnepi tisztújító közgyűlésén a 2017-18-as év vezetőségéről döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibornak, a HÖOK elnökének további két évet szavazott meg a Közgyűlés. Az elnök, az elnökség és felügyelő bizottság megválasztása mellett az ülés ünnepi hangulatát emelte a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetségének (MEFESZ) megalakulásának 60., a HÖOK megalakításának pedig 20. évfordulója.

A teljes magyar felsőoktatás következő két évét határozza meg ez a nap – nyitotta meg ünnepi beszédében a tisztújító közgyűlést Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, nyomtatékosítva a szervezet, annak vezetőségének szerepét a felsőoktatás életében. A kezdeti, 2014-es gólyatáborokból fakadó, nehézségek után; egy aktív és kritikus, szakvéleményével elszántan a hallgatói érdekekért küzdő szervezetként jelölte meg a HÖOK-ot.

A hallgatói vezetők 99%-a támogatta Gulyás Tibort, a jelenlegi elnök újraválasztását, ezzel bizalmat szavazva az elnöki pályázatban is részletezett feladatok – többek közt a további szervezeti reformok, érdekképviseleti munka az ösztöndíjak, kollégiumok és tanárképzés terén - befejezéséhez és folytatásához.

Gulyás Tibor elnöki beszédében elmondta: munkánk alapja a felkészült, szakmailag megalapozott, kutatásokkal is alátámasztott képviseleti munka. A HÖOK jelenlegi és újraválasztott elnöke a ciklus értékelésénél azt hangsúlyozta, mint eddig, a továbbiakban is meghatározó kell legyen a figyelem a felsőoktatás hozzáférhetőségének támogatására és a fiatalok élethelyzetének érdemi javítására.

A tisztújító közgyűlés a Szegedi Tudományegyetemen került megrendezésre, ahonnan a fiatal hallgatók elindították az 1956. október 23-ára kiteljesedő forradalmat, melyet az első demokratikus alapokon szerveződő hallgatói érdekképviselet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetsége testesített meg intézményes formában. A MEFESZ fogalmazta meg azon pontok alapját, amelyek később az ’56-os forradalom pontjaiként váltak ismertté. A 60 éves hallgatói mozgalomra a 20 éves HÖOK saját elődjeként tekint, eredményei előtt tiszteletét kifejezve a Közgyűlés egyhangúlag és vastaps mellett Kiss Tamást, a MEFESZ alapító-elnökét választotta meg tiszteletbeli elnökének.

A Közgyűlés további kiemelt eseménye volt, hogy a Kárpát-medencei felsőoktatási térség ügyét felkarolva, szavazati joggal bíró tiszteletbeli tagságot szavazott meg hat külhoni hallgatói szervezetnek. A határon túli magyar szervezetekkel a közös gondolkodás és munka nem előzmény nélküli, hiszen összesen 13 külhoni partnerszervezettel tart fenn élő kapcsolatot a HÖOK.

A Közgyűlés foglalkozott az orvosképzés fejlesztésével összefüggő kérdésekkel is, és üdvözölte a klinikai gyakorlati kapacitás növelésére, az egyetemi kórházak létrehozására irányuló kormányzati és jogalkotói törekvéseket.

Forrás: http://hook.hu/hirek/aktualitasok/12-aktualitasok/115/a-teljes-hallgatoi-erdekkepviselet-felsorakozott-regi-uj-elnoke-mogott

Módosítás dátuma: 2016. október 19. szerda, 20:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...