FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Minden ifjúsági szervezet felelőssége, hogy a magyarság alapeszméi a migrációs nyomás ellenére is fennmaradhassanak, hogy az értékek és alapeszmék megerősödhessenek – fogalmazott Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Makón, ahol éves gyűlését tartotta a Magyar Ifjúsági Konferencia. A határon innen és azon túli magyar fiatalokat tömörítő szervezet a kormány kiemelt ifjúsági programjairól és a legfontosabb változásokról értekezett, valamint górcső alá vette az elmúlt egy év kezdeményezéseit.

DCIM100GOPROGOPR0780.Farkas Éva Erzsébet köszöntőjét távollétében a konferencia egyik szervezője, Nagy Dániel tolmácsolta. Makó város polgármestere köszönetet mondott, amiért a nagy múltú konferencia a dél-alföldi várost választotta 16 állomásául, ahol a fiatalok érdekeit képviselő szervezetek fórumot tartanak és értekeznek a magyar és a határon túli magyar ifjúságot foglalkoztató kérdésekről. Mint írta, a Magyar Ifjúsági Konferencia tevékenysége erősíti a nemzethez tartozás tudatát, hozzájárul a határok feletti egység megteremtéséhez. A fiatalokat arra buzdította, érezzék történelmi küldetésnek a MIK alapító nyilatkozatában foglaltakat, a megvalósításért pedig vállaljanak felelősséget.

“Nem tudok eltekinteni attól, hogy édesapa vagyok és nagyapa, tehát ismerem az ifjúság problémáját. Osztom a kormányzati politikának azt a célját, hogy szervezze meg és biztosítsa az ifjúság közéleti aktivitását, hiszen a forradalmiság ebben a korosztályban érhető tetten” – folytatta a köszöntők sorát házigazdaként Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A polgármesterhez hasonlóan kiemelte, a Magyar Ifjúsági Konferencia nem csupán a határon belül élő magyar fiatalokkal és problémáikkal foglalkozik, hanem a teljes magyar ifjúság meghallgatását és összetartását tűzte ki céljául. Úgy fogalmazott, az ilyen összejövetelek teremtenek lehetőséget arra, hogy a résztvevők barátkozzanak, megismerjék a más régiókban élők ötleteit, majd együttműködve új terveket valósítsanak meg.

ifjusagi_talakozo27_gs

A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása elérte a 76 ezer főt

Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Szent Ágoston gondolatait idézte, mely mentén 16 évvel ezelőtt megszülethetett a Magyar Ifjúsági Konferencia. Felidézte, a konferencia, mely mára intézménnyé nőtte ki magát, rögös utat járt be az elmúlt közel két évtizeden, de mindig szem előtt tartotta az alapításkor megfogalmazott szellemiséget és hagyományt. A helyettes államtitkár ezt követően néhány szóban ismertette a kormány azon intézkedéseit és programjait, melyek révén a fiatalok, az értük dolgozó szervezetek és önkéntesek támogatási forráshoz juthatnak. Ilyen például a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet (röviden: CSINI) pályázata, mely mintegy 4 millió forinttal járul hozzá a határon túli magyar ifjúsági szervezetek munkájához; az Új Nemzedék újratöltve; vagy az Erasmus plusz program a magyar-magyar kapcsolatok ápolására. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, “a fiatalok akár az egyetemi éveik alatt, akár később kipróbálhatják

Forrás: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/11/a-fiatalokon-mulik-hogy-fennmaradnak-e-a-magyar-magyar-kapcsolatok.html

Módosítás dátuma: 2015. november 30. hétfő, 17:38  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI