FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A szakszervezetek is véleményezhetik az Új Nemzedék vitairatot

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A napokban bemutatandó Új Nemzedék vitairattal kapcsolatos programok során kikérik a szakszervezetek és az ifjúsági szervezetek véleményét - mondta el Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztos Az európai fiatalok világa a 21. század elején című könyv bemutatóján, május 13-án. "A kiadványból nemcsak a magyarországi fiatalok helyzetéről kaphatunk képet, hanem lehetővé válik az európai viszonylatú összehasonlítás" - mondta a miniszteri biztos az Ifjúsági korszakváltás sorozat új kötetéről.

 

A kötet két részből épül fel, az első szakaszban az európai fiatalokról olvashatunk statisztikákat például az oktatás, az egészségügy és a szabadidő területeit érintve. A második részben pedig olyan ifjúsági projektek eredményeinek összegzései olvashatók, amelyek 1996 és 2013 között futó, uniós kutatási keretprogramokhoz kötődnek. "A könyv nagy előnyeként említhető, hogy nem kezel kiemelten egy területet a fiatalsággal kapcsolatban, hanem holisztikus képet kapunk a 18-35 közötti korosztály életéről, problémáiról" - emelte ki Jancsák Csaba, az Európai Ifjúsági Kutató, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ vezetője, a kötet szerkesztője. A könyv foglalkozik többek között az iskolaelhagyással, a mobilitással, a nem formális oktatásban a fiatalok részvételével, a munkavállalással, a fiatalok aktív szerepvállalásával, a fiatalok szabadidős tevékenységeivel, a társadalmi kirekesztéssel vagy éppen a nemek között eltolódó arányokkal a felsőoktatásban.
A kiadvány elkészítésében részt vevő központ vezetője úgy véli, ennek az átfogó szemléletnek kell érvényesülnie a magyar ifjúságpolitikában is. Mihalovics Péter a kötetet a munka elkészítéséhez szükséges látleletnek nevezte. A statisztikák elemzése ugyanis segíthet abban, hogy milyen problémákra, milyen megoldási javaslatokat kell megfogalmazni a döntéshozóknak. Ezenkívül a miniszteri biztos kiemelte, mindenképpen bevonják a fiatalokat a problémák megfogalmazásának, és a lehetséges megoldások megtervezésének folyamatába. Ennek érdekében a napokban bemutatandó Új Nemzedék vitairattal kapcsolatos programok során kikérik a szakszervezetek, ifjúsági szervezetek véleményét is. "Ez a kötet, amennyiben értő fülekre talál, nagyon értékes jövőképet rajzolhat fel" - hangsúlyozta a könyv jelentőségét Jancsák Csaba.
(Fotó: Vaskó Renáta)
(www.edupress.hu)


 

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI