FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A szakszervezetek is véleményezhetik az Új Nemzedék vitairatot

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A napokban bemutatandó Új Nemzedék vitairattal kapcsolatos programok során kikérik a szakszervezetek és az ifjúsági szervezetek véleményét - mondta el Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztos Az európai fiatalok világa a 21. század elején című könyv bemutatóján, május 13-án. "A kiadványból nemcsak a magyarországi fiatalok helyzetéről kaphatunk képet, hanem lehetővé válik az európai viszonylatú összehasonlítás" - mondta a miniszteri biztos az Ifjúsági korszakváltás sorozat új kötetéről.

 

A kötet két részből épül fel, az első szakaszban az európai fiatalokról olvashatunk statisztikákat például az oktatás, az egészségügy és a szabadidő területeit érintve. A második részben pedig olyan ifjúsági projektek eredményeinek összegzései olvashatók, amelyek 1996 és 2013 között futó, uniós kutatási keretprogramokhoz kötődnek. "A könyv nagy előnyeként említhető, hogy nem kezel kiemelten egy területet a fiatalsággal kapcsolatban, hanem holisztikus képet kapunk a 18-35 közötti korosztály életéről, problémáiról" - emelte ki Jancsák Csaba, az Európai Ifjúsági Kutató, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ vezetője, a kötet szerkesztője. A könyv foglalkozik többek között az iskolaelhagyással, a mobilitással, a nem formális oktatásban a fiatalok részvételével, a munkavállalással, a fiatalok aktív szerepvállalásával, a fiatalok szabadidős tevékenységeivel, a társadalmi kirekesztéssel vagy éppen a nemek között eltolódó arányokkal a felsőoktatásban.
A kiadvány elkészítésében részt vevő központ vezetője úgy véli, ennek az átfogó szemléletnek kell érvényesülnie a magyar ifjúságpolitikában is. Mihalovics Péter a kötetet a munka elkészítéséhez szükséges látleletnek nevezte. A statisztikák elemzése ugyanis segíthet abban, hogy milyen problémákra, milyen megoldási javaslatokat kell megfogalmazni a döntéshozóknak. Ezenkívül a miniszteri biztos kiemelte, mindenképpen bevonják a fiatalokat a problémák megfogalmazásának, és a lehetséges megoldások megtervezésének folyamatába. Ennek érdekében a napokban bemutatandó Új Nemzedék vitairattal kapcsolatos programok során kikérik a szakszervezetek, ifjúsági szervezetek véleményét is. "Ez a kötet, amennyiben értő fülekre talál, nagyon értékes jövőképet rajzolhat fel" - hangsúlyozta a könyv jelentőségét Jancsák Csaba.
(Fotó: Vaskó Renáta)
(www.edupress.hu)


 

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés