FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Jövőre szigorítják a hallgatói önkormányzatok működését

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A felsőoktatási törvény módosításának egyik célja, hogy számonkérhető legyen az, aki szervezi a gólyatábort - mondta el december 18-án Palkovics László. A felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette: a számonkérhetőség és a szabályok betartása azért nagyon fontos, hogy ne történhessen meg olyan erőszakos eset, amelyre a napokban is fény derült. Az államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában a gólyatábori erőszakra reagálva elmondta: módosítják a büntető jogi törvényt egyértelműsítik a hallgatói rendszer működésére és a hallgatói szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást, valamint a hallgatói önkormányzati rendszer működését.

A múltban történt erőszakos esetek napvilágra kerülésének egyetlen pozitív eleme van – amellett persze, hogy maga az esemény borzalmas –, az, hogy az emberek elkezdtek beszélni róla, mernek nyilatkozni róla – mondta Palkovics László. Hozzátette: ehhez kapcsolódik az oktatási ombudsman vizsgálata is, amely hamarosan lezárul, és egy sor hasonló eseményt föltárva javaslatokat fogalmaz majd meg arra vonatkozóan, hogy mi a teendő.

Az államtitkár kiemelte: a felsőoktatási törvény módosításánál több elemet és szabályt kell megváltoztatniuk, melynek legfőbb eleme a büntető jogi törvény módosítása. Ennek értelmében, ha ilyen eset történik egy felsőoktatási intézményben, akkor az minősített esetnek fog számítani. Ez azért is fontos, mert a gyerekkorból éppen kikerülő fiatalokra fokozottabban kell figyelnünk – mondta el Palkovics László.

Második szintje – tette hozzá az államtitkár –, hogy a felsőoktatási törvényben mindenképp egyértelműsíteni kell a hallgatói rendszer működésére, a hallgatói szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást. A harmadik eleme pedig az egyetemi szabályozás, hiszen a hallgató az egyetemmel van kapcsolatban, ezért pontosan le kell írni az egyetem szabályzatában, hogy mit jelent egy hallgatói rendezvény szervezése, és milyen feltételek mellett, milyen felelősséggel lehet ezeket szervezni. Ez az egyetemek feladata, amelyet a fenntartó minisztérium nagyon határozottan elő fog írni és számon fog kérni – emelte ki az államtitkár.

Negyedik szintje pedig a hallgatói önkormányzati rendszer szabályozása, melynek saját belső folyamatait is más módon kell kezelnie, melyekre szintén több javaslat is született – mondta el Palkovics László, hozzátéve: az egyik cél kifejezetten az, hogy számonkérhető legyen az, aki szervezi a gólyatábort.

Elmondta: több egyetemen már ma sem a hallgatói önkormányzat (HÖK) szervezi a gólyatábort, hanem a HÖK vagy az egyetem bíz meg cégeket.
Az államtitkár arról is beszélt, hogy maga a HÖK tett javaslatot arra, hogy vezetőinek megbízási időtartama limitált legyen: 2 év, és maximum egyszer lehessen újraválasztani őket.

Kiemelte: a HÖK mint jogi személy nem érhető el az egyetemen, hiszen a HÖK az egyetem nevében végez szolgáltatásokat és gazdálkodik. Ezen is szeretnének változtatni azzal, hogy a HÖK-öt céggé alakítsák, amellyel lehet szerződést kötni, lehet támogatni, de számon is lehet kérni.

Megjegyezte: létrejön egy olyan testület, a konzisztórium, amely a gazdasági társadalmi környezet igényeit képezi le a fenntartó megbízásából, és olyan ügyekben, amelyek az egyetem hosszú távú működésére vonatkoznak, egyetértési joggal rendelkezik.

(Forrás: M1 Ma reggel című műsora)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak

A polgári kormányzás sikere a felnövekvő generációk számára kiemelten fontos – jelentette ki az MNO-nak Ágh Péter. A Fidelitas országos elnökének elmondása szerint ezután is azért fognak dolgozni, hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak. A politikust a júliusban esedékes tisztújításról, a szervezet előtt álló kihívásokról, a fiatalok problémáiról, valamint az Új nemzedék jövőjéért program vitairatáról kérdeztük. Interjú.

Bővebben...